Læserbrev

På KU uddanner vi allerede grønne økonomer – endda med naturvidenskabelig indsigt

RUC løftede forleden sløret for planerne om en grøn økonomuddannelse, men det virker lidt som gammel vin på nye flasker. På Københavns Universitet Science har vi allerede tre uddannelser, der udklækker kandidater, der kombinerer naturvidenskab og økonomi og allerede i dag bidrager til at finde løsninger på klima- og miljøproblemer, skriver fem forskere i fødevare- og ressourceøkonomi i dette debatindlæg
Debat
25. oktober 2021

Den 19. oktober kunne man på Informations forside læse, at RUC vil begynde at uddanne grønne økonomer, som kan udfordre den gængse måde at tænke økonomi på. Det hilser vi velkomment! Det er altid sundt at udfordre tankemåder. Men flere gange i artiklen nævnes det, at der ikke uddannes grønne økonomer i Danmark. Det er simpelthen ikke sandt, selv om to økonomiprofessorer bekræfter, at det grønne ikke fylder meget på deres uddannelser.

Økonomuddannelsen er en generalistuddannelse, men skal man bruge grønne økonomer med særlig indsigt i klima og miljø, må man orientere sig de steder, hvor de uddannes. I Danmark er det på Københavns Universitet Science, hvor vi har flere uddannelser, der tager udgangspunkt i, at hvis man skal finde løsninger på klima- og miljøproblemerne, er man nødt til også at forstå det naturvidenskabelige grundlag.

Vores uddannelser integrerer i varierende grad naturvidenskab og økonomi og er orienterede mod at give kandidaterne kompetencer til at løse nutidens problemer ud fra et solidt økonomfagligt grundlag kombineret med naturvidenskabelig forståelse. Eksempelvis kan man lægge ud med bacheloruddannelsen i miljø- og fødevareøkonomi, hvorefter de studerende specialiserer sig yderligere på forskellige kandidatuddannelser.

Agricultural Economics er den, der ligner den klassiske økonomuddannelse mest, men med et grønt fokus. Environmental and Natural Resource Economics indeholder mere naturvidenskab samt fokus på at forstå natur- og miljøværdier. Endelig er der Forest and Nature Management, hvor næsten halvdelen af uddannelsen fokuserer på naturvidenskaben og samtidig er den mest forvaltningsorienterede af de tre.

Alle disse uddannelser fokuserer på miljø, klima, bæredygtighed, grønne løsninger og økonomi. Her bliver der udklækket kandidater, som finder ansættelse i virksomheder, ministerier og tænketanke, der har interesse for de grønne løsninger med et samfundsvidenskabeligt udgangspunkt.

Gennem uddannelserne får de studerende indblik i andre fagligheder, og denne indsigt er en væsentlig forudsætning for en grøn omstilling. Man forventes ikke at vide alt, men tilegner sig forståelse for forskellige tilgange, og hvordan disse i fællesskab bedst muligt løser de grønne udfordringer, vores samfund står over for.

Så kig efter vores næsten 80 årlige kandidater på arbejdsmarkedet. De kan kombinere naturvidenskab og økonomi, og ikke mindst derfor er de både dygtige og efterspurgte.

Jette Bredahl Jacobsen, Mette Asmild, Søren Bøye Olsen, Mette Termansen er professorer ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet. Jesper Sølver Schou er sektionsleder samme sted.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her