Læserbrev

Tyske cykelbude viser, hvordan man giver udbringningsbosser kamp til stregen

Det tyske udbringningsfirma Gorillas har fyret 300 bude på grund af deres deltagelse i protester. Den slags uhørte arbejdsvilkår, løse ansættelser og falske selvstændige bør kunne føre til bedre faglig organisering af ungdommen, skriver tidligere cykelbud og fagligt aktiv Rasmus Emil Hjorth i dette debatindlæg
Debat
25. oktober 2021

Den faglige kamp går stille for sig i Danmark, og vi har en grundlovssikret strejkeret, der sikrer, at der er få danske virksomheder, som tør fyre en strejkende kollega. Det mærkes selv på Wolts hovedkvarter ved Lygten. Under Wolt-strejken i februar herskede troen på, at hvis Wolt fyrede nogle bude, ville det være en tydelig konfliktoptrapning, som ikke ville være i Wolts favør.

Den tyske udbringningstjeneste Gorillas har tilsyneladende ikke opdaget dette, da man fyrede 300 tyske bude, fordi de var involveret i ulovlige strejkeaktiviteter. De har fyret dem, fordi de er bange. Det har betydet, at et interessant og vigtigt slag om udbringningssektorens fremtid er foregået på cykelstierne.

Ledelsen hos hipster-startupvirksomheden har længe lagt arm med deres udbringere, der siden juni har forsøgt at forbedre deres arbejdsforhold. Klager over lange arbejdsdage, dårligt udstyr og ringe lønforhold har fået bude til at stå af cyklen.

I tillæg til strejkerne har nogle bude forsøgt at organisere et arbejdsudvalg, der skulle adressere problemerne over for Gorillas' ledelse, og selv det er blevet mødt med modstand. Udbringningsbosserne er angiveligt flere gange dukket op og har forsøgt at snige sig ind til budenes generalforsamling i et forsøg på at bestikke bude med byture, hvis de afblæste deres strejkeaktiviteter.

Samtidig spår arbejdsmarkedsforskere svær faglig organisering blandt ungdommen. Men måske er det ved at ændre sig i erkendelsen af, at arbejdsvilkår som nultimerskontrakter, løse ansættelser og falske selvstændige er begyndt at blive mere omfattende overalt i Europa. Måske er det et spørgsmål om tid, før de tyske budes erfaringer bliver leveret med ekspresfart til Danmark.  

Rasmus Emil Hjorth er tidligere cykelbud og fagligt aktiv

Rettelse: I en tidligere version af dette debatindlæg fremgik det ikke, at fyringerne af de 300 cykelbude skete på grund af spontane arbejdsnedlæggelser, der er ulovlige i Tyskland.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Morten Andersen

Av, denne nyhed er gået mig forbi. Jeg har prøvet Gorillas et par gange, og servicen fungerer jo upåklageligt. Det går stærkt, men de ansatte (ja, for det er de vel) skal naturligvis behandles pænt.

Det var denne artikel, som fik mig til at prøve Gorillas:
https://groomroom.dk/gorillas-rabatkode/