Læserbrev

Ungdommen har for tung en skoletaske på, siger Alex Vanopslagh, mens han propper mere i den

Alex Vanopslagh leverede en flot tale til Folketingets åbning. Dog stemmer talens budskaber ikke overens med partiets øvrige politik, skriver retorikstuderende Tim William Zøllner i dette debatindlæg
Alex Vanopslagh leverede en flot tale til Folketingets åbning. Dog stemmer talens budskaber ikke overens med partiets øvrige politik, skriver retorikstuderende Tim William Zøllner i dette debatindlæg

Mia Mottelson

Debat
13. oktober 2021

»Perfekthedskulturen i vores samfund er som en cheeseburger,« sagde formand for Liberal Alliance, Alex Vanopslagh, i sin tale ved Folketingets åbningsdebat. »Den skaber nemlig kun kortvarigt mæthedsfornemmelse.«

Alex Vanopslagh leverede en flot tale, som fik flere fra folketingssalen – på tværs af det politiske spektrum – til at kvittere med anerkendende ord.

Alex Vanopslagh fremhævede, hvordan unges stress og mistrivsel er skabt af et samfundsideal om evig stræben efter selvrealisering, hvor unge konstant påduttes at skulle definere alt fra karrierevej til køn.

Uddannelserne giver tilmed de unge ansvar for egen læring, og klimadebattens dommedagsprofetier fortæller dem, at de ikke får det samme liv som deres forældre. Alt sammen er med til at lægge kilovis af ansvar ned i de unges skoletasker, der i forvejen er fyldt til randen med krav om at skulle se ud og være på en bestemt måde, mener Alex Vanopslagh.

Det er dog svært ikke at stå tilbage med følelsen af, at talen er som Alex Vanopslaghs beskrivelse af en cheeseburger …

Talens flotte fremførsel og velreflekterede argumentation gjorde det svært ikke at sluge den råt, men efter at have været en tur forbi Liberal Alliances hjemmeside synes tale og hjemmeside at stå i skarp kontrast. Alex Vanopslagh fremhæver i talen den ultimative frihed og den store personlige ansvarsbyrde hos de unge som særlige syndere for deres mistrivsel.

Det er på trods af, at Liberal Alliance på deres hjemmeside fremhæver, hvordan »Liberal Alliance vil give dig ansvaret tilbage. For et større ansvar for sig selv er en naturlig følge af mere frihed«.

Partiet fremhæver desuden, hvordan Danmark skal stræbe efter at blive en »vindernation«, få et uddannelsessystem med »international forspring«, et sundhedsvæsen i »topform«, og at vi som borgere må acceptere at nedsætte vores levestandard, »hvis man sløser med sine muligheder«.

Hvis man som ung ikke stadig har en følelse af, at ens rygsæk er propfyldt med netop ansvar og ambitioner om kompromisløs perfekthed og vindermentalitet af Liberal Alliances retorik, så er det måske, fordi Alex Vanopslaghs flotte retoriske cheeseburger nok ikke helt har bundfældet sig endnu.

Tim William Zøllner er retorikstuderende

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her