Læserbrev

Biden bør levere på mindsteløn, barsel og gratis uddannelse

Det er måske gået manges næse forbi, men den amerikanske præsident er hårdt presset. Det er tid til, at Biden stopper med at lade de såkaldt moderate demokrater spolere hans dagsorden, skriver studerende Victor Holmberg i dette debatindlæg
Debat
30. november 2021

Det er mærkværdigt at læse konklusionen på Martin Burcharths analyse i Information den 9. november om Joe Bidens infrastruktursaftale. Artiklen slutter med en optimistisk vurdering af demokraternes chancer ved det afgørende midtvejsvalg til november 2022, hvis håndteringen af pandemien og økonomien går godt. Er det tilfældet, har demokraterne ifølge Burcharth »gode kort på hånden«.

Det er forkert i min bog. Biden har en personlig popularitet på 43 procent, ved lokalvalgene tabte demokraterne stort, og selv om infrastruktursaftalen på papiret ligner en succes, er den en sølle politisk sejr. Aftalen er både utilstrækkelig og har også de facto taget livet af socialpakken i dens oprindelige form. En pakke, der, før den blev udvandet, indeholdt mange vigtige tilføjelser til den amerikanske velfærdsstat.

Demokraterne bevæger sig med hastige skridt mod at miste flertallet i kongressen ved midtvejsvalget. For at kontekstualisere: ved midtvejsvalget i 2010 – bredt kendt som et katastrofevalg – endte demokraterne syv procentpoint efter republikanerne på landsplan. En ny måling fra The Washington Post sender demokraterne ti procentpoint bagud. Det er i det hele taget svært at finde en måling, hvor de står stærkt.

At tabe midtvejsvalget vil svække en allerede svag Biden og tegne dårligt for præsidentvalget i 2024, hvor Donald Trump lurer i kulissen. Biden er derfor tvunget til snart at levere resultater for de amerikanske svingvælgere.

Der er ingen, der siger, det er let, men der findes konkrete løsninger. Det er oplagt at starte med overvældende populære tiltag som en mindsteløn på 15 dollar, betalt barsel og gratis offentlige universiteter, alle tre forslag, der har vist sig klart populære i den brede befolkning. En højere mindsteløn og barsel er sågar populært hos over 50 procent af de republikanske vælgere.

Alle tre ting har også været foreslået på den ene eller den anden måde af Biden-administration, men har mødt modstand blandt såkaldt moderate demokrater. Det er tid til, at Biden stopper med at lade dem spolere dagsordenen yderligere. For demokraternes egen skyld.

Victor Holmberg er statskundskabsstuderende

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Joe Biden har ikke ret mange handlemuligheder i dag. Han har flertallet imod sig i Højesteret og stemmerne i senatet er lige, 50-50. Her opnår han kun flertal med vicepresidentens mulighed for at kaste en afgørende stemme. Men vælger blot 1 demokrat at stemme imod eller undlade at stemme ryger flertallet. Derfor vil han få svært ved at levere ret meget på kontroversielle emner som mindsteløn, barsel og gratis uddannelse. En mindsteløn på $ 15 i timen lyder måske ikke af meget, det er 98,50 kr, men i dag er den $7,25, i visse stater højere. Men det vil udelukke en del sorte og indvandrere fra arbejdsmarkedet og en del produktion risikere at blive flyttet til udlandet, f.eks. Kina, Indien, Thailand og Mexico. Og med mindre Bidens aprroval rating stiger dramatisk frem til midtvejsvalget, så ryger demokraternes meget spinkle flertal der, sammen med en masse guvenørposter.