De taler i Glasgow, som om de stadig tror på det.
Vi har de første dage ved COP26 set, hvor meget der kan ske, når den største forsamling af verdensledere, økonomiske magthavere og institutionelle hovedpersoner i det 21. århundrede mødes til en klimakonference. USA har sammen med en gruppe af andre nationer lovet at afslutte al offentlig finansiering af fossile brændstoffer i andre lande; det kunne være »a big deal«, som klimaforfatteren Bill McKibben pointerede.
En alliance af banker, pensionskasser og finansinstitutter, der tilsammen kontrollerer en investeringsformue på 130 billioner dollars, lover, at de i 2050 ikke vil have investeringer i noget, der kolliderer med 2050-målet. Og mere end 100 lande har underskrevet en erklæring, som vil bekæmpe lækage af den ødelæggende drivhusgas metan. Underskriverne forpligter sig til at nedbringe deres udslip med 30 procent i 2030.
190 lande, regioner og virksomheder er blevet enige om initiativer, som skal gøre dem fri af kul, det mest ødelæggende brændstof. Kun fem af de tyve lande i verden, som forbrænder mest kul, er dog med i aftalen. Derudover er der kommet løfter om en fælles indsats mod ødelæggelsen af verdens skove og adskillige mere eller mindre konkrete erklæringer.
Lederne fremsætter løfter og præsenterer ambitioner, som skal få os andre til at tro på det.
Succes, forpligtelse og ansvar
Christiana Figueres, som regnes for hovedarkitekten bag Parisaftalen, bemærkede onsdag begejstret, at 89 procent af verdens udledninger nu kommer fra lande, som har forpligtet sig til at nå frem til net zero, altså et punkt, hvor man ikke udleder mere drivhusgas, end man absorberer. For kun et år siden gjaldt det kun 50 procent af udledningerne. Langt de fleste af dem, som bidrager til forandringerne, har gjort det til deres pligt og ansvar at afslutte de ødelæggende udledninger.
Måske er det mest bemærkelsesværdige efter de første dage det uofficielle slogan for COP26: ’keep 1.5 alive’. Da Parisaftalen blev vedtaget i 2015, var ambitionen at holde temperaturstigninger under to grader og så tæt på 1,5 grader som muligt. Dengang blev 1,5 grader anset for et utopisk mål, som de store udledere ikke ville forpligte sig til. Seks år senere er det er en målsætning, som der er meget bred tilslutning til. Utopien fra 2015 er blevet konsensus i 2021. Og de første dage på COP26 fremstår som en succes, forpligtelse og fælles ansvar sættes i scene.
Fra klimashow til absurdteater
Men afstanden mellem det, der sker på scenen nu, og det, der er sket i virkeligheden siden verdenslederne mødtes i 2015, blotlægger en tragisk distance: Vi har ikke levet op til løfterne fra dengang. De globale udledninger er ikke faldet, men steget hvert eneste år indtil 2020, hvor pandemien forstyrrede verdens aktiviteter. Og vi er i 2021 tilbage på samme niveau som i 2019.
Vi er i naturens verden ikke kommet tættere på 1,5 graders målet. Tværtimod indikerer undersøgelser, at vi allerede ikke kan nå det, fordi processerne i naturen, feedbackmekanismer, tipping points og effekterne af skovbrande er uden for vores kontrol. Og fredag blev en ny analyse offentliggjort på baggrund af tal fra tænketanken Energy Transition Commission, som viste, at landenes nye klimaløfter kun lever op til under halvdelen af, hvad der er brug for for at holde ’1,5 i live’.
Det var en præmis for Parisaftalen, at de historisk store udledere skulle betale 100 milliarder dollar om året til udviklingslande. Det handler både om global retfærdighed og om at sikre, at udviklingslandene ikke opbygger en fossil infrastruktur, som den vi har i de vestlige lande, men får massiv støtte til at springe denne fase over og udvikle bæredygtige energisystemer. Det løfte er også blevet brudt.
Der er simpelthen for langt fra de brede ambitioner, der fremsættes i Glasgow, til det, som er sket i virkeligheden siden sidste stormøde på verdensscenen, til, at vi kan tro på forbindelsen mellem ordene og realiteterne.
Der er ikke fremlagt konkrete, forpligtende veje for de store udledere, som overbeviser om, at hovedpersonerne på verdensscenen kan realisere ambitionerne, når de forlader scenen og vender tilbage til de økonomiske og politiske realiteter. Det virker mere, som om de ikke foran et globalt publikum kan forsvare konsekvenserne af det, der allerede sker, end at de tror så meget på det, at vi andre også kommer til at tro på det.
Opgaven for de næste uger på Cop26 bliver derfor at overbevise om, at det store klimashow i Glasgow ikke er en slags absurdteater. Det mest offensive forslag indtil videre er således fremsat af de mest sårbare nationer: At verdensledere ikke som foreskrevet i Parisaftalen kan nøjes med at aflægge regnskab hvert femte år, men at det gøres til en årlig begivenhed.
At forkorte afstanden så meget mellem løfterne på verdensscenen og magtudøvelsen i hverdagen at vi kan få så konkrete fremskridt, så ordene giver mening, og vi alle sammen kan blive med at tro på det.
Klummen er udtryk for skribentens egen holdning.
COP26 i Glasgow
I disse uger samles statsledere og embedsmænd fra hele verden til FN’s årlige klimakonference for at forhandle om, hvordan de i fællesskab løser klimaproblemet. Nogle lande skal have hjælp, mens andre skal presses. Fra den 31. oktober til den 12. november følger Information forhandlingerne om de store beslutninger og små detaljer, som skal gøre det muligt at nå målet i Parisaftalen.
Seneste artikler
Vi fulgte Dan Jørgensen på COP26: »Hvis jeg ikke troede på det, kunne jeg jo bare sige, at det var tabt«
20. november 2021På klimatopmødet i Glasgow lykkedes det at indføre nye mekanismer, der kan fastholde landene på Parisaftalens spor. Men adskillige gange undervejs kunne det hele være faldet på gulvet. Vi fulgte den danske klimaminister og hans embedsfolk i den sidste uge, hvor de sammen med det britiske formandskab skulle skrive teksten, der skal holde målet fra Paris »i live«Rune Lykkeberg: COP26 løser problemet så langsomt, at det bliver større og større
15. november 2021Efter COP26 i Glasgow er det nærliggende at erklære COP-systemet fallit og kræve institutionen nedlagt. Men de store gennembrud sker ikke på konferencerne, de sker mellem konferencer, og vi har brug for COP’erne til at stille magthaverne til regnskab og skabe en verdensscene for klimakampens forpligtelser og skuffelserDrama, beskidte tricks og rivalisering mellem stormagter: Sådan blev Glasgowaftalen født
15. november 2021Verdens klimapolitiske fremtid lå pludselig hos en ung tolk, da verdens stormagter i et dramatisk forløb lørdag skulle enes om en ny klimaaftale på COP26. Fra de lange korridorer i Scottish Event Center opruller Information de sidste timer, der blandt andet førte til en historisk FN-beslutning
Det er simpelthen så deprimerende, hvis alle de flotte ord og underskrifter blot er bevidst absurdteater. Jeg vælger st tro, at de selv tror på det lige i nuet, i energien. Sådan lidt som i familien eller på arbejdspladsen…. Nu skal vi altså kun have slik om fredagen eller kage. … eller spille spil om aftenen i stedet for at sidde ved hver vores skærm. Eller blive bedre til at tage imod nye medarbejdere.
Det svært når hverdagen presser på ….
Men hver gang vi prøver på at skabe ændringer nedslider vi behovet og pludselig ryger vi kun udenfor, eller slet ikke
Alle de flotte ord er blevet hørt og vi, alle de handlekraftige aktivister, du og din avis og jeg som vælger holder dem op på ordne , så der også kommer handling ikke kun på papiret, det er jeg nødt til st tro på.
Politikere kommer ofte med en polyt, statskundskab, journalist, jurist etc baggrund. Ingen af dem forstår naturvidenskab. Kun pseudovidenskaben økonomi. Det løb er kørt. Det bliver damagecontrol, sådan er det. :-)
En ting er, at de rige lande skal begrænse diverse udslip. Noget helt andet er de rige mennesker. Nærmere betegnet de rigeste 10%, som gennem deres enorme forbrug udleder over halvdelen af CO2 udslippet. For selv om de 90% stopper med alt udledning vil de rigeste 10% stadig udlede mere end der skal til for af Paris aftalen og dermed en temperaturstigning på 1,5 grader bliver en realitet.
Og jeg vil godt lige se den eller de politikere, der kan blive enige om at gribe ind over for det. For det kræver et helt andet økonomisk syn og system end det hele verden fungerer efter og sætte grænser for, hvad du kan købe for penge.
Så tror jeg nærmere verden kommer til at gå under ind det kommer til at ske.
Ja det ser sort ud for os alle, kan nogen huske sommeren 2018??
Der var ekstremt varmt her i DK. Skovbrande, marker der står i flammer, tørke.....alt det vi kan se frem til bare voldsommere. Temperaturen var i sommeren 1,5 grader over normalen som er et gennemsnit af temp. i perioden 1961 til 1990. Bare en reminder.
Og det er fuldstændigt korrekt had Signe Hansen siger, politikkerne er parpirnussere som ikke forstår almen fysik. Kig dig omkring i dit nærområde, hvad er der sket de sidste 10 år med hensyn til klimatiltag.....ikke meget.
Har du en elbil skal du passe på hvor du kører hen, der er ikke mange lademuligheder, tit tænker jeg på alle de flade tage alle vegne, butikker, virksomheder, boligblokke m.m. Hvorfor montere vi ikke solceller de steder, let tilgængelig hvad infrastruktur og elinstallationer angår. Hvorfor bruger i ikke disse simple og åbenlyse muligheder ??
Jeg undre mig ofte, jeg tror ikke vores vestlige systemer egner sig til krisestyrring.
De største klimasyndere forarges på hyklerisk vis over, at der ikke gøres mere for klimaet. Rune Lykkeberg er selv storforbruger af CO2 på hans mange rejser. Regeringsledere rejser jorden tynd for at samles og tale klimamål, hvorefter de flyver videre. De befinder sig mere i en flymaskine end på deres kontorstol. Transport er den næststørste klimasynder!
77% af drivhusgasudslip i EU kom i 2019 fra energi, heraf 20% fra Tyskland. Godt 1% fra Danmark, jf. nedenstående link. Hvad EU ikke fortæller, er fordelingen mellem rig og fattig.
Ifølge Danmarks Statistik fordeler CO2 i 2020 på følgende:
International transport: 48%
Landbrug, skovbrug, fiskeri: 16%
Husholdninger: 9%
Forsyningsvirksomhed: 9%
Industri: 7%
Handel og transport (ekskl. internat. transport): 6%
Øvrige: 5%.
Danmarks Statistik fortæller heller ikke, hvordan ovenstående fordeler sig mellem rig og fattig. Men vi ved det godt. De rigeste 10% på kloden står for halvdelen af CO2-udslippet.
Ikke desto mindre er der i DK politisk fokus på afgifter på oksekød og fly, hvilket næppe vil få de velstillede til at forbruge mindre heraf. Man sender reelt regningen nedad. Og det gør mig ærlig talt harm. Tilmed gives tilskud til el-biler, som kun de velstillede har råd til.
Det er som med finanskrisen: Synderne slipper og regningen sendes nedad.
De velstillede, politikere og etablerede journalister skriver og snakker om klimaet, mens de selv storforbruger CO2, og bliver så enige om at afgiftsbelægge det hk. oksekød. Dermed signalerer de også, at de bare snakker som var det valgflæsk. Hvis Rune Lykkeberg mente det alvorligt, nedsatte han sit flyforbrug markant. Og man behøver ikke at sende et helt hold af ministre og rådgivere til Glasgow. Der har været så meget run på Glasgow, at et kollegieværelse kunne udlejes for 4.,000 kr. pr. dag. Alle de "velmenende" klimaentusiaster rejser kloden tynd for at få andre til at nedsætte rejseforbruget. Hvordan kan man dog tage det alvorligt.
En returrejse til USA koster mellem 2-3 tons CO2. Et kilo okse udleder 13,9 kg. Du kan altså spise ½ kg. okse om dagen for, hvad en flytur til USA gennemsnitligt koster. Derfor kan det ikke tages seriøst, når de flyelskende politikere, journalister m.fl. raser på forbruget af de fattiges spaggetti-sauce og kræver det afgiftsbelagt. Fattige, der næppe har en flytur om året.
Hvis Information mener det alvorligt, burde avisen fokusere mere på denne forskel, - og på al hykleriet.
https://www.dst.dk/da/Statistik/bagtal/2018/2018-12-06-fakta-om-danmarks...
https://www.europarl.europa.eu/news/da/headlines/society/20180301STO9892...
Det er ikke uddannelsen men magten der forhindrer politikere i at tage alvorligt fat. De er valgte og vil gerne vælges igen, og derfor er der ingen af dem der er villige til upopulære tiltag.
Tag nu corona krisen. Hvor ville det være oplagt at bruge nedlukningen til permanent at få reduceret vores CO2 udledning i en eller anden grad, og ikke bare gå tilbage til normalen, for så lidt senere atter at skulle forhandle en reduktion.
Vi og vores politikere agerer på vores egne vegne, og derfor gør vi god mine til slet spil. Vi er nemlig ikke interesseret i at give slip på hverken den ene bil eller ski-/sommerferien i udlandet. Men samtidigt ønsker vi at andre skal reducere deres produktion eller brug af kul. The buck stops here.
"Det er som med finanskrisen: Synderne slipper og regningen sendes nedad."
Lige præcis Hanneh Christensen.
Kapitalismen er den stærkes ret. Og se lige, hvor det har ført os hen. Hver gang det blå hold tale om ansvarlig og ordentlighed er det udelukkende penge det omhandler. Hvor i mod, når det røde hold omtaler ansvarlighed, så er det mennesker der tæller. Og naturen og økologien, samt dermed klimaet.
Og vi har vist det her. I årtier. Ja 100 år. Men den stærkes ret har presset sig igennem. Penge har presset sig igennem. Penge, som har betalt for propaganda lobbyisme, som har manipuleret såvel borgere som politikere til at føre en politik, som giver mulighed for at "forsætte" den forkerte vej i årtier. Politikerne, særligt det blå svindlerhold, har været nogle små tæppepisser som med logende hale har taget i mod sin ejers godbider for at kunne blive sidende på det de føler er magtens tinde. En plads som de, efter egen overbevisning, fortjener.
Det eneste Jacob og Søren kan diske op med er en plan om, at landbruget i hvert fald ikke skal skære ned. For det koster arbejdspladser og eksport indtægter - Det har Arla og Danish Crown fortalt dem (mundtlig. Ikke med SMS, ha ha ha) - Og den tabte produktion flytter jo til udlandet.
Er der virkelig nogen, som overhovedet tør og stemme på det blå svindlerhold med de udsigter deres politik, historisk set, har ført verden hen i?
Jeg har aldrig turdet det. Og kommer aldrig til det. For min væsentligste værdi er mennesket og naturen før penge. Altid.
PS. Det blå hold går også oftest på jagt. Og her siger jægerne at de plejer naturen ved at nedlægge op mod 100.000 råvildt hvert år - Den blå tilgang til naturpleje.
Tilbage i 70'erne var olieproducenterne i Nordsøen bekymret for udsigten til et stigende hav niveau. For så skulle de jo investere i at forhøje olieboreplatformene.
Og det koster jo rigtig mange penge.
Tyskerne bør genoverveje nedlukningen af deres atomkraftværker. Ifølge planen skal de sidste lukke ned til næste år. De skal ikke nødvendigvis genoverveje nedlukningen fordi de selv skal bruge strømmen. De skal også genoverveje det for at f.eks. Polen kan lukke Europas absolut største kulkraftværk. Her og nu ved at erstatte produktionen med tysk atomkraft. Dette ene kulkraftværk udleder lige så meget CO2 som hele Schweiz.
Klimateknisk set vil det virkelig skabe mening.
Ved at sætte hastigheden på motorvej ned til 90 km/t, på landevej 70 km/t, for lastbiler tilbage til 70 km/t på motor- og landevej (som det var før 2019), så kan CO2 udslippet fra disse køretøjer nedsættes med 25% her og nu.
Så det gør vi fra på mandag. Nej vel. Det gør vi ikke.
Stort set alle går ind for vedvarende energi f.eks. solcelleanlæg og vindmøller, men hvis vi bare ser på hvad der sker her i Danmark er mantraet NOT IN MY BACK YARD! Ingen er villige til at kunne se eller mærke fornuftige tiltag, heller ikke økonomisk. Også div. organisationer er effektive bremseklodser.
Derfor gælder det om at føre klog politik for at få befolkningen med, få dem til at forstå at dette er nødvendigt; gør man ikke det er jeg bange for at antallet af gule veste langt vil overstige dem der demonstrerer for klimaet. Og det er farligt.
Det samme gør sig gældende i alle verdens lande så kan godt forstå det er svært at gøre det rigtige for politikerne og blive enige om hvad der er rigtigt fordi der er store forskelle på mange niveauer fra land til land men penge, rigtig mange penge kan vel få selv den mest stålsatte fortaler for fossile brændstoffer til at ændre holdning.
Jeg er ved at blive alvorligt træt af at læse Informations talrige artikler om klimakrisen - og de deraf følgende debatindlæg som jeg - Gud bedre det - selv har bidraget med. Det er jo totalt omsonst og fører ingen vegne hen. Om ikke af andre grunde så fordi de tippingpoints vi alle mere eller mindre går og holde øje efter og med, skal komme, allerede er her:
Det tippingpoint der får lortet til at vælte kom til verden den dag kapitalismen blev opfundet og iværksat.
@Kurt Nielsen
Jep, og vi løser tydeligvis hverken problemerne med kapitalisme, socialisme eller "stærke mænd og strækmarch", så hvad skal vi så finde på?
I Kina bryder de kul. 11,9 millioner tons.
- Om dagen.
Nå ja. Nu gælder det om at bevare optimismen. Og en løsning kommer med 100% sikkerhed. Som amen i kirken.
- Spørgsmålet er bare hvilken.
Lige nu opruster hele verden. Om det er en del af løsningen ved jeg ikke. Men der bliver investeret i krudt og kugler som aldrig før. Og det for beløb, som for klimakrisen til at få røde kinder af misundelse.
Det absurde er den “vestlige” kultur, at dels holde store taler, dels bruge resurser for at kommenterer store taler = business, der er penge i det, Lykkeberg er medspiller. Asiater, afrikanere – og sydamerikanere? synes mere pragmatiske: de tror ikke på taler, avis analyser – men den virkelighed de lever i hvoraf enhver handling er en del. Det, at noget er besluttet, gør ikke dette ”noget” til virkelighed, men er en del af vores drømmeverden. Indonesiens leder ”besluttede” at stoppe at faelde skove – hans minister hjemme: skove er en natur resurs i Indonesien, vi fælder den om det gør dagen i dag bedre for befolkningen. Ja-men ”vesten” donerer et astronomisk antal milliarder af dollar for at kompenserer jer! De bare griner. Rusland og Kina blev væk fra Biden/Johnson showet – men kan anse hvad man vil, med idioter, det er de ikke.
I tysk tv ZDF har de en naturvidenskabelig udsendelse Terra-X med professor i fysik Harrald Lesch som moderator. Klimaforandring er også her et tema. Her forleden viste Lesch så et udsnit af et lignende tysk tv program Quersnitt fra 1978.
Terra-X 2021 kan du se her:
https://www.youtube.com/watch?v=G86wu0BOOJI
Det originale Quersnitt program fra d. 08-11-1978 her:
https://www.youtube.com/watch?v=6W2cL7Vop88
Programmet fra 1978 om en kommende klimakatastrofe kunne lige så godt være sendt i 2021.
Her i øvrigt del 2 af Quersnitt fra 08-11-1978:
https://www.youtube.com/watch?v=eFS9Av_slck
I Quersnitt omtales det, at den største andel af oplagret CO2 befinder sig i sedimentlaget i verdens dybe have. Her har organisk stof gennem millioner af år henfaldet fra levende dyr og planter. Her befinder sig op mod 1.000 gange mere CO2 pr. kubikmeter end der befinder sig i kul og olie.
De seneste årtier har vi igen og igen hørt, at det næste sted, hvor der skal indvindes råstoffer er på bunden af verdens havene. Her forventer man, at der befinder sig uanede mængder af råstoffer. Det bliver da spændende at se, hvor meget denne fremtidige gennempløjning af verdens havenes bund frembringer af CO2 som siver op til overfladen og frigøres til atmosfæren.
Som om skaden ikke allerede er stor nok.
Dette indlæg handler om de vanvittige ting som producenterne gør overfor os alle.
Har lige købt en ny printer fordi den anden pludseligt ikke virkede mere efter kort tid og det der undre mig og jeg ved godt at det er småting i det store billede, men printerpatronerne passer ikke til de forskellige maskiner og det er ikke de store forskelle der er på de printer patroner, den passer faktisk i maskinen, men virker ikke til den nye maskine og jeg kan smide de "gamle" printerpatroner ud.
Og sådan er det med meget elektronik.
Hvorfor virkede den "gamle" maskine kun i et halvt år og hvorfor passer printerpatroner ikke sammen?
Tror mange kender til at printerne kun virker i et stykke tid og pludseligt virker den ikke mere.
Tidligere satte de en chip i maskinen så den kun holdte et vist stykke tid, om de gør det samme i dag ved jeg ikke, men det er underligt at en forholdsvis ny printer pludselig ikke kan få forbindelse med computeren.
Det ville være en lille ting at lave printerpatronerne så de virker til de fleste "hjemme" printere og meget affald kunne undgås.
Det er bare et eksempel, der er tusindvis af den slags eksempler i samfundet.