Læserbrev

Coronapas kan afholde vaccinerede fra at blive testet – især hvis de har symptomer

Med en positiv coronatest mister man sit coronapas i 14 dage, ligegyldigt hvor længe man er syg. Som det er nu, kan det altså bedre betale sig at være syg i stilhed end at blive testet og miste sit coronapas, skriver professor ved Afdeling for Sundhedstjenesteforskning på Københavns Universitet Klaus Høyer
Debat
23. november 2021

Med genindførelsen af coronapasset har regeringen skabt nogle uhensigtsmæssige incitamenter for den store majoritet af befolkningen, der allerede er vaccineret, men som stadig kan blive smittet.

Når du får en positiv test, bliver dit coronapas annulleret. Først 14 dage efter det positive testsvar kan du igen få et coronapas baseret på immunitet. Men når man ringer til Styrelsen for Patientsikkerhed, er beskeden, at man bare syv dage efter et positivt testsvar og/eller 48 timer uden symptomer skal opføre sig normalt og gå tilbage på job.

Der kan man så passe sine pligter som før. Men når man har fri, er man stadig ekskluderet fra store dele af det sociale liv, fordi man ikke har et coronapas – selv om man er blevet rask.

Hvis vi så tager ventetiderne til test med i overvejelserne, kan det betyde, at man først får et positivt testsvar, når man som vaccineret-men-smittet har fået det rimelig godt igen. Vaccinerede unge og midaldrende mennesker har typisk korte sygdomsforløb. De skal altså bruge tid på at lade sig teste for blot at opdage, at det eneste udfald af testen er annullering af deres coronapas.

For den enkelte borger giver det ikke mening, at man må gå på arbejde, men ikke på restaurant, blot fordi vi har nogle it-systemer, der ikke kan administrere at raskmelde smittede-men-vaccinerede efter syv dage.

Problemet er dog ikke blot, at det kan skabe forvirring og irritation hos de vaccinerede borgere. Det egentlige problem er, at det skaber helt forkerte incitamenter. Regeringen gør det meget lidt attraktivt for vaccinerede borgere at blive testet, fordi mange har korte sygdomsforløb, og der er lang ventetid på test. I stedet burde regeringen lade de vaccinerede bidrage til at inddæmme smitten ved at teste dem så snart, de får symptomer, og lade dem fortsætte deres liv, når de er raske.

Testen fratager dem altså rettigheder, men giver dem ingen hjælp. Det er mennesker, der allerede har valgt at lade sig vaccinere, og som tydeligvis gerne vil mindske smitten. Hvorfor ikke tale til deres ansvarlighed frem for at give dem incitamenter til ikke at lade sig teste?

En positiv test kan betyde, at de ikke kan deltage i begivenheder, der betyder meget for dem – bryllupper, fødselsdage og ferier – selv om de er raske igen. Og det kan medføre, at de undlader at blive testet.

Det er nødvendigt at gennemtænke, hvilke incitamenter man skaber med den konkrete måde, coronapasset bliver administreret på. Og det er mindst lige så vigtigt, at incitamenterne fortsat stimulerer majoriteten af befolkningen til at blive testet, når de får symptomer.

Klaus Høyer er professor ved Afdeling for Sundhedstjenesteforskning på Københavns Universitet

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her