Lige nu sidder Folketingets partier og afgør lex.dk’s skæbne. Dette gratis og forskningsbaserede opslagsværk, som står til at lukke, fordi Danmark og danske politikere er ligeglade.
De vil hellere kommunikere på Facebook hjulpet af deres gode ven Mark Zuckerberg. Det er uendelig trist, især fordi vi ved, at når det kommer til de unge, så er lødig, gratis og let tilgængelig viden helt afgørende for deres dannelse.
Skal de betale for den, går de i stedet til deres boble på de sociale medier, og her er der ingen garantier for, at de lander på den facebook- eller instagramvæg, som politikerne godt kunne tænke sig.
Det er ret grotesk, at samtidig med at den politiske samtale i stigende grad bliver designet og tilrettelagt af spindoktorer, rådgivere og et arsenal af hjælpere, så er Folketinget ved at ødelægge finansieringen af et opslagsværk, hvis idé er baseret på det modsatte af politikernes koreograferede virkelighed.
Tilfældigt?
Vi kan kun gisne om det, men sikkert er det, at misinformation i disse år er med til at ødelægge den demokratiske samtale, fordi alt handler om ’kommunikation’ og politisk spin. Hvor galt det kan gå, har vi set i både USA, Polen og Ungarn (for ikke at nævne Rusland og Kina), hvor politiske ledere har skabt alternative virkeligheder.
Ofte baseret på pseudofjendebilleder, der skal holde den populistiske gryde i kog. Det har aldrig været vigtigere end i disse år at kæmpe for demokratiet, og her er viden grundpille nummer et.
Forskningsprogrammet V-dem i Göteborg fortæller, at demokratiet på globalt plan er gået massivt tilbage de seneste ti år, og at andelen af autokratier er steget fra seks procent til 24 procent.
For at sikre demokratiet er det helt afgørende, at borgere har adgang til korrekt viden. Det kan ikke løses med ét initiativ, men kræver, at universiteternes budgetter ikke konstant reduceres og et leksikon baseret på en digital infrastruktur.
Infrastruktur er ikke bare veje og jernbanespor – det er også en vidensmæssig infrastruktur, hvor vi kan søge fakta og information. I 2021 er denne digital. Det forlyder, at politikerne på Christiansborg omsider er ved at indse nogle af disse ting. Nu er håbet så, at det, man når frem til, er et budget, der matcher de store udfordringer, vi står over for.
Lukker lex.dk, vil det under alle omstændigheder være et alvorligt tilbageslag for demokratiet og endnu en sejr for spinpolitikken.
Marlene Wind er professor i statskundskab og leder af Center for Europæisk Politik ved Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet.
Bevar lex.dk!
Det er en skandale at lex.dk og ordbogen gang på gang skal blive et forhandlingsemne til finansloven. Alle er enige om, at det er vigtig, og man får en mistanke om at den eneste grund til at regeringen ikke har det med er at så kan de sætte det på og give støttepartierne lidt krummer. Det er helt til grin at den socialdemokratiske ordfører ikke vil svare på om han mener at de omtale ressourcer er støtteværdige, men papegøjeagtig blot svarer, at det jo kan tages op i forhandlingerne. S har åbenbart ingen selvstændig holdning - og det er pinligt!
Flertallet af vore politikere er åbenbart ikke i besiddelse af selv rudimentær almen dannelse:-))