Intermetzo

Georg Metz: Kultur er ikke en undskyldning for overgreb, men man er nødt til at kende den

Fortidens DR kalder på nuancer af indsigt
Mere end at fratage afdøde Tage Mortensen sin æresdirigenttitel kan man dårligt, skriver Georg Metz.

Mere end at fratage afdøde Tage Mortensen sin æresdirigenttitel kan man dårligt, skriver Georg Metz.

Morten Langkilde

Debat
19. november 2021

Sagen om pigekoret og de overgreb, som pigerne og de unge kvinder var udsat for op til år 2010, vil nu skrives i et mørkt kapitel af DR’s historie. Cirka sådan sagde generaldirektør Maria Rørbye Rønn, da hun flankeret af sin kulturdirektør med brillerne i gulvhøjde agtpågivende mundtligt på skrift præsenterede den advokatundersøgelse, der angiveligt afdækker fortids triste forhold.

Agtværdigt, at institutionens allerøverste ledelse ikke fejer noget ind under de faste tæpper, men med støtte i advokatundersøgelsen placerer ansvaret på husets tidligere ledere.

Som en hammer

Som udsagn betragtet er undersøgelsen imidlertid vægtigst som historisk kilde til DR’s forvaltning i år 2021. En advokatundersøgelse undersøger, hvad advokaten bliver bedt om, og vel at mærke honoreret for at undersøge og er snarere et partsindlæg. Ydermere i denne sag, hvor undersøgelsens hovedanklagede har været død i en menneskealder, og de forhenværende ledere er forhenværende. Advokatundersøgelser er som hamre i forhold til søm: De hamrer, hvor sømmet er sat.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her