Kommentar

Joseph E. Stiglitz: Præsident Joe Biden bør udskifte USA’s centralbankdirektør

Den amerikanske præsident står over for at skulle træffe et kritisk valg: Hvem skal lede den amerikanske centralbank – den mest magtfulde post i den globale økonomi, spørger økonomiprofessor Joseph Stiglitz i denne kommentar
Nuværende centralbankschef i USA, Jerome Powell, er bestemt ikke den ideelle mand til at klare fremtidens udfordringer, skriver Joseph Stiglitz.

Nuværende centralbankschef i USA, Jerome Powell, er bestemt ikke den ideelle mand til at klare fremtidens udfordringer, skriver Joseph Stiglitz.

Ritzau / Scanpix

Debat
19. november 2021

Forkerte valg kan få fatale konsekvenser. Under Alan Greenspans og Ben Bernankes ledelse af USA’s Centralbank, Fed, skabte de med deres lemfældige reguleringstilgang betingelserne for den værste globale økonomiske recession i 75 år med øget social ulighed og folkelig frustration til følge.

Nu mener den siddende centralbankchef Jerome Powells tilhængere, at præsident Joe Biden bør give ham en periode mere: Det vil være udtryk for ’tværpolitisk forsonlighed’, og vi behøver en ’sikker hånd’ til at styre den postpandemiske genopretning osv. – klicheer som dem, jeg måtte høre på for 25 år siden, da jeg var rådgiver for præsident Clinton, og Greenspan blev foreslået genudnævnt. Clinton lod sig overtale. Det betalte USA en høj pris for.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jens Carstensen

Tak for oversættelsen Niels Ivar Larsen.

Den sidste præsident der førte en ansvarlig økonomi var Bill Clinton. Og han fik oven i købet nedbragt underskuddet. Men så tog GW over, gav skattelettelser til de rige, og gik i krig i Afghanistan og Irak. Altsammen ufinansieret.Bl.a. fordi han ikke havde forstand på pengepolitik og fordi han lyttede til de Neoliberale, der mente at USA kunne det hele uden at man skulle tænke over hvad det koster. Medgivet at 9/11 ikke var hans skyld, men en “gæld” fra Bill der ikke turde bombe og ødelægge Al Qaeda, selvom han kunne.

Konsekvensen har været en seddelpresse der har kørt på overtid over hele jorden, inflation i boligpriser, jord, og aktier, negative renter men også en voldsom stigende ulighed der desværre medfører en forrådelse og manglende hensyntagen til andre mennesker. Penge er magt, magt forråder, og mindsker vores empati overfor dem der ikke har.

Økonomien er ude af sync, med en tulipanhistorie, der nu bare er blevet til krypto. En voldsom spekulation fordi den alene beror på købers tro på at værdien er højere imorgen end idag. Der er intet bag, ingen jord, intet guld, ingen bygninger, kun fødderne solidt plantet ud i den blå luft.

Men der er altid en eller anden et eller andet sted på et eller andet tidspunkt der skal betale regningen. Og vores børn kommer helt sikkert til at betale en stor del af dèn.

J. Powell har indtil videre bare smidt benzin på bålet.