Klumme

Kina er blevet et problem, Vesten ikke kan løse. Men det kan kvindetennis måske ændre lidt på

Kinas økonomiske magt har ydmyget os moralsk og politisk. Men kvindernes internationale tennisforbud, WTA, har efter en kinesisk tennisstjernes forsvinden åbnet en front, som både er et opgør med vores markedsfundamentalisme og Kinas moralske afpresning, skriver chefredaktør Rune Lykkeberg i denne klumme
Efter at den kinesiske tennisstjerne Peng Shuai på det sociale medie Weibo har fortalt, at hun har været udsat for seksuelle overgreb fra et højtstående medlem af kommunistpartiet, er hun ikke set offentligt siden.

Efter at den kinesiske tennisstjerne Peng Shuai på det sociale medie Weibo har fortalt, at hun har været udsat for seksuelle overgreb fra et højtstående medlem af kommunistpartiet, er hun ikke set offentligt siden.

Greg Baker

Debat
27. november 2021

Kina er blevet et problem, som Vesten ikke kan løse. Der er i de vestlige lande mere og mere vrede mod det kinesiske regime, men det er en moralsk protest, som ikke ændrer noget i Kina, for vi kan ikke diktere, hvordan de skal indrette deres samfund. Der er en oplevelse af pludselig afmagt: Vi er passive tilskuere til, at de gør ting, vi finder forkastelige, mod deres egne borgere, og installerer et kontrolregime, som er imod alt det, vi tror på. Når vi med vores militære overmagt ikke engang kan besejre ideologiske modstandere i et af verdens fattigste lande, Afghanistan, kan vi intet gøre mod Kina.

Men parallelt med afmagtens moral ser vi, hvordan vores stjerner og forbilleder importerer Kinas censur for at eksportere til deres marked. Sportsstjerner, techgiganter og kulturelle ikoner har vist en chokerende vilje til at overtage et autoritært regimes diktater for at tjene endnu flere penge.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Rune Lykkeberg

For $ 139 mio står også John Cena på pinde for kineserne,
og vi danskere skal vist ikke sige for meget ....

for et langt mindre beløb beordrede vi Politiet til at bryde Grundloven,
lod Justitsministeren kolportere Politiets løgne videre til Folketinget,
nedsatte den ene Tibet- & Kina-kommission efter den anden,
hvor Politiet kunne lyve videre -
eller i det mindste lade være med art svare på de stillede spørgsmål.

Money talks, som de siger i John Cenas hjemland.

Eric Philipp, Jacob Nielsen, uffe hellum, Alvin Jensen, jens christian jacobsen, Mads Berg og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Karsten Nielsen

Nu synes jeg nok, at Rune Lykkeberg leverer et skoleeksempel på ensidig og postulerende journalistik. Har I inde på Information da ingen forståelse for, hvilken koldkrigsagenda, I indskriver Jer I? Og hvilken risiko for egentlig krig, der opstår ved gentagne negative, uverificerede påstande og løse beskyldninger? Dæmonisering og fremhævelse af egen ”godhed” har nok altid i krigshistorien været indledende skridt. Og her deltager Information tilsyneladende fuldstændigt hovedløst. Det er rystende - og hvis man som læser kan føle ”pludselig afmagt” (Runes begreb), handler den for mit vedkommende om mediernes massive bombardement af ensidige og overfladiske betragtninger, hovedsageligt om både Rusland og Kina. Fjenden er udpeget (af USA) – og denne italesættelse tør mainstreammedier ikke imødegå. Alene Runes indledning: ”Kina er blevet et problem, som vesten ikke kan løse” (Javel – og præcist hvordan er Kina blevet et problem?). ”Der er i de vestlige lande mere og mere vrede mod det kinesiske regime” (og mon ikke Information og den øvrige presse villigt bidrager til denne vrede). Og videre: ”Kinas økonomiske magt har ydmyget os moralsk og politisk” (Tænk, hvor følsomme vi åbenbart er). Således bygges der dovent videre på allerede skabte forhåndsindstillinger. Derimod skal det siges, at Kina ikke truer USA og NATO-lande militært. Alligevel har USA med ca. 400 militærbaser – og med knapt halvdelen af verdens rustningsbudget - skabt inddæmning af Kina – kun fordi Kina er en økonomisk konkurrent. Denne kendsgerning skal åbenbart udsætte os alle for en alvorlig konflikt og risiko for en fatal krig. Det kerer Information sig tilsyneladende ikke om, så hellere snakke om en tennisstjerne, der ”afslørede” (er verificeringen her i orden?) et mee-too forhold til en partifunktionær.

Erik Boye, Ruth Sørensen, John Andersen, jens christian jacobsen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Poul Genefke-Thye

" Det kerer Information sig tilsyneladende ikke om, så hellere snakke om en tennisstjerne, der ”afslørede” (er verificeringen her i orden?) et mee-too forhold til en partifunktionær."

Det drejer sig jo ikke om, hvorvidt Peng Shuai har ret i sin anklage. Spørgsmålet er, hvor Peng Shuai befinder sig nu. Der er vist videoer af hende og et brev, angiveligt fra hende.
Er verificeringen her i orden?

Alvin Jensen, Kurt Nielsen og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Karsten Nielsen 27. november, 2021 - 13:21

Min vinkel er en mere morfar-agtig bekymring for Peng Shuai og hendes familie og pårørendes velfærd.

Peng Shuai har haft et video-call til præsidenten for Den olympiske Kommite, og det det er da slet ikke beroligende - såvel WHO som IOC er i lommen på kineserne.

Check Christiane Amanpours interview med Dick Pound fra IOC:
https://www.youtube.com/watch?v=zSVFFG_wQts

jens christian jacobsen

'...Det bedste, vi kan gøre, og det, vi skal gøre, er, at gøre vores egne samfund så frie og retfærdige som muligt.'
Så er der lang vej igen, Lykkeberg. Skriv nogle ledere om manglerne bare på de to områder i den vestlige verden.

Først og fremmest er det jo ikke rigtigt, at vi ikke kunne vinde i Afghanistan, hvis det var det vi ville. Men vi er trods alt ikke villig til at anvende så yderliggående og hensynsløse magtmidler, som en sådan militære sejer ville kræve.

Hvis der er en ting vi faktisk er god til i Vesten så er det krig - vi har masser af øvelse og vi mangler ikke skrupler. Det er en fatal fejltagelse, hvis man tror anderledes.

For det andet - hvor er det chokerende? Penge er Gud under kapitalismen og det kan da virkelig ikke undre at sportsstjerner, tech-giganter m.fl. er villig til at gå langt. Men hvorfor stoppe der, Rune Lykkeberg? Er Du og jeg ikke mindst lige så skrupelløs som nævnte virksomheder? Hvordan tror Du dit tøj, madvarer og elektroniske dimser bliver fremstillet?