SERIEFOLK

Nye ord fra i år afspejler identitetspolitiske kampfelter

Franske pronominer, der hverken er han eller hun, og nye ord på modersmålet som ’ableisme’ er tegn i tiden på sproglige anerkendelseskampe, der ikke vækker lykke hos alle
»Der findes to personlige pronominer – ’il’ og ’elle’ (han og hun) – det er rigeligt. Sproget er så smukt,« har Brigitte Macron sagt om det nye pronomen ’iel’, som nonbinære personer kan benytte sig af.

»Der findes to personlige pronominer – ’il’ og ’elle’ (han og hun) – det er rigeligt. Sproget er så smukt,« har Brigitte Macron sagt om det nye pronomen ’iel’, som nonbinære personer kan benytte sig af.

Ludovic Marin / Ritzau Scanpix

Debat
23. november 2021

Velkommen til FOLK, Informations daglige sladderspalte, hvor ingen er for høj, og ingen er lav nok til at flyve under radaren.

Albert Einstein: 54 ark papir med matematiske notater, griflet ned i Zürich i 1913 og 1914, kommer i dag under hammeren hos Christie’s. Og ventes at indbringe millioner af euro: På papirarkene findes forarbejdet til den generelle relativitetsteori.

Brigitte Macron: Den franske præsidentfrue deltager i koret af forargede, som vender sig imod optagelsen af et nyt pronomen i den berømte ordbog Le Petit Robert: Det drejer sig om nydannelsen iel, som nonbinære personer kan benytte sig af.

Ordbogsredaktører: Nytilkomne ord bør registreres, hvis de bruges, fastholder forlaget, mens ordets modstandere mener, iel er ideologisk pjank og aktivisme. Nye ord afspejler tidsånden, konstaterer også vort hjemlige Sprognævnet.

Arne: Sprognævnet er netop klar med sin liste over nye ord fra i år, blandt disse er Arne, der ikke bare er et egennavn, men også kan betyde ’en slidt senior’. I øvrigt kan nævnes ableisme, antivaxxer, croptop og deplatforme.

FOLK

Informations egen sladderspalte, hvor ingen er for høj eller lav nok til at flyve under radaren. Et uundværligt og personorienteret nyhedsoverblik.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her