Kommentar

Også i ligestillingens navn vil det være absurd, hvis CBS lukker seks uddannelser

Ledelsen på CBS har glemt at tænke sig om, når de vil lukke seks uddannelser. For det første fordi det vil skævvride kønsfordelingen og for det andet, fordi uddannelserne har mulighed for at være med til at løse de globale kriser, vi står over for, skriver de otte initiativtagere til studenteroprøret på CBS i dette debatindlæg
Debat
24. november 2021

»Sikke en energi og et engagement. [ …] Hvis man ikke gik og var stolt i forvejen over at være CBS’er, blev man det lynhurtigt,« skrev direktoratet mandag til alle ansatte. Endnu en gang hældte ledelsen brænde på bålet. Med sin arrogance viser den behovet for studenteroprøret.

I onsdags blokerede vi høringen, men inden da fremførte vi til bestyrelsesmødet venlige budskaber om studiernes værdi. Hvis ikke fysiske events skulle sætte tanker i gang, så burde det faktum, at vi på en uge har mobiliseret 600 personer, holdt brandtaler og indsamlet over 2.800 underskrifter gøre det.

Det virker mere, som om ledelsen behandler sagen på en Commodore 64 end på vores tids bærbare. For midt i globale udfordringer og kriser vil de lukke studier, der er blandt de få på CBS, hvis sigte er at træne et blik for mere end traditionel økonomi og kortsigtet gevinst.

Og så er der den proces og måde, som ledelsen bruger til at tromle forslaget igennem. Man behøver ikke at studere ledelse for at se, at det er en forhastet og antidemokratisk nedslagtning. Vi er i oprør for at bremse hastværket og protestere mod behandlingen.

Samtidig er lukningen et problem i forhold til diversiteten, da de involverede studier er blandt de få kvindedominerede. 1.000 færre kvinder vil få en uddannelse på CBS frem mod 2030. Tal som næstformanden fra Akademisk Råd, Bent Meier Sørensen, endda selv lagde frem til høringen den 17. november.

Fjerner man uddannelserne, vil det være et massivt tilbageslag, der understreger, at ledelsen lever i det forrige århundrede.

Faktisk så mener de, at de gør diversiteten en tjeneste. Prorektor Inger Askehave beskrev til samme høring ’ægte diversitet’ som flere kvinder, der søger ind på mandsdominerede uddannelser. Uden nogen tiltro til kvinders egen interesse beskrives ’ægte diversitet’ som kvinder, der gør og tænker som mænd.

Og pludselig forstår man, hvorfor ledelsen med forslaget vil væk fra sin profil som et kritisk tænkende universitet: Den har glemt at tænke selv.

Kritikken har CBS tidligere fejet af vejen over for Information med argumentet om, at universitetet mister 45-55 millioner kroner, men når man ikke har taget en seriøs dialog med institutterne forud eller har haft reelle innovative løsningsforslag som svar, må vi sande, at den kreative tænkning ikke findes i de excelark, som ledelsen ej tør løfte deres blik fra.

Vi studerende står stadig tilbage med spørgsmålene: Hvad er det, ledelsen vil på vegne af vores universitet?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her