Læserbrev

Opret et nationalt ungdomsråd, der kan fremsætte forslag i Folketinget

Hverken byrådene, Dansk Ungdoms Fællesråd eller Netværk af Ungdomsråd repræsenterer de unge tilstrækkeligt. Derfor har vi brug for et nationalt ungdomsråd, der kan fremsætte forslag i Folketinget om alt det, der også vedrører os, skriver medlem af Ungeråd KBH og elev ved FGU Hovedstaden, Kristian Tuxen Ladegaard Berg i dette debatindlæg
Debat
5. november 2021

Kommunal- og regionalvalget står for døren, og som 20-årig betyder det, at jeg tirsdag den 16. november kan sætte mit kryds for anden gang. 

Men desværre er der ikke mange unge i byrådene. Gennemsnitsalderen for et byrådsmedlem er 51,4 år. Det betyder, som det ser ud lige nu, at der er en stor gruppe af befolkningen, der ikke bliver hørt. Nemlig os unge.

Det ville derfor være på sin plads, hvis der bliver oprettet et nationalt ungdomsråd, der repræsenterer ungdommen bredt. Der er selvfølgelig mange unge, der er medlem af et ungdomsparti, men der er også mange unge, der ikke er, og de skal selvfølgelig også repræsenteres af det nationale ungdomsråd.

Det nationale ungdomsråd skal fungere på samme måde som Ungeråd KBH, men på nationalt plan. Formålet skal være at sikre, at unge har medindflydelse på udviklingen i Danmark samt give indblik i den demokratiske proces, så man kan være med til at kvalificere de politiske beslutninger, der træffes.

Indflydelsen skal fungere som et direkte samarbejde mellem det nationale ungeråd og politikerne, hvor unges viden, ideer og behov aktivt bliver bragt i spil. Hvert år skal det nationale ungdomsråd kunne stille et beslutningsforslag og få det behandlet politisk i Folketinget for at sikre, at de unges stemme bliver hørt. 

Mange unge går enten i skole eller på gymnasium, og der skal være plads til at engagere sig i ungdomsrådet ved siden af skolen. Derfor skal fravær i forbindelse med aktiviteter, såsom møder med politikere i regi af de nationale ungdomsråd, kunne godskrives, hvis det karambolerer med undervisningstimerne.

I dag bliver de unge repræsenteret af Netværket af Ungdomsråd og Dansk Ungdoms Fællesråd, og det er en god start. Men det er desværre ikke nok til for alvor at sikre ungdommen en stemme.

Det skyldes ikke mindst, at kun 65 ud af de i alt 98 kommuner i Danmark har et ungdomsråd.

Derfor vil jeg gerne opfordre alle kandidater og politikere til at inddrage os unge så meget som muligt. Der er nemlig brug for, at unge er inde over alle beslutninger, der vedrører os.

Kristian Tuxen Ladegaard Berg er medlem af Ungeråd KBH og elev ved FGU Hovedstaden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her