Kommentar

Regeringen må tro, vi er dumme, hvis den forventede, vi ville tro på SMS-historien

Det er ikke bare teknik at undersøge magthavere. Det er grundlaget for et retssamfund. Danmark er en retsstat. Lev med det. Derfor virker det ikke helt tilfældigt, men snarere belejligt at offentliggøre sms’ernes manglende eksistens, lige efter vælgerne har været i stemmeboksen, skriver Kristian Hegaard (R) i dette debatindlæg
Debat
24. november 2021

Det var alene regeringens egen beslutning, at det først skulle frem efter kommunalvalget, at slettede sms’er i minksagen ikke kunne gendannes. Tror de, vi er dumme?

At det er helt tilfældigt, det skete dagen efter et valg?

Tidligere forsøgte de ellers at tørre den af på Minkkommissionen. At det skulle være afstemt med kommissionen. Det er en skandale og skaber mistillid til retsstaten, hvor en regering skal kunne kontrolleres.

Ret skal være ret. Vi ved ikke, om der overhovedet gemmer sig sms’er med afgørende indhold for minksagen. Til gengæld finder vi heller ikke ud af det.

I et retssamfund er det således, at man er uskyldig, til det modsatte er bevist. Samtidig må vi råbe op, når noget kan se ud til at være fordækt. Hvis det nu kun var spørgsmålet om genskabte sms’er, der fremstod tvivlsomt, ville det være en anden sag.

For det første skrev Minkkommissionen til Statsministeriet helt tilbage i april. Her blev Statsministeriet oplyst om, at relevante oplysninger for undersøgelsen skulle gemmes og sikres. Sms’er blev specifikt nævnt. For syv måneder siden vel at mærke.

Allerede dengang kunne man vælge at indlevere telefonerne til politiet med henblik på genskabelse. Det gjorde man ikke. Det skete først for nylig. Og er det egentlig demokratisk, at politiets assistance til genskabelse af sms’er afhænger af en mindretalsregerings velvilje hertil?

For det andet var det under stor mystik, at den automatiske sletning blev aktiveret i første omgang. Af sikkerhedshensyn måtte man forstå. Og da hele sms-sagen rullede frem, blev den automatiske sletning pludselig deaktiveret igen. Nu gælder de tidligere sikkerhedshensyn altså ikke længere.

For det tredje efter et forløb, hvor regeringen hele tiden har skullet trækkes til truget. Først var det for teknisk at svare på spørgsmål om. Så holdt man pressemøde med plads til, at alle medier kunne stille spørgsmål, da det brændte på.

Med alle disse skæverter virker det ikke tilfældigt, men snarere belejligt at offentliggøre sms’ernes manglende eksistens, lige efter vælgerne har været i stemmeboksen.

Det er ikke bare teknik at undersøge magthavere. Det er grundlaget for et retssamfund. Danmark er en retsstat. Lev med det.

Kristian Hegaard er tidligere medlem af Folketinget for De Radikale

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er helt pinligt at læse om denne "sms" sag! En gang inkompetent
fremføring af hele sagen.

Journalister og mediefolk må tro vi er dumme, når de tror, vi finder at tidspunkttet for offentliggørelsen af slettede smsér vigtig.
Journalister håber på MF skal fældes på, at hun kendte til den manglende lovhjemmel for aflivning af alle mink da beslutningen blev taget.
Beklager men det kommer ikke til at ske, for lovmøllen blev startet så snart MF fik kendskab til den manglende hjemmel.

Peter Krogh, Benta Victoria Gunnlögsson og sys jensen anbefalede denne kommentar