Klumme

De unge er ikke ’generation sart’, de er ’generation følelsesmæssigt intelligent’

Nutidens unge er blevet kaldt mange ting, blandt andet sarte og navlepillende, men man kan også mene, at deres evne til at tage deres følelser seriøst, placerer deres generation blandt de mest intelligente i verdenshistorien, skriver diversitetskonsulent Fahad Saeed i denne klumme
Under sommerens OL trak Simone Biles sig for at passe på sig selv og sit mentale helbred.

Under sommerens OL trak Simone Biles sig for at passe på sig selv og sit mentale helbred.

Loic Venance

Debat
23. november 2021

Den sidste weekend i oktober brugte jeg en del tid i et gulvtæppebelagt konferencelokale. Det var i Holland, mellem efterårsskove og spejlblanke søer, at jeg var samlet med 30 andre LGBT+-aktivister fra hele Europa til et årligt seminar.

Forsamlingen talte både forskere, forfattere, digtere, religiøse lærde og aktivister. I denne pandemiske verden havde jeg helt glemt, hvordan det var at mødes i den slags sammenhæng. Hver dag var en ny proces af livsændrende interaktioner og viden, som forandrede mig. Det var fantastisk. Intet mindre. Det var også et møde mellem generationer. Mellem generation X, generation Y og generation Z, betegnelserne, der dækker over generationerne fra 1970’erne til årtusindskiftet.

Det var på gulvtæppet, vi afsluttede vores lange seminardage sammen. Vi sad i skrædderstilling i en cirkel, hvor vi en ad gangen skulle fortælle, hvordan vi havde det, og hvordan dagen havde været. ’At tjekke ud’ kalder man det også, og nogle gange tog det lang tid. Et par timer.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Tak for den vinkel på Z'erne! Jeg tror, det er meget vigtigt at hylde den selvindsigt mere end at skose Z'erne for 'overfølsomhed'. Om noget har X'erne fremelsket den emotionelle intelligens og bevidsthed, så skal det ikke pludselig blive er problem, fordi Z'erne faktisk har lært lektien. Ungdommen har altid ret, som Rifbjerg sagde

Det er i høj grad også et aldersspørgsmål. Unge mennesker har til alle tider taget sig selv og deres følelser meget seriøst og har på den måde også let fået et anstrøg af noget selvoptaget og humorforladt. Sådan har det altid været, der har bare ikke være den samme mulighed for at køre det af på omverdenen, som der er nu.

Måske skal vi lade være med at gå så meget op i de dér følelser, vi er jo desværre på vej ind i den dyne, der hedder neoromantik, hvor frigørelsen efter min egen erfaring snarere ligger i at anerkende sig selv for den, man er, men i øvrigt være mere fokuseret på at opøve kunnen og viden om det, man er inderligt optaget af, og som nok ikke i kernen så meget er én selv. Der er jo også en vis forpligtelse på at være interessant for omgivelserne, og her er selvoplevelse måske bare ikke nær så givende som de erfaringer, man senere i livet har indhøstet og bearbejdet.