Kommentar

Godt humør smitter. Derfor skal vi forældre overdynge lærerne med kærlighed

Når de andre til forældremødet siger noget negativt om læreren, så stop det. Tal i stedet om, at vi skal bakke op om personalet. For når forældre beslutter sig for at være positive, så bliver lærere fulde af selvtillid og dygtige, og det kommer børnene til gode, skriver lektor i pædagogik Jesper Koerstz Jensen dette debatindlæg
Debat
15. december 2021

Hvis du er forælder til et skolebarn, er du sikkert bevidst om, at du kan forvente et pædagogisk tilbud af en vis kvalitet, og at du har ret til at ytre din holdning. Du har formentlig mødt lærere, der har sagt: »Du må endelig sige til, hvis der er noget, du er utilfreds med« og »Det er vigtigt for os med et tæt samarbejde mellem skole og hjem«.

Men har du tænkt over, at du også har ret til at lade være med at bruge din kritiske sans? At du har ret til at lade problemer passere, sige ’pyt’ og håbe på, at det går over af sig selv?

Måske bør du overveje en helt ny strategi, hvor du overdynger det pædagogiske personale med positive vibrationer og gør det til en mission at sprede gode historier om dem. For gode historier smitter. Ligesom dårlige.

Når din søn sidder og beklager sig over undervisningen, kan du tage læreren i forsvar og som udgangspunkt tro, at det er hende, der har ret. Og når de andre forældre hvisker noget negativt om klasselæreren, kan du stoppe det og italesætte, hvor vigtigt det er, at vi står sammen og bakker op om personalet. For når forældre beslutter sig for at være positive, så sker der nemlig noget magisk. Så bliver lærerne mere fulde af selvtillid og dygtigere, og det kommer med det samme børnene til gode.

Så overvej, om du kan bide tungen af dig selv og være langt mere positiv, end det falder dig naturligt.

Og lad for guds skyld være med at lufte kritikken til et forældremøde, hvor der er potentiale for at gøre langt mere skade end gavn, og hvor selv mikroskopiske problemer kan blive blæst ud af proportioner. For så kan vi pludselig blive medskabere af en negativ spiral og få tilfredse forældre til at tænke: »Det er da også for galt«, og »det må de se at få gjort noget ved«.

Sig i stedet sætninger som: »Jeg synes, det er vildt, så god min søn er blevet til at læse, hvordan gør du?« og giv lærerne mulighed for at shine. Det er det bedste, der kan ske ved sådan et arrangement. Så går alle opløftede derfra, og den gode energi ryger direkte videre ud til børnene.

Så lad os iføre os en kæmpestor kollektiv ja-hat og overdynge lærerne med al den anerkendelse og respekt, som de har brug for i bestræbelserne på at gøre vores børn til hele, kloge og glade mennesker.

Jesper Koerstz Jensen er lektor i pædagogik og forfatter

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Claus Bødtcher-Hansen

14/dec/2021

Englænderne har en talemåde,
der siger: What you name, you call
(det du taler om, får du (mere af) ...

Så vi skal fokusere mere på det,
vi er glade for og ønsker os :-) ...

Venlig hilsen
Claus

Har været lærer i 35 år. Ovenstående er bare noget så sandt.