Læserbrev

Krifa: EU-mindsteløn påvirker ikke den danske model, og den hjælper Europas working poor

Selvfølgelig vil en lovbestemt mindsteløn hjælpe Europas fattigste. Og vi kan i Danmark være helt trygge for, at EU-direktivet ikke indeholder nogen regler, der piller ved vores danske model. Der er derfor ikke noget mere solidarisk end en EU-mindsteløn, skriver formand for Krifa Eik Dahl Bidstrup
Debat
20. december 2021

Tirsdag den 14. december skrev Marianne Vind, medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet, et indlæg i Information, hvor hun fortæller, hvorfor en EU-mindsteløn ikke hjælper de lønmodtagere, der ikke kan leve af deres løn, og hvorfor mindstelønnen er en trussel mod den danske model.

Jeg synes, det er dybt bekymrende, at de spøgelser, som Marianne Vind, flere danske politikere og store dele af den danske fagbevægelse ser, bliver fremlagt, som var det sandheden.

Hver tiende lønmodtager i EU er såkaldt working poor. De kan ikke leve af den løn, de får for at gå på arbejde.

Vil det hjælpe disse mennesker, at der kommer en lovbestemt mindsteløn, som løfter bundniveauet? Selvfølgelig. Det burde slet ikke være til diskussion.

EU kommer med direktivet ikke til at bestemme, hvad lønnen skal være i de forskellige lande. Der bliver derimod sat rammer for, hvad landenes mindstelønninger skal leve op til, så lønmodtagerne ikke længere spises af med en løn, de ikke kan leve for.

Jeg har svært ved at se, hvorfor det skulle have den modsatte effekt og ikke hjælpe Europas working poor, som Marianne Vind påstår. Der er ikke noget mere solidarisk end EU-mindsteløn.

Men magt er tydeligvis vigtigere end lønmodtagernes forhold for Marianne Vind og hendes venner i FH-fagbevægelsen. For det er alt andet end solidarisk at lade de europæiske lønmodtagere betale prisen for deres egen kærlighed til den danske model.

Direktivet indeholder ingen regler, der ændrer ved den danske model. Faktisk forsøger EU via direktivet at fremme nogle af principperne fra den danske model. I Danmark kan vi fortsætte, helt som vi plejer. Der er intet at være bange for.

Selv Sverige – der også er et af de seks lande, som er undtaget for lovbestemt mindsteløn, fordi de har overenskomster – har indset, at direktivet ikke piller ved deres arbejdsmarkedsmodel. Deres arbejdsmarkedsminister har endda udtalt, at hun føler sig tryg ved den nuværende tekst, og at det er bedre at sidde med ved forhandlingsbordet end at stå udenfor som nejsiger.

Det kunne Marianne Vind og de andre skeptikere lære noget af.

Eik Dahl Bidstrup, formand for Krifa

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

EDB; håber du er dine medlemmer vil og kan leve af en minimumsløn! Kan du, med dine argumenter, hjælpe "the working poor" til en bedre tilværelse og et bedre lønniveau? Jeg hører gerne, om de resultater, du har skaffet dine medlemmer på det danske arbejdsmarked?

Henrik Frou Pedersen, Ole Olesen og Flemming Sørensen anbefalede denne kommentar