Læserbrev

Når andre kraftværker kan udfase kul uden statsstøtte, kan Nordjyllandsværket også

Nordjyllandsværkets tilbud om at udfase brugen af kul mod en betaling på 800 millioner er ikke det gode tilbud til regeringen, Information fremstiller det som. CO2-reduktionen er lav og prisen høj. Og så er det ikke hele Danmarks befolknings opgave at betale for det, skriver klima-, energi- og forsyningsordfører for Socialdemokratiet Anne Paulin
Debat
7. december 2021

Kære Information, det er ikke regeringen, der ligger, som den har redt, men derimod Aalborg Forsyning. Nordjyllandsværket er det sidste kraftværk i Danmark til at lukke og slukke for kulfyret.

Man skal forstå i Informations leder den 1. december, at regeringen har fået et tilbud, den ikke bør sige nej til. Men der er et ret væsentligt problem med tilbuddet. Prisen. Den lyder på 800 millioner statslige kroner. En pris, som alle borgere skal betale, fordi det med direktør for Aalborg Forsyning Søren Gais Kjeldsens ord ikke er varmeforbrugerne i Aalborg, der skal betale.

Men hvorfor skal staten betale for en udfasning, som Nordjyllandsværket har haft fine muligheder for selv at træffe beslutning om? Det har man for eksempel gjort i Esbjerg og i Odense på henholdsvis Esbjergværket og Fynsværket. Med kloge investeringer udfaser man kullet, uden at varmepriserne søger himmelflugt.

Der er flere problemer med Informations udlægning af sagen.

For det første skriver Information, at en udfasning af kul på Nordjyllandsværket vil bidrage med en CO2-reduktion på 3,3 millioner ton i 2025. Det er et tal, som er udregnet af Nordjyllandsværket selv, mens Klimaministeriet vurderer, at reduktionen vil være på 0,4 millioner ton CO2 i 2025. Det er væsentligt lavere, også set over perioden frem til 2028, hvor Nordjyllandsværket selv lukker for kullet.

For det andet er vi enige i, at en ensartet CO2-afgift er en del af løsningen. Men det er ikke en let opgave at indføre en sådan afgift. Ingen lande i verden har en ensartet CO2-afgift på nuværende tidspunkt. Det skal være dyrere at forurene end at være grøn, men det kræver et massivt udviklingsarbejde at udvikle en model for det. Derfor glæder vi os til at se resultatet af ekspertgruppens første rapport snart.

For det tredje kan udfasningen af kul på Nordjyllandsværket og gasledningen til Lolland ikke sammenlignes. I 2030 vil der være 70 procent biogas i vores gassystem. Vi får en grønnere sukkerproduktion, som samtidig holder hånden under lokale arbejdspladser, hvilket er afgørende i Danmarks landdistriktsområder.

Ingen dansk regering har arbejdet mere målrettet for en udfasning af fossile brændsler end den nuværende. Og Socialdemokratiet er fuldstændig enig i at ønske kullet ud af Nordjyllandsværket. Men at kræve direkte statsstøtte til et kulstop på Nordjyllandsværket, mens borgerne selv må til lommerne i andre dele af landet, er langt fra at være det gode tilbud, Informations leder gør det til.

Anne Paulin er klima-, energi- og forsyningsordfører for Socialdemokratiet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her