Kommentar

Udskamningen af vaccinenægterne er helt på sin plads

De 18-29-årige er de største vaccinemodstandere. Disse unge er krænkelsesgenerationens historieløse egotrippere. Disse hyklere har selv høstet frugterne af henfarne slægters villighed til at lade sig ’eksperimentere på’. De har ingen undskyldning, skriver teologistuderende Johannes Bollmann i dette debatindlæg
Vaccinemodstandere demonstrerer på Christiansborg Slotsplads under overskriften ’Nej til tvangsvacciner. Men vaccinemodstanderne er ikke frihedskæmpere. De er hyklere, som selv har høstet frugterne af tidligere generationers villighed til at lade sig ’eksperimentere på’, skriver teologistuderende Johannes Bollmann i dette debatindlæg.

Vaccinemodstandere demonstrerer på Christiansborg Slotsplads under overskriften ’Nej til tvangsvacciner. Men vaccinemodstanderne er ikke frihedskæmpere. De er hyklere, som selv har høstet frugterne af tidligere generationers villighed til at lade sig ’eksperimentere på’, skriver teologistuderende Johannes Bollmann i dette debatindlæg.

Ritzau Scanpix

Debat
6. december 2021

Hvad skal den obsternasighed til for? Denne barnagtige vaccinetrods, der manifesterer sig som et tegn på én ting: At den yngre del af befolkningen, der stædigt fastholder deres ’sunde skepsis’, mistro til ’big pharma’ og ’ret til selv at vælge’, har oplevet alt for lidt lidelse i deres alt for overbeskyttede liv.

De 18-29-årige er de største vaccinemodstandere. 12,7 procent af dem vil ikke lade sig vaccinere, viser tal fra HOPE-projektet. En generation præget af åndeligt forfald, historieløshed og et manglende generelt hensyn til næsten. Disse unge vaccinemodstandere er krænkelsesgenerationens egotrippere – og det er fuldt ud legitimt at udstille dem for, hvad de er.

Vaccinemodstanderne er ikke frihedskæmpere. De er kujoner, der ud af angst angler efter en hvilken som helst undskyldning for at undslippe. De opflasker sig selv med ekkokammerets fake news om falske risici, vaccinernes manglende godkendelse og alle former for slette beskyldninger og løgnagtighed. De er en ny generation af farisæere, der, idet de prædiker deres egen stolthed ved loven, udstiller de mange mennesker, der med mod og martyrsind villigt lader sig vaccinere, med hvad risiko dette end måtte indebære. Se, at lade sig vaccinere – det er sandt martyrsind i 2021. Det er en stor kærlighedsgerning og udviser den sande næstekærlighed. I K.E. Løgstrups ånd: En spontan livsytring, vil jeg næsten kalde det.

Historieløshed

Vi unge har været forskånet for en verdenskrig med onde nazister at føre modig kamp imod. Vi har ikke haft en kold krig med frygten for altings atomare annihilation, der fordrede folkedemonstrationer med opråb og krav om fred og fordragelig sameksistens. Vi fik en pandemi. En globalt omsluttende sygdom, der meget vel kan lægge et slør over hele samfundet, der bliver markant værre og kommer til at have langt mere vidtrækkende konsekvenser for Danmark end de fem mørke år.

Hvordan fremtiden former sig vil i den grad afhænge af, hvilket offer folket nu vil være villigt til at bringe. Det offer, der for det fælles nu må udstås, er dog uendeligt ringe sammenlignet med tidligere tiders martyrer, der som Bonhoeffer, Kaj Munk, Martin Luther King og mange andre villigt gav deres liv. Offeret er ikke nødvendigvis mindre vigtigt, bare fordi det, der er på spil for den enkelte, er så uendeligt meget mindre. Vi kender ikke fremtiden, men sår ved vores adfærd nu den sæd, vi kommer til at høste.

Vi unge er ikke som vores bedsteforældres generation vokset op i en verden med kopper, polio, difteri, stivkrampe og tuberkulose. Sygdommene er derfor for nogle, ligesom når de læser om Berlinmuren – historiske artefakter, der nu kun findes på siderne af bøger. Svundne tiders problemer, som de ikke føler sig nødsaget til at forholde sig til i dag. Hvilken tåbelig historieløshed.

Hvilket hykleri det nu er at nægte at tage COVID-19-vaccinen, når man selv har høstet frugterne af henfarne slægters villighed til at lade sig ’eksperimentere på’.

Vaccinen som fremskridt

Ja, du unge vaccinemodstander, du hykler. Gå du hen til din bedstemor, og bed hende vise dig sit koppear, og lad hende give dig en kindhest, inden du bestiller tid til vaccination.

En hel generation bærer dette stigmata til vidnesbyrd om en storslået fælles indsats mod en sygdom, der hærgede landet som en dødelig epidemi i 1800-tallet. Snak dernæst med din kirkebogsførende sognepræst. Slå op i kirkebøgerne, og du vil næsten på dato kunne stadfæste, hvornår penicillinen kom til sognet. Og hvorledes nu det? Jo, for fra den ene dag til den anden forsvinder alle de døde børn som ved et trylleslag fra marginen af bøgerne, hvor sirligt indførte kors førhen stod tæt.

Hvilke forudsætninger havde folket dengang for at vurdere indholdet af den medicin, som lægerne nu ville give? Absolut ingen. Og ved I hvad? De spurgte heller ikke. Men, ja, hvis nu nogen havde fortalt dem, at det nye vidundermiddel bestod af et udtræk af en skimmelsvamp fundet på en isoleret mugplet, for det var sådan, vi fik penicillinen, mon så folk havde rystet på hovedet og sagt: ’Du skal ikke røre mit barn med din mugkvaksalverkur’ og så nægtet? Nej, for resultaterne var overvældende, og effekten åbenlys. Sådan som nu.

Der er ingen undskyldning for ikke at lade sig vaccinere. Udskamningen af nægterne er helt på sin plads.

Og skulle det da gå således, at en enkelt uheldig person får en allergisk reaktion på vaccinen – og det er der jo desværre en uendeligt lille risiko for, ja, så kan denne person som aktiv frontkæmper med oprejst pande indskrive sit navn ved siden af tidligere tiders glorværdigt sejrende martyrer. Som en borger, der faldt i kampen mod fællesskabets nederdrægtige fjende, som resultat af en næstekærlighedsgerning, der var med til at redde utallige andre. Hvad mere kan man ville?

Johannes Christian Bollmann er bachelor i teologi

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Fint med et kort historisk baseret memento, Johannes Christian Bollmann - udskamningen og de knubbede ord til trods.

Eva Schwanenflügel

@ Johannes Christian Bollmann

Førend du indtager prædikestolen og udslynger svovl og videre fordømmelse over din flok, ville det nok være værd at dykke lidt dybere under overfladen for at finde ud af, hvem der egentlig er vaccinemodstandere, for det er ikke alle de unge.

Det har nemlig meget at gøre med tilliden til samfundet og dets øvrigheder, der i løbet af de seneste tyve års tid ikke har beteet sig alt for godt, hverken i egen forvaltning, eller i forhold til de, der ikke har særlig meget at gøre godt med.

Med andre ord; forfordelingen af samfundskagen til de, der har mest i forvejen, har gjort mange mennesker rasende og mistroiske.

"Undersøgelsen viser, at det særligt er unge lavtuddannede og/eller arbejdsløse danskere med lav tillid til regeringens håndtering af epidemien, som ikke ønsker vaccinen.

Helt konkret er der omtrent 34 procent sandsynlighed for, at en ung person fra Region Sjælland, der har lav uddannelse og lav tillid til regeringens håndtering, ikke vil stikkes, forklarer Frederik Jørgensen.

- Det stemmer overens med de forventninger, jeg umiddelbart ville have. Det er mennesker med lav tillid til systemet eller unge, der ikke frygter virus.

For Thomas Søbirk Petersen er det også et spørgsmål om ikke at tvinge noget ned over hovedet på nogen. Man er nødt til at respektere dem, der absolut ikke vil vaccineres, påpeger han.

- Der er nogle, der er utroligt rasende på systemet, fordi de har så mange dårlige oplevelser. Dem kan du ikke overbevise om at tage vaccinen, hvis de ikke vil."

https://nyheder.tv2.dk/samfund/2021-11-07-koen-alder-uddannelse-job-elle...

Udskamning virker slet ikke over for folk der føler sig udgrænsede, og deres tillid til systemet bliver kun mindre, jo mere man siger de er årsag til problemerne, for de ved, at de er sat bag i bussen, eller direkte smidt under den af diverse politikere eller medier.

Så hvis du vil være svovlprædikant, be my guest, det har nok bare den modsatte effekt.

PS. Jeg synes selv det er fantastisk vi har vacciner, hvis vi ikke havde, ville verden nok allerede være i spansk influenza-kategori.

Ole Svendsen, Kim Folke Knudsen, David Zennaro, Kenneth Graakjær, Dennis Tomsen, Niels Peter Nielsen, Eric Philipp, Morten Larsen, Frederik Nissen, Leif Svendsen, Anne Lorentzen, Torben Skov, Jens Ole Mortensen, Ruth Sørensen, Carsten Munk, Peter Meyling, Flemming Jensen, Steen K Petersen, Kim Houmøller, Thomas Jensen, Tommy Clausen, Niels Makholm og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar

Hvor er martyriet i at lade sig vaccinere for ikke at blive syg eller overføre smitte ved samvær med andre mennesker? Vi, der har taget mod vaccinerne, har gjort det i egen og fælles interesse.
Og de yngre generationer "mangler" ikke lidelser. Der er både klimaforandringer, plastforurening, ulighed og andre plager.

Ole Svendsen, Dennis Tomsen, Dylan Storm, Leif Svendsen, Per Klüver, Jens Ole Mortensen, Carsten Munk, Peter Meyling, Flemming Jensen, Eva Schwanenflügel og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar

En uvaccineret gør muligvis sig selv en bjørnetjeneste, men man taler imod SSI’s eget offentlig tilgængelige data, hvis man forsøger at bilde andre ind, at det udelukkende er de uvaccinerede, der bærer ansvaret for den smitte, vi har været vidne til her i DK på det sidste.
Det er sandt, at incidensen i efteråret har været langt lavere for tidligere smittede og vaccinerede, men i absolutte tal, så blev der registreret mere smitte blandt fuldt vaccinerede - særligt i aldersgruppen 40-49 år.
Man har altså haft (og har højst sandsynligt stadig) en højere risiko for at møde en smittet blandt gruppen af fuldt vaccinerede - særligt da disse pt. ikke behøver at lade sig teste, hvormed de vil være uvidende om den smitte, de kan overføre til andre, og samtidig med højere risiko vil bevæge sig ud i samfundet med en øm hals, fordi reglerne luller dem trygt i søvn på en vaccinesovepude.
At harcelere sådan over nogle få menneskers vaccinefrygt eller -fravalg er især meningsløst, når flokimmuniteten alligevel først slår ind, såfremt fuld vaccination giver tilstrækkelig effekt, og da SSI’s frit tilgængelige data viser, at to stik ikke nødvendigvis er tilstrækkeligt, så er det endnu engang kun de ældste, for hvem det tredje stik nu udrulles, der egentlig fortjener stemplet “færdigvaccineret (for en stund)”.
Absurditeten kommer rigtigt til udtryk den dag nye mutationer kræver udrulning af helt nye vacciner, for den dag vil med stor sikkerhed komme, sålænge de rigeste lande hamstrer vacciner og ikke arbejder EFFEKTIVT med en global vaccinestrategi, og når man under en bragende pandemi tillader folk at rejse kloden rundt (mon ikke det havde været en god idé at prioritere hurtig vaccineudrulning i de lande, der har sværest ved at indføre restriktioner, hvilket vil sige, hvor befolkningerne ikke har reel mulighed for at efterleve anbefalinger m.m.).

Peter Mikkelsen, Anna Exner, Ole Svendsen, Mikael Husted, Carsten Bjerre, Jakob Trägårdh, Lasse Reinholt, Steen K Petersen, Lillian Larsen, Mathias Petersen, John Hansen, Halfdan Illum, ulrik mortensen, Ulla Meyrick, Karin Hansen, Anders Reinholdt, ingemaje lange, Eva Schwanenflügel og Steen Obel anbefalede denne kommentar

Jeg vil absolut ikke anses for at udvise martyrsind pga. et stik, der udelukkende sparer mig en masse test-bøvl, og jeg kender mere end et par stykker, der også kun lod sig stikke pga. besværet i alternativet, og derudover kender jeg en hel del, der ikke er blege for at indrømme, at de har ladet sig vaccinere af frygt for selve sygdommen, og sådan en egennyttig holdning er der da ikke meget martyrsind over.
Hvor er det i grunden et uværdigt syn på sagen overfor de få martyrer, vi kan tillade os at tale om. Og når vi taler om de få martyrer, er det interessant at spørge ind til, om Johannes har tal på, hvor store dele af verdens befolkninger, der har siddet på hænderne, mens deres martyrer kæmpede?

Det er dybt ironisk, at Johannes kalder unge for historieløse, når han selv fremlægger en af naturvidenskabens allerstørste historier så mangelfuldt - især ironisk fordi detaljerne ødelægger hans fortælling:
- Penicillin blev opdaget i 1928 af Alexander Fleming.
- Først i 1940 påvises en effekt af penicillin mod infektioner ved kliniske dyreforsøg.
- I 1943 begyndte de første kliniske forsøg med mennesker.
Historien om Alexander Flemings opdagelse er både sjov og meget lærerig i videnskabsfilosofisk sammenhæng, men at fremmelægge indførelsen af penicillin som “udtræk af en skimmelsvamp fundet på en isoleret mugplet” er mildest talt en fordummende påstand i sammenhæng med farmaceutisk udviklingsarbejde, og det afspejler de tre ovenstående årstal så ganske klart: Man er uendeligt langt fra at være gået fra svamp til medicin, og uden at kende detaljerne, så ser det nærmest ud som om, at man i udviklingsarbejdet har fulgt Nürnbergkoden.
Og hvorfor skulle en læge i øvrigt fortælle sin patient, i hvilke organismer man har fundet inspiration til molekylerne det medicin, der behandles med?
Det eneste relevante er resultaterne af de kliniske studier, og her er det sådan set helt fair at være skeptisk overfor medicin, der ikke er langtidsundersøgt, i hvert fald sålænge der ikke ligefrem er tale om den sorte død eller kopper, for sammenligningen mellem koppevaccination og COVID-vaccination er på alle punkter helt til grin.

Peter Mikkelsen, Ole Svendsen, Michael Waterstradt, John Hansen, Ulla Meyrick, Anders Reinholdt, Klavs M. Christensen, ingemaje lange og Steen Obel anbefalede denne kommentar

Efter alt at dømme er Johannes på mange måder selv en historieløs farisæer, der på alle måder er naturvidenskabeligt underbegavet, og samtidig er han obsternasig som bare pokker.

Jeg begriber ikke, at en teologistuderende kan have så lidt indsigt i menneskets sind og uden et snært af menneskesind ligefrem argumenterer for udskamning af folk, der i bund og grund er bange, uvidende eller indædte.
Når alle eksperter siger, at vaccineskepsis skal bekæmpes med åbenhed og information, så er det svært at konkludere andet end, at den teologistuderende Johannes har haft et behov for at lufte den indre svinehund.

Peter Mikkelsen, Anna Exner, Ole Svendsen, Henrik Andersen, Mathias Petersen, ingemaje lange og Martin Hansen anbefalede denne kommentar
Annette Chronstedt

På Carsten Jensens FB-side kan man møde et tilsvarende indigneret ( omend uteologisk ) opråb til vaccinemodstanderne:

“SKAL VI LEGE MED TÆNDSTIKKER I HØSTAKKEN ? “

Steffen Gliese, Espen Bøgh, Oluf Dragsbo, Kaj Emil Koman-Mejer, Torben Skov, Ole Andersen, Eva Schwanenflügel og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

I vaccinationskøen: heldigvis mange unge!
I busserne til og fra vaccinationen: desværre en pæn del unge uden mundbind og uden afstandshensyn. Så mange syge og undskyldte? Jeg tvivler.
At udskamme alle unge er lige så urimeligt som fra den anden grøft at påstå at det er de unge der især har båret bøvlet under nedlukningerne.

En hilsen fra Holberg til forældregenerationerne: hvorfor "drikker” de unge? både dem der gør det og dem der ikke gør det. Der skulle vel ikke være en sammenhæng mellem nutiden og den nære fortid…?

Kim Folke Knudsen, Inge Lehmann, Jens Ole Mortensen, Lillian Larsen, Marianne Jespersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Klavs M. Christensen

Undskyld, men denne argumentation holder jo ikke. Polio og kopper er once a lifetime vacciner som er langtids afprøvet.

Til C19 har vi en vaccine målrettet til Wuhan-varianten som sikkert ikke findes mere. Den er tvivlsom i virkning og virkningens varighed. Aldrig lovede producenterne os, at deres vacciner forhindre smittespredning. De lovede, at smittede i de fleste tilfælde ville have et mildere forløb med deres vacciner. Samfundsvirkningen er altså også uklar.
Dertil kommer at SARS-COV-2 mutere vild som influenza. Vi giver hverken unge en influenza-vaccine og vi tilbyder heller ikke sidste saisons influenza-vacciner.
Til dato er det kun en brøkdel af de smittede som trænger stationær behandling. Risikogrupperne har vist tydeligt tegnet sig.
De mindst udsatte har ret til at være skeptiske. Og alle er forpligtet til at stille deres spørgsmål til myndighederne.

MvH

Peter Mikkelsen, Jakob Trägårdh, Michael Waterstradt, Thomas Østergaard, Niels Peter Nielsen, John Hansen og jesper christensen anbefalede denne kommentar
Klavs M. Christensen

Undskyld, men denne argumentation holder jo ikke. Polio og kopper er once a lifetime vacciner som er langtids afprøvet.

Til C19 har vi en vaccine målrettet til Wuhan-varianten som sikkert ikke findes mere. Den er tvivlsom i virkning og virkningens varighed. Aldrig lovede producenterne os, at deres vacciner forhindre smittespredning. De lovede, at smittede i de fleste tilfælde ville have et mildere forløb med deres vacciner. Samfundsvirkningen er altså også uklar.
Dertil kommer at SARS-COV-2 mutere vild som influenza. Vi giver hverken unge en influenza-vaccine og vi tilbyder heller ikke sidste saisons influenza-vacciner.
Til dato er det kun en brøkdel af de smittede som trænger stationær behandling. Risikogrupperne har vist tydeligt tegnet sig.
De mindst udsatte har ret til at være skeptiske. Og alle er forpligtet til at stille deres spørgsmål til myndighederne.

MvH

'forfordele' ... slå det lige op i en ordbog ;)

Eva Schwanenflügel

@ Rolf Andersen

Kunne du venligst uddybe din pointe?

Som jeg benytter 'forfordelt' er det i den oprindelige betydning, dvs at nogle får mindre end andre.

Jeg er klar over, at ordet misforstås af mange, og benyttes til at beskrive, at nogle får mere, eller flere fordele end andre, men det er akkurat lige som 'bjørnetjeneste', hvor ordet i nyere tid anvendes til at beskrive, at man gør andre en stor tjeneste, hvor den oprindelige betydning er, at man gør folk en 'tjeneste', der har et dårligt udkomme.

Ole Svendsen, Henrik Okkels, Steffen Gliese, Inge Lehmann, Henrik Günther, Kristian Spangsbo, Jonas Efternavn, Steen K Petersen, Poul Genefke-Thye, erik pedersen, Inger Pedersen, Flemming Berger, Torben Skov, Annette Chronstedt, Lillian Larsen og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar

@ Johannes Christian Bollmann
Imponerende udladning må jeg sige.
Men din svada indeholder sgu ikke meget næstekærlighed.

Peter Mikkelsen, Ole Svendsen, Mikael Husted, Steen K Petersen, Jens Ole Mortensen, Christian Mondrup, Lillian Larsen, Arne Albatros Olsen, Svend-Erik Runberg, Eva Schwanenflügel og Flemming Jensen anbefalede denne kommentar

OK - et begrænset antal uvaccinerede er altså en stor trussel mod de vaccinerede? Endda nogle, der angiveligt har fået en meget effektiv vaccine?

Peter Mikkelsen, Michael Waterstradt, Per Dørup, Lasse Reinholt, Niels Peter Nielsen, Palle Rasmussen og jesper christensen anbefalede denne kommentar
Flemming Jensen

Er du psykisk syg og har en dybtliggende angst for vaccine skal du i følge præsten
udskammes vor herre bevares.

Svend-Erik Runberg

Jeg synes trods alt, at Johannes Bollmann's udskamning er meget forfriskende. - Kunne godt have været lidt mere raffineret.
Lad os bare gøre hverdagen mest mulig besværlig og ubekvem for de unge ikke-vaccinerede.
Ingen anden generation har haft en mere komfortabel opvækst end "curling-generationen".
De frygter det ubekvemme mere end døde bedsteforældre.

Per Kolind, Henrik Okkels, Inge Lehmann, Silke Andersen, Kaj Emil Koman-Mejer, Marianne Jespersen, Bent Nørgaard, Søren Nielsen og Ole Andersen anbefalede denne kommentar

Lillian Larsen
06. december, 2021 - 01:11@

Klimaforandringer og plastforurening som de unges lidelser!! Vorherre bevares!!

I debatten omkring vaccination forglemmes det ofte at formålet med vaccinen er at beskytte mod alvorlig sygdom og ikke nødvendigvis mod smitte.
Dette bekræftes af at der pt daglige bekræftes mellem ca 2-3000 ny-smittede som er fuldt vaccineret.

Peter Mikkelsen, Steffen Gliese, Svend-Erik Runberg, Dan Mouritzsen, Niels Peter Nielsen og Ulla Meyrick anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Se nedenstående video om forskellige mere vidtgående perspektiver omkring covid.

Freddie Sayers speaks to Paul Kingsnorth.

Paul Kingsnorth sees the vaccine wars as symptomatic of a bigger division between two fundamentally different world views: he calls them “thesis” and “antithesis.” When it comes to Covid, “thesis” is the establishment viewpoint: that lockdowns are needed to contain the virus, masks work, vaccines are safe, and people who question them are wrongheaded or worse. When Covid-19 first struck, Kingsnorth took the “thesis” viewpoint.

But over the last few months, his perspective changed. As he writes in today’s UnHerd, the crystallising moment arrived when he woke up to the news that the Austrian government had ‘interned an entire third of the population’. This move, he writes, sent a ‘chill down my spine’.

The “antithesis” view can be summed up as: lockdowns are not needed, masks do not work, the safety and efficacy of the vaccines are being oversold, vaccine passports will not only fail but further segregate society, and in the near future we can expect Giradian scapegoating of the unvaccinated. In other words, we are positioned on the precipice of a slippery slope that leads towards increasingly draconian biopolitical control measures, the grip of which is unlikely to release even once the pandemic is over.

In a conversation with Freddie Sayers on this week’s UnHerdTV, he explains this division and the bigger epistemological divides it reveals. “People are arguing about vaccines,” he says, “but they’re really under the surface arguing about what kind of person you are if you have taken these things, whether you’re a good or a bad person, or clean or unclean one”.

In Kingsnorth’s view, each of us has a line that cannot be crossed. And his has now been reached.

https://www.youtube.com/watch?v=N_uAwsVn10Y

Niels Peter Nielsen, Flemming Berger og Mathias Petersen anbefalede denne kommentar
Wilhelm Andersen

Bare een vaccinere mere . . .Det vil bringe dig frelse.
Stil dig op i køen til syndsforladelse og spar ikke på eder og forbandelse over alle dem som stiller sig kritisk overfor de gejstlige, vores folkevalgte med totalitære tendenser. De har jo igennem historien vist at de altid kun vil folket deres bedste.
Stil ikke spørgsmål, kuren Virker! Kuren Virker!
Messer vi i takt. Og hvis du ikke kan se den virker, Tag Endnu eet jab.

Peter Mikkelsen, Lasse Reinholt, Dylan Storm, Michael Waterstradt, Niels Peter Nielsen, Flemming Berger og Jens Ole Mortensen anbefalede denne kommentar

Big Pharma, Monny Monny Monny Får Jorden til at Dreje et kort Øjeblik.
Lad eftervirkning Åbne de sanne muligheder. Og lad håbet genskabe troen på os selv!!

Sårlænge skuden kan gå sålænge jertet kan slå !!!

Claus

Har lige været nede på undersiden af den flade jord. Der mødte jeg en antivaxer, der var ved at indebrænde i sit dejlige hus. Hvorfor dog det? Jo, vedkommende turde ikke komme ud, fordi det var tordenvejr udenfor. Såda er der så meget

Marianne Jespersen

Der kan skrives megen kritik af den unge teologi studerendes indlæg - og det bliver der så sandelig også gjort. Det må medgives at dele af hans indlæg hverken er hensigtsmæssigt eller videnskabeligt korrekt, men det gælder også en meget stor del af kommentarerne.
For blot at nævne " polio og kopper er once in a lifetime vacciner som er langtidsafprøvet" Hertil kan man kun svare Ja nu om dage ! !!! Fordi befolkningen blev påtvunget de første eksperimentelle koppevacciner hvis de ville giftes, have en læreplads eller komme i skole og polio ja fordi man frygtede de voldsomme konsekvenser som børnelammelsen gav. De allerførste forsøg med poliovaccciner var heller ikke langtidsprøvede og slog fejl, men folk kunne huske hvad poliosygdom var og huske både dødeligheden og langtidsfølgerne. I øvrigt kan vi takke de danske læger på Blegdamshospitalet for, at det er muligt at redde så mange covid - syge igennem ved intensiv - og respiratorbehandling nu om dage. Disse læger foretog vild eksperimentalbehandling af børn og voksne med tracheostomi (skære hul ind i luftrøret ) for at redde dem fra at dø af iltmangel under den store polioepidemi i København 1952. I 1966 var jeg med til at dele den nye sukkervaccine mod polio ud til befolkningen i København, og her erindrer jeg ingen vaccineskepsis eller modstand til trods for man skulle vaccineres flere gange.

Der findes forskellige former for vaccinemodstand. Nogle er imod pga. konspirationsideer, nogle tiltror "naturen inkl. egen krop og virus " eller alternative metoder mv. særlige positive egenskaber og kræfter. Og nogle tror på al mulig andet uvidenskabeligt vrøvl, sludder og rygtedannelse.

Men så er der også en meget stor gruppe uvaccinerede (unge) som bare lige ikke orkede at få det gjort, som tror de er usårlige eller i hvert fald ikke bliver rigtigt syge og derfor ikke gider ulejlige sig.
Blandt de meget syge indlagte er der ret mange af den sidste slags , de fortryder og det er synd for dem uanset om de er 18 eller 45 år. Men allermest er det bare dumt, ligeså dumt som at gå over for rødt eller gå på togskinnerne eller køre vanvidskørsel og dermed risikere at slå andre ihjel.
Denne trang til at forsvare de unge uvaccinerede med alverdens "forståelser for hvor frygteligt svært livet er for unge" og alverdens bortforklaringer svarer stort set til at hylde egocentrisme, uvidenhed, dumhed og dovenskab. Mange unge har det svært, men jeg tror ikke det lige er dem som har det svært, der fylder mest blandt de uvaccinrede. Det villedet være godt at vide noget mere om.

Steffen Gliese, Inge Lehmann, Henrik Günther, Jacob Nielsen, Dan Mouritzsen, Lillian Larsen, Torben Bjerrehuus, Svend-Erik Runberg, Palle Jensen og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar

Hårde ord, men der står intet forkert i dem. Der er måske lidt med proportionerne ift. 2. verdenskrig, men jeg ser pointen.

Steffen Gliese, Svend-Erik Runberg og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

Det undrer mig nu lidt at det skulle være de 18-29 årige der er de største vaccine modstandere.

Mit indtryk er at de mere verbale modstandere snarere er 30-50 årige kostvejledere, krystalhealere og kropsterapeuter. Kig blot på personkredsen omkring Frihedslisten, der stillede op til kommunalvalget. Hjemmesider med vejledninger til at bygge faraday bure i indkøbsposer for at undgå overvågning, vejledninger til at overleve det "store sammenbrud" m.m. Kort sagt sølvpapir i metermål...

De 18-29 årige er snarere præget af ikke af have nogen holdninger, ikke at mene at det der foregår i det øvrige samfund har noget med dem at gøre. Så hvis en høj procentdel af denne gruppe ikke er vaccineret skyldtes det nok snarere dovenskab end bevidst modstand.

Jens Erik Starup, Steffen Gliese, Søren Nielsen, Elga Reschefski, Svend-Erik Runberg og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Jonas Kolodziej

utroligt at artiklens synspunkter kan fremstå lige så arkaiske som sproget

I "gamle" dage talte man om at dem med de store penge gjorde alt for for at få flere penge med deres handlinger i verden. Og lo lidt af at de da skulle klappe hesten lidt med deres grådighed.
Dengang var de alligevel et stykke længere væk fra de fleste menneskers daglige og almindelige liv og betød derfor ikke det store i disses liv.
I dag er det så helt naturligt og almindeligt at de store styrer alt mere med deres trang til at generere flere penge og på flere områder og dette har spredt sig som en naturlighed ind i de almindelige menneskers liv og derfor kan ingen i dag se sig fri for det berigende og økonomiske motiv i enhver handling i menneskelivet, helt ind i privatsfæren.
Og det er vel den egentlige grund til både mistro overfor myndigheder og private virksomheder herunder vacciner og den information, der tildeles de ubegunstigede?

Jeg vil gerne vende den lidt om og spørge Johannes Bollmann et høfligt spørgsmål.

Hvis vaccinen mod Corona er så sikker som alle myndighedspersoner siger, og som JB også gør sig til talsmand for, hvorfor er der så (mig bekendt) ikke en eneste af Kongehusets yngste generation af prinser og prinsesser der endnu er blevet vaccineret?

Jeg skal retteligt gøre opmærksom på at jeg selv er blevet Covid-vaccineret, mest for samfundets skyld, og mindre for min egen, men er meget i tvivl om at det er det rigtige for mine børn. Og så længe jeg er i tvivl, bliver det et nej tak på deres vegne.

Peter Mikkelsen og Niels Peter Nielsen anbefalede denne kommentar
Svend-Erik Runberg

@Jacob Nielsen
Hvad der er dig bekendt, er ikke overvældende eller interessant.
Lad ikke din tvivlsomme tvivl gå ud over dine børn.
Det vigtige er ikke Kongehusets gøren og laden, - men DIN.
Håber nogen vil tage vare på dine børn.

Niels Peter Nielsen

Det provokerer mig, at Information lægger spalteplads til et så forvirrende og fordømmende udskamningsindlæg som dette, som selv Kristeligt Dagblad ville have afvist. Skal vi le, græde eller blive vrede? For skamfuld bliver jeg ikke. Nu er jeg da også 68, immuncertificeret og deltagende i en international kontrolgruppe for ikke-vaccinerede. Helt udenfor målgruppen.
Men det er da temmelig forstemmende, når nogen skal udbasunere en så lidet videnskabelig begrundet udskamning. Fordi der har været en tradition for at følge ordre og rette ind, skal vi altså for traditionens og ofrenes skyld FORTSÆTTE denne skyldbærende adfærd?
Det at påføre andre skyld eller skam, som psykologisk betragtet er den mørkeste, tungeste og mest lammende energi, man kan være påvirket af, burde have været på listen over dødssynder. Desværre var det netop udskamning, som gjorde, at kirken kunne kontrollere de (over)troende med bla. a. tro på dødssynder. Især vreden var da helt forfærdelig, for sæt nu de mindre troende blev så vrede over overgreb, at de kunne finde på at gøre oprør.
Det er da tydeligvis også ved udskamning, at statsministeren skal demonstrere sin foragt for Folketingsbeslutningen om, at droppe regeringsforslaget om tvangsvaccination - altså at det ER frivilligt at blive vaccineret.

Til Information: Kunne der evt også blive plads til en mere kritisk artikel, hvor I tør vove at se på, hvor mange der egentlig er døde og bivirkningsramte af denne mRNA-vaccine ift. traditionelle vacciner?
Hvorfor de vaccinerede føler sig beskyttede og endda i deres gode ret til at udskamme ikke-vaccinerede, når de alligevel blive syge og smitter hinanden. Og hvorfor myndighederne ikke oplyser om de midler, der er videnskabelig evidens for kan styrke immunforsvaret, så betydeligt mildere sygeforløb og færre dødsfald ville kunne opnås - både for vaccinerede og ikke-vaccinerede.

Pia Kühnell, Ole Svendsen, Jakob Andersen, Arne Albatros Olsen, Mads Aagaard, johnny volke, Estermarie Mandelquist, Lasse Reinholt, Jakob Trägårdh, Jacob Nielsen og Michael Waterstradt anbefalede denne kommentar

Udskamning stopper IKKE skoleskydning! Herren være os andre nådig i denne juletid.

Tak for indlægget. Så sandt !!
Og hvor er det underholdende at læse de svovlende, patetiske forsvar for at være ligeglad med andre end sig selv.
ha, ha, ha, ha, ha, ha !!!!!!!

Svend-Erik Runberg, Inge Lehmann og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar
Per Christiansen

Da vi, dvs. os fra min genration blev vaccineret imod kopper, polio, tuberkulose osv. var der heller ikke år-vis lange test af vaccinen.
Men folk døde i bundter.
Jeg kan huske af min mor var skrækslagen for polio (børnelammelse)
Vaccine modstand opstår fordi, at der ikke har været alvorlige sygdomme i meget lang tid.
Folk har ikke set venner og familie dø af smitsomme sygdomme i flere genrationer.
Samt at de fleste vaccine modstander tror at lægerne kan rede dem.

Egon Stich, Steffen Gliese, Svend-Erik Runberg og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

Det er interessant at se udviklingen rundt omkring i verden om holdningerne til antivax'erne og deres udokumenterede påstande for ikke at lade sig vaccinere.

Der breder sig helt klart en irritabel holdning overfor deres absurd antisociale holdninger mod fællesskabet og dets tiltag mod coronaen, som vor tids store "dræber" i lighed med fortidens pest og den sorte død, som vi ikke havde nogen midler til at bekæmpe.

Antivax'erne opfører sig barnligt og opmærksomhedssøgende for deres sag, og de giver indtryk af "de vil dø for deres sag", - men det er lige netop det sidste de vil, derimod forventer de samfundet står klar med fuld styrke for at behandle dem, -ja, endda at redde deres (dyrebare) liv betingelsesløst, - når og hvis de rammes hårdt af covid-19.

Irritationen rundt omkring i verden begynder nu at melde sig tydeligt i befolkningerne, - tålmodigheden er opbrugt, - "betal selv" bliver det udskreget på flere og flere medier af både den ene og anden slags, - og selvfølgelig også, "eller læg jer og dø for den sag I så stejlt står på"!

Det er bagvendt logik når antivax'erne hævder, at vaccinerne er et eksperiment der ikke er afprøvet tilstrækkeligt og er sikkert, - hvilket er absolut usandt i enhver henseende, men skal vi følge deres ideologi, så skal alle vi andre udsættes for deres eksperiment med muligheden for at dø uvaccineret, hvilket er den største tåbelighed i deres holdning og påstand.

Bent Nørgaard, Steffen Gliese, Svend-Erik Runberg og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

Det er fuldstandigt acceptabel at udskamme
de, som i grov foragt modarbejder samfundets bedste.
Det er ogsà fuldstandigt acceptabelt at gå
over fodgængerfeltet foran en hurtigtkørende bil.

Om det er formålstjenesteligt er en anden snak.

Det var dog et fuldstændigt aparte debatindlæg.

Hvis antivaxxere sammenligner covid-vaccinen med tidernes største medicinskandaler, bliver deres misinformation og fordrejning med rette påtalt.

Men her sammenlignes covid-19 med kopper, polio, difteri, stivkrampe og tuberkulose. Pest og spedalskhed skulle der nok også stå.

Det er et udbredt synspunkt; det er helt løsrevet fra realiteter og virker slet ikke til at interessere sig for realiter.

Det virker som en krisefascination, der er drevet langt ud. Der er nogle, der ikke kan få nok af krisen og som heller ikke kan få nok af det, de kalder for løsningen.

For Johannes Bollmann virker det vigtigt, at tidens forkælede og forskånede ungdom (som rækker helt ind i boomergenerationen af "unge på 70") skal igennem et sæt lidelsesritualer af ren veneration for forrige generationer.

Peter Mikkelsen, Niels Peter Nielsen og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

@vi giver op overfor restriktioner DK så hellere mudderkastning

Vi er nu inde i en trist spiral, som skyldes at politikerne og myndighederne dernæst er blevet bange for at komme med restriktioner.

Det kan vise sig at være en katastrofal fejlbedømmelse af Pandemien som skete i September 2021, da det store flertal gladeligt bedyrede at nu var det slut med behov for restriktioner og det var slut med overhovedet at overveje ordet COVID19.

Jeg erindrer tydeligt Venstres Sundhedsordfører Martin Geertsen, der i September måned 2021 udtalte - nye restriktkioner det vil vi under ingen omstændigheder gå med til nu er COVID19 fortid.

Enhver bekæmpelse af COVID19 handler om rettidig og tidlig indgriben

Er det der foregår nu med omikron variantens indtog - Omikron skal rigtig med til julefrokost på diskoteket til store musik arrangementer til sport med mange tilskuere i Fitness centeret og i de af DSB helt igennem overfyldte tog.

Den manglende tydelige respons på Pandemien ser ud til at skyldes at politikerne ikke holder sig til en klar og tydelig strategi som anbefalet af Sundhedsmyndighederne men nu er begyndt at shoppe rundt i restriktioner sådan peut og peut lidt her og lidt der og måske lidt mere vaccine så går det nok.

Nej det gør det med stor sandsynlig ikke.

7.000 smittede i går
6.000 smittede i dag
Cirka 10 døde pr dag hvad skal det tal udvikle sig til i Januar måned 2022 ?

Det er mig fuldstændig ubegribeligt at vi ikke for længe siden har stoppet følgende

Sports arrangementer med mange tilskuere såvel indendørs som udendørs
Fitness center med smittespredning
Alle store offentlige arrangementer som har karakter af store forsamlinger
herunder store julefrokoster
Værtshuse diskoteker og barer
Kirkerne skal ikke holde fysiske julegudstjenester. De skal holdes på sociale medier og via TV Teams med videre.

Alle disse bør faktisk lukkes her i vinterperioden for at undgå at smitten løber løbsk eksponentiel stigning efterfulgt af overbelastning af sygehusene efterfulgt af mere død som følge af aflyste operationer og efterfulgt af måske 20-30 døde pr døgn i Januar måned hvis det kan gøre det.

Hvad er vigtigst insistere på retten til at feste løs og rejse jorden rundt

eller redde menneske liv ?

Hvis denne her Pandemi ikke skal udvikle sig til en Evergrey en evighedskarrusel, så er vi enten nød til at opfinde en vaccine med varig immunitet eller også stramme mere til i vinterperioden for ellers så fortsætter denne her sygdom sin hærgen i år 2022, 2023, 2024, 2025 osv.

Indse så alvoren af denne COVID19 Pandemi

Jeg anbefaler varmt at tage vaccinen men jeg gider ikke hænge diverse personer ud, for det skaber bare splid og endnu mere ballade.

Det er ikke restriktionerne som skaber splid i samfundet det er den fortsatte voldsomme epidemi som tærer på fællesskabet og som er med til at skabe udskamning ( Syndebukke ) og manglende fællesskab.

Netop derfor ønsker jeg mig en mere konsekvent og klar restriktionsstrategi som er tilpasset virkeligheden nu og ikke en fantasifuld løgn om, at Pandemien er overstået og kan testes væk.

De unge skal ikke hænges ud og det skal andre grupper her i Danmark heller ikke med mindre de er fuldstændig overbevisende hensynsløse i deres adfærd. Jeg finder artiklen her historisk interessant og relevant, men det er ærgerligt at fordømmelseskortet trækkes overfor de personer, som svinger frem og tilbage omkring vaccination. Der er og kan være gode grunde til at være i tvivl om vaccination og der skal være plads til at diskutere denne tvivl uden at fordømmelseskortet straks trækkes.

Endnu en gang jeg anbefaler varmt at tage imod vaccinen og ligeså sørge for at blive boostet med flere nødvendige stik, indtil vi har en bedre og mere langtidsvirkende vaccine.

Eksempel hvis du bevidst er med til at sprede smitte med det formål at gøre mange andre syge og opnå # Naturlig immunitet #. Det er topmålet af hensynsløs adfærd og det bør ikke tolereres under nogen som helst omstændigheder.

Saglighed og fornuft og fakta omkring pandemiens udvikling det er det der skal være grundlaget for vores valg af vacciner, test og restriktioner.

Personligt glæder jeg mig meget over, at Karl Wilhelm Lauterbach SPD ser ud til at blive den kommende Sundhedsminister i DE. Manden er den absolutte saglighed og rolighed hele vejen igennem en person lige på rette tid midt i Pandemien.

Han kan langt bedre end jeg selv sætte ord på den indgangsvinkel som jeg gerne vil have til at få bugt med COVID19.

VH
KFK

Rune Mariboe, Lillian Larsen, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Tillid og sammenhængskraft.
Tillid kan man have på baggrund af en tæt relation, der gennem tid og erfaring har bekræftet grundlaget for tilliden.
Er det det, der bekræftes fra myndighedsside i den nuværende situation med coronafrygt over alt?
Sammenhængskraft betyder vel også at vi alle føler, vi hører sammen og er i samme båd?
Hvorfor er der så ikke plads i båden til dem, der er skeptiske og kritiske og som ikke automatisk følger de forklaringer og råd, myndighederne mener er de eneste gangbare?

Pia Kühnell, Jacob Nielsen og Peter Mikkelsen anbefalede denne kommentar

Vorherre bevares for en kommentar, ja jeg kan kun grine af det. Udskamning hjælper ihverttilfald ikke og får ikke mig til at vaccinere mig, tværtimod og jeg er ikke ung. Kører ikke med på de præmisser at kun vaccine hjælper, er en meget ensidig tilgang og vaccine en falsk tryghed og manglende tillid til vores krops immunforsvar som istedet burde styrkes og ikke nedbrydes af gentagne vacciner. Den ensidighed og kontrol fra regeringens side vil kun give bagslag