Læserbrev

Grundlæggende rettigheder ændrer sig over tid, og nu er abort altså en menneskeret

Det bliver diskuteret, hvorvidt abort er en menneskeret eller ej, og særligt en skribent skyder skævt. Heldigvis skifter tiderne. Husk, Lars Jensen, at hvis ikke der er fri abort, så er der illegal abort, skriver pensionist Klaus Klein i dette debatindlæg
Debat
14. januar 2022

I sit indlæg i Kristeligt Dagblad den 26. december 2021 begrunder Lars Boje Sønderby Jensen sin modstand mod fri abort i en strid om ord. Han skriver, at fordi retten til abort ikke er en såkaldt grundlæggende rettighed, skal kvinder ikke selv styre det liv, de ønsker at leve. Grundlæggende rettigheder hæver sig nemlig over tid, kultur og politiske vinde og kan ikke bestemmes af verdensorganisationer, lader man sig forstå. 

Hvorfor siger Lars Jensen ikke bare rent ud, at han er imod fri abort og fortæller, hvorfor han er det, i stedet for dette filosofiske ordartisteri? Når han argumenterer mod fri abort med filosofiske overvejelser, kunne han lige så godt henvise til guddommelige magter.

Fri abort er imidlertid bestemt af FN, så nu er fri abort en menneskeret. Det er sådan, fordi grundlæggende rettigheder åbenbart er afhængige af tid, kultur og politiske vinde. Hvis ikke det var sådan, ville vi jo i dag acceptere både apartheid, hadforbrydelser og slaveri.

Jensens artikel er – i øvrigt ret modsætningsfyldt – illustreret med en mindehøjtidelighed for en polsk kvinde, som er død, fordi hun blev nægtet abort.

Jensen begrunder desuden sin abortmodstand med, at kvinden ikke har ret til fri abort, eftersom hun kun kan bestemme over sin egen krop, og fostret er ikke en del af kvindens krop, for så skulle det betyde, »at den gravide kvinde har fire øjne, fire ører og to hjerter«. Igen vil Lars Jensen lade ordkløveri bestemme kvinders liv, men den går ikke. Da den gravide, polske kvinde døde, gik der netop fire øjne, fire ører og to hjerter til grunde – altså det antal organer, den gravide kvindes krop er udstyret med.

Poulain de la Barre skrev allerede i 1700-tallet, at »man må nære mistillid til alt, hvad mænd har sagt om kvinder, for de er selv både dommer og part i sagen«, som Simone de Beauvoir refererer det i Det andet køn. Her kunne man tilføje, at det er totalt omkostningsfrit for Jensen at mene, hvad han mener. Det bidrag, han giver til menneskeheden, skyder han ud på få sekunder, hvorimod kvindens bidrag varer omtrent ni måneder.

Lars Jensen kan eventuelt vende tilbage, når videnskaben gør det muligt for ham at blive gravid. Husk desuden, Lars Jensen, at hvis ikke der er fri abort, så er der illegal abort med alt, hvad det indebærer. 

Klaus Klein er pensionist.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Claus Bødtcher-Hansen

13/jan/2022

Mmm ... jeg tænker lige sådan her:

1 Hvis en kvinde bliver gravid, så kan
hun indenfor en tidsramme få abort ...

2 Hvis en mand befrugter en kvinde
og fortryder, kan han så også få gen-
nemført (gennemtvunget) en abort
(i kvindens krop) ?

3 Jeg tænker her på ligestilling !

Med bekymret hilsen
Claus

Eva Schwanenflügel

Krast og præcist indlæg, der pulveriserer argumenter imod fri abort.

Tak for det.

Claus Bødtcher-Hansen og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Lillian Larsen

Især er det vigtigt, at valget er kvindens eget og ikke er truffet under pres.
I denne uge har dr morgen og orientering berettet om en gravid, grønlandsk mor, som er gået under jorden med sin tvangsfjernede datter, som var flygtet hjem. Sagsbehandleren truede med tvangsfjernelse på fødegangen, hvis hun ikke fik en abort.

Eva Schwanenflügel

@ Lillian, først og fremmest tak for at skrive om denne skandaløse historie.

Efter lidt research fandt jeg den på DRDK, og her er linket:

"Vejle kommune har forsøgt at presse kvinde til abort: "Det er langt over grænsen"
https://www.dr.dk/nyheder/indland/vejle-kommune-har-forsoegt-presse-kvin...

Ja, det er sgu langt over grænsen!
Det er lige så forkert, som når man gør abort ulovlig.

Det frie valg er kvindens eget.

Lillian Larsen

@Eva
Tak for at finde linket frem! Det er rystende, at det kan ske. Der er mere om sagen på P1 morgen 11. og 12. januar. Flere indslag. Også med den grønlandske forening Mentor Emmanuel, som fortæller om flere tilfælde, også hvor det har ført til aborter, eller hvor kvinder er rejst til Grønland for at føde.

Eva Schwanenflügel

@ Lillian, ja.

Og aner man ikke diskrimination af grønlandske kvinder?

Lillian Larsen

@Eva
Det tyder på det. Men også at kvinder under vanskelige sociale forhold kan være under pres for at få abort. Måske direkte, eller også af frygt for deres livssituation.
Uddannelse, økonomi, parforhold og bolig skal være på plads, og til den tid kommer problemer med at få børn.
Bedre bliver det ikke, når MF taler om tvangsfjernelser og bortadoptioner. Hvem tør få børn med sådanne udsigter?