Læserbrev

Handlingsplanen mod racisme skal også se på de diskriminerende love, Folketinget laver

Det er vigtigt, at Folketinget nu har afsat penge til en handlingsplan mod racisme. Det vigtigste er dog, at handlingsplanen også kommer til at have et internt fokus, så der ikke længere vil blive lavet diskriminerende lovgivning på Christiansborg, skriver flygtninge- og integrationsordfører for Alternativet Helene Liliendahl Brydensholt
Debat
31. januar 2022

I årevis har organisationer og partier kæmpet for, at Folketinget skal udarbejde en handlingsplan mod racisme. Nu er udmeldingen endelig kommet. Regeringen har sammen med partierne bag finansloven fundet penge til en handlingsplan.

Handlingsplanen er en politisk anerkendelse af, at der findes racisme i Danmark. Og det er en erkendelse af, at det kræver politisk handling at bekæmpe den. Sejren er dog først i hus, når den endelige handlingsplan er offentliggjort, og der kommer handling bag ordene. Og når Folketinget kigger indad på egne praksisser.

Retten til ikke at blive diskrimineret og opleve usaglig forskelsbehandling på baggrund af etnicitet, religion og ophav er en menneskerettighed. Den bør derfor integreres i dansk lov, men det bliver den ikke altid – det må være et minimum i kampen mod racisme.

Ghettoloven er et godt eksempel på, hvordan dansk lov diskriminerer. Loven deler mennesker op i ’vestlige’ og ’ikkevestlige’ grupper, hvilket har fået FN’s racediskriminationskomité til at rette stærk kritik mod Danmark.

Der er ligeledes eksempler på racisme og diskrimination i flere politiske udspil. Det gælder i et nyt udspil fra V, LA, NB og K, som vil gøre det nemmere for udlændinge at komme til Danmark og arbejde – dog med undtagelse af mennesker fra muslimske lande i Mellemøsten og Nordafrika.

Det er blot to eksempler på, hvordan racismen lever i den danske lov og lovgivningspraksis. Når Alternativet skal være med til at udarbejde handlingsplanen, vil vi derfor arbejde for, at den også kigger indad.

En inkorporering af FN’s konvention om afskaffelse af alle former for racediskrimination i dansk lov kan blandt andet sikre det. Her vil det være nødvendigt at granske og ændre al nuværende lovgivning med diskriminerende effekter og garantere, at alle nye lov- og beslutningsforslag gennemgår en obligatorisk ligestillings- og mangfoldighedsvurdering.

Hvis vi skal racismen til livs, er det afgørende, at handlingsplanen også målrettes racisme og diskrimination i Folketinget. For det er desværre også her, racismen gror og giver næring til racisme i samfundet.

Helene Liliendahl Brydensholt er flygtninge- og integrationsordfører for Alternativet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Tak. Ja, der må nødvendigvis ses på de danske, diskriminerende love.
Kunne man ikke som udgangspunkt se på statsministerens forslag om at sende kontanthjælpsmodtagende kvinder af anden etnicitet ud som gratis arbejdskraft 37 timer om ugen i plejesektoren på kontanthjælpssats?
NÅR det går op for danske borgere, at det forslag om at yde 37 timer om ugen til dumpingløn kan ramme dem selv, venner og familie lige i nakken, er der måske flere som protesterer og ikke bare godter sig over at DE bare kan lære det.

Helle Bovenius, Anne Bruun, nanna Brendstrup, Ete Forchhammer , Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel og Ib Gram-Jensen anbefalede denne kommentar

Racismen trives i mange kroge af samfundet og den vokser stadig.
Folketing er ikke fri for personligheder med racistiske tilkendegivelser - flere partier har medlemmer som helt åbent viser deres "fjende-billeder" og u-nuancerede generalisering af hele kulturer, samfund og religioner - den "hellige ytrings-frihed" har åbenbart ingen grænser - had, racisme, mobning er blevet hverdag, fordi det accepteres !