Kommentar

Kan man være højrepopulist og fagboss? I Sverige er det spørgsmål højaktuelt

Da svenske metalarbejdere for nylig valgte en sverigedemokrat som leder af deres lokalafdeling, afsatte LO ham fra centralt hold. Et uklogt skridt, der røber et dybere dilemma: Socialdemokraternas højreorienterede politik er arbejderfjendtlig, selv om partiet er afhængig af arbejderklassens stemmer, skriver forfatter Åsa Linderborg i denne klumme
På stålkoncernen SSAB i Luleå valgte arbejderne i december en sverigedemokrat som tillidsmand. Det blev underkendt af forbundsledelsen.

På stålkoncernen SSAB i Luleå valgte arbejderne i december en sverigedemokrat som tillidsmand. Det blev underkendt af forbundsledelsen.

JONATHAN NACKSTRAND

Debat
31. januar 2022

Kan man være højrepopulist og formand for en faglig organisation? I Sverige er det spørgsmål højaktuelt.

I december blev Ulf Karlström valgt til formand for lokalafdelingen på stålkoncernen SSAB i Luleå. Men i sidste uge meddelte fagforbundet IF Metall, at man afsætter ham fra centralt hold. Ulf Karlström er nemlig også lokalpolitiker for Sverigedemokraterna. Ifølge IF Metalls talsmand burde Ulf Karlström ikke have været valgbar, fordi han repræsenterer et parti, »som ikke går ind for alle menneskers ligeværd«.

Episoden bunder i et dybere dilemma. Socialdemokraterna vil ikke afgive deres greb om fagbevægelsen, skønt halvdelen af Sveriges LO-medlemmer stemmer på andre partier end Socialdemokraterna, og Sverigedemokraterna ved forrige valg blev Sveriges næststørste arbejderparti.

Monopol på fagbevægelsen

Den udvikling skræmmer ikke overraskende sosserne fra vid og sans. I 130 år har de haft monopol på arbejderklassens faglige organisering og har i alle årene kunnet regne med politisk loyalitet og store økonomiske bidrag. Dagen efter, at IF Metall meddelte, at Ulf Karlström måtte fratræde sin post, erklærede LO’s formand, Susanna Gideonsson, at LO vil satse stort på at sikre en socialdemokratisk valgsejr til efteråret. I alt 50 millioner svenske kroner vil man investere i projektet.

Indtil for få år siden lo de fleste ved tanken om, at arbejderklassen igen kunne få bestemmende indflydelse i politik. I dag forstår alle, at det ikke er muligt at vinde et valg uden at have et flertal af arbejderne med sig. Vi kan kalde det ’Lex Trump’.

Derfor er statsminister Magdalena Andersson pludselig ivrig for at fremhæve partiets vilje til at tilgodese faggrupper som bygnings- og omsorgsarbejdere.

Og derfor har Socialdemokraterna hentet deres nye partisekretær, Tobias Baudin, fra netop fagbevægelsen.

Arbejderfjendtlig politik

Baudin lagde ud med at proklamere, at Socialdemokraterna må ændre strategi. Man må holde op med at kalde Sverigedemokraterna for racister og nynazister, ikke fokusere på deres højreradikale rødder, men forklare, hvorfor deres politik er dårlig for svenske arbejdere.

Baudin savner tilsyneladende blik for, at mange i befolkningen oplever, at Socialdemokraterna også selv har ført en højreorienteret politik, som i de senere år har været direkte arbejderfjendtlig.

LO-ledelsen har for nylig solgt ud af velerhvervede rettigheder inden for ansættelsesretten – en indrømmelse, Socialdemokraterna følte sig nødsaget til at give for at kunne samarbejde med det neoliberale Centerpartiet. De største tabere blev arbejdsmarkedets mest udslidte og de grupper, som selv har svært ved at tale for sig. Her finder vi store dele af den indvandrede arbejdskraft.

Politiske skridt som dette afslører henvisningen til menneskers ligeværd som tom snak. Socialdemokraterna har gjort sig til en del af det markedsliberale skråplan, som i praksis har medført større social udstødelse og forslummet arbejdsmarkedet med alt, hvad det indebærer af vækst i kriminalitet og fejlslagen integration. At sige, at man er for alle menneskers ligeværd, er en gratis omgang.

På den anden side: Hvert fjerde LO-medlem er født i et andet land end Sverige. Kan en sverigedemokrat repræsentere en så heterogen medlemsskare?

Apartheid light

Sverigedemokraternas arbejdsmarkedspolitik ligner den, man finder hos andre europæiske højrepopulister. Den kan beskrives som en slags apartheid light, hvor ikke alle skal have universelle ydelser eller nyde samme faglige rettigheder. Partiet har intet imod, at ansættelsestrygheden udhules, givet at det i første række vil ramme arbejdsmarkedets svageste grupper, det vil sige indvandrerne.

Dermed spilles svenske arbejdere ud imod hinanden på måder, som kun styrker arbejdsgiversiden og gavner dem, som gerne ser velfærdsydelser gradueret efter nationalistiske udvalgskriterier. At gå ind på denne tankegang vil naturligvis være livsfarligt for lønmodtagerne, uanset hvor tillokkende den kan fremstå for den mere begunstigede del.

Problemet er, at ingen af disse betænkeligheder rigtig kan kobles på Ulf Karlströms indsats som fagligt aktiv. De metalarbejdere, som har stemt på Karlström, kender ham som en tillidsvækkende person, som de tiltror gode evner til at kæmpe for deres interesser.

LO-ledelsens bekymring over for Socialdemokraternas indtrængere i fagbevægelsen er forståelig. Men at køre deres egne medlemmer over med centraldirektiver er ikke klogt. Det kan de komme til at fortryde.

Klummen er udtryk for skribentens egen holdning.

© Åsa Linderborg og Information
Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

Endnu en tankevækkende artikel af Åsa. Tak.
Når fagbevægelsen bevidst fravælger politisk-strategisk tænkning og i stedet begrunder sine handlinger ud fra en identitær pg moraliserende retorik, graver fagbevægelsen sin grav endnu dybere, end den i forvejen er blevet. Det gælder både i Sverige og Danmark. Herhjemme fyrer 3F Per Christensen og begrunder det med, at manden har haft et ikke nærmere angivet antal elskerinder og oven i købet placeret dem til lejligheder ejet af fagbevægelsen. Fy faen! Han må ud!
Moralisme, der erstatter strategisk argumentation, kender vi fra kristne og muslimske bevægelser og fra faschistiske og autoritære stater tilbage fra 1920erne til dagens Nordkores og - USA.
Måske fagbevægelsen i Skandinavien ikke ved, at det er ok at arbejde for politiske målsætninger, der gavner deres medlemmer? De vil hellere stå sig godt i medier, der altid orienterer sig mod laveste fællesnævner: Og det er vi mange, der mener....
Og fra venstrefløjen, der burde råbe op, er der larmende tavshed.

Stephan Paul Schneeberger

jens christian jacobsen hvis du er mellem af det parti er du fascist der er et faktum. Man kan se det parti som Ny borgerlige som tilsvarende er fascister ikke tage afstand fra racistisk mellemer/lokalpolitkernes holding. HGvis du er fascist så kan du heller ikle reprsæenter alle de mellemer som du i anden kontakt vil smide ud aflandet, du vil foringe deres rettigheder eller direkte modarbejde demokratiske regler. I tid kommentar siger du en masse floskler om venstrefløjen. men du komme med ingen klar deination hvad det vil sige dvs- hvad det vil sige at være fascist - En fascist tænker Vöilkisch - etnicitet og rettigheder knyttets samme som en og samme ting. Hvis du tror på det kan du ikke være repræsentant af arbekjdere, fordi ders klamp går på værs af etniske, relgijøse,, lændegrænser, osv. skel, fordi det handler om alt fra løn, arbejdsmiljø, pension, ledelseansvar, osv. EN fagforeningsansæt må repræsenter alle mellemer og ikke kun dem han syns er godt - og øvrigt har facistere deres egen fagforeningstradtion og de er vedkommen at lave deres egen fagforeninger, men igen så er der organsationer der realt ikke kæmåper for arbejderenes interesse og istedet for state eller arbejdsgiverne

jens christian jacobsen

@Stephan Paul Schneeberger
Jeg skal forsøge at tage dit ulæselige indlæg alvorligt:
1. Hvad har partiet Nye Borgerlige med mit indlæg at gøre?
2. Hvem er det, du mener er faschist? Du skriver hele tiden 'du'. Er det mig?
3. Du påstår, jeg 'siger' 'en masse floskler om venstrefløjen.' Hvilke?
4. Du mener ikke, at jeg har en 'klar' def. af en faschist. ?????
5. 'EN fagforeningsansæt må repræsenter alle mellemer.' Ikke enig.
Hvis du mener, at 'EN fagforeningsansæt må repræsenter alle mellemer', så gælder det åbenbart ikke for medlemmer, der vælger en fra SD. Fordi du mener han (eller partiet?) er faschister, går jeg ud fra.
Så nu er jeg spændt på din def. af faschister. Er det alle, der ikke mener det samme som dig?

Henning Kjær

At en person er tillidsvækkende er ikke det samme som at holdningerne ikke kan være af diskriminerende art og at personen f.eks kan være voldsomt racistiks i specifikke sammenhænge.
Psykopater kan også virke tillidsvækkende, hvis det gavner deres sag.

Susanne Kaspersen, Ole Olesen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

ÅsaLinderborg forstår som vanligt at vende tingene på hovedet, hun er en dygtig journalist.
Men det er nu sådan, selvom folk glemmer det, at Socialdemokratiet er fagbevægelsens politiske arm, selvom det for tiden ser ud til, at de seneste flugtforsøg er lykkedes.
Her i landet har man splittet de to ad, Socialdemokratiet har ad flere omgange siden sidst i 90erne først politik, som fagbevægelsen ikke bur de have accepteret - men som måske nok i sidste ende opfattes som opportun af de bedst konsoliderede forbund, der ikke behøver at vise tænder overfor arbejdsgiverne mere. Eller måske rettere: for tiden.
Herhjemme har vi jo på intet tidspunkt problematiseret, at lufthavnsarbejderne havde valgt en DF'er som tillidsmand, vores nedarvede rummelighed er blevet en kende pervers.

jens christian jacobsen

@Steffen Gliese
Så Åsa Linderborg ' vender tingene på hovedet?'
Det må du gerne uddybe. Det forstår jeg ikke.