Folk

Kina censurerer ’Fight Club’: Livet er stadig meningsløst, og politiet arresterer alle til sidst

Velkommen til FOLK, Informations daglige sladderspalte, hvor ingen er for høj, og ingen er lav nok til at flyve under radaren
Filmen ’Fight Club’ er udkommet i Kina, hvor den har fået en ny slutning.

Filmen ’Fight Club’ er udkommet i Kina, hvor den har fået en ny slutning.

AFP / Archives

Debat
27. januar 2022

I Kina slutter ’Fight Club’ ikke med store terrorbomber. I stedet bliver skærmen bare sort med nogle hvide tegn, der forklarer, at politiet hurtigt fik arresteret alle. Og så går livet ellers meningsløst videre.

Censur: Fight Club, der som alle anmelderroste film fra 90’erne kredser om tom modernitet og forbrugersamfundets meningsløshed, er kommet til Kina. Dog med ny slutning. I stedet for en stor nihilistisk terrorbombe slutter den med teksten »politiet opklarede hurtigt sagen og arresterede alle kriminelle«.

Normale liv: Kinesiske ledere er altså bange for folkets vrede. Xi Jinping siger nu, at klimakrisen ikke må gå ud over folks »normale liv«. Så meget for ideen om, at den autoritære styreform var særligt egnet til at gennemføre en langsigtet, umiddelbart upopulær grøn omstilling.

WOLT I: Budfirmaet WOLT er en af de såkaldte platformsvirksomheder, som nævenyttigt har forsøgt at rulle 100 års sociale fremskridt tilbage ved at erklære, at alle deres ansatte er ’selvstændige’ og derfor ikke har ret til for eksempel pension, ferie og sygefravær.

WOLT II: De blå WOLT-bude, der cykler uniformerede rundt og afleverer overskuddet til virksomhedsejerne, er ikke små, frie iværksættere, fastslår Skatterådet i en ny afgørelse. De er underlagt »betydelig instruktionsbeføjelse« og skal fremover opfattes som lønmodtagere.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her