Klumme

Pape og Ellemann fatter ikke, at Arne-pensionen faktisk holder hånden under dansk økonomi

Venstre og De Konservative går til valg på at fjerne Arne-pensionen og begrunder det med manglen på især faglærte. De har ikke forstået, at en værdig og retfærdig tilbagetrækning er nødvendig for at sikre nok arbejdskraft i fremtiden, skriver scenetekniker og fællestillidsmand Nicolai Bentsen i denne klumme
De danskere, der begyndte at arbejde i teenageårene og kan trække sig tilbage efter minimum 43 års arbejde og skatteindbetalinger, har næppe andet end hovedrysten tilovers for Jakob Ellemann-Jensen (V) og Søren Pape Poulsen (K), som vil afskaffe Arne-pensionen.

De danskere, der begyndte at arbejde i teenageårene og kan trække sig tilbage efter minimum 43 års arbejde og skatteindbetalinger, har næppe andet end hovedrysten tilovers for Jakob Ellemann-Jensen (V) og Søren Pape Poulsen (K), som vil afskaffe Arne-pensionen.

Jens Dresling

Debat
19. januar 2022

»Rendyrket socialisme,« vrissede den konservative partiformand Søren Pape Poulsen for nylig i statsministerens spørgetime. Det var udgangsreplikken på en skarp ordveksling mellem Mette Frederiksen og ham om ret til tidlig pension. Forinden havde Pape forklaret det katastrofale i at sende raske danskere på pension »for andre folks penge«, mens erhvervslivet skriger på arbejdskraft.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Tak for den kronik.

Hvis de 2 herre vil af med Arne-pensionen, så skulle de arbejde for bedre arbejdsmiljø så folk undgår at blive nedslidte og stressede - samt arbejde for at en førtidspension igen bliver en reel mulighed.

Lone Hansen, Inge Lehmann, Karen Møller Grothe, Ruth Sørensen, Else Marie Arevad, Benta Victoria Gunnlögsson, Carsten Munk, Per Larsen Andersen, Carsten Bjerre, Steffen Gliese, Alvin Jensen, Kirsten Lindemark, Kim Houmøller, Ole Olesen, Eva Schwanenflügel, Ole Henriksen, Inger Pedersen, Erik Nielsen, Helle Walther, Steen K Petersen, Holger Nielsen, Dorthe Hornhaver og David Zennaro anbefalede denne kommentar
trine christoffersen

Problemmet med Arnepensionen er at man kun tænker i at enten er folk ufaglærte og har arbejdet siden de gik ud af skolen eller også er de unversitetsuddannet og har fleksible arbejdstider . Man glemmer hele mellemgruppen af ansatte der har en længerevarende uddannelse men som har job der kan være både fysisk og psykisk krævende og hvor man skal møde fysisk op på arbejdet hver dag

Dennis Tomsen, Susanne Kaspersen, Mogens Holme, Alvin Jensen, Steen K Petersen, Holger Nielsen, Søren Nielsen, Lillian Larsen og David Zennaro anbefalede denne kommentar
David Zennaro

En anden ting, som kunne fastholde folk længere på arbejdsmarkedet, er muligheden for at skifte karriere midt i livet. Det er i dag virkelig svært og dyrt, men kunne ganske givet gøre det mere attraktivt og muligt for flere at blive der længere.

Inge Lehmann, Susanne Kaspersen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Ole Henriksen

I mine øjne er det absolut rimeligt, at man kan trække sig tilbage inden man er fuldstændig nedslidt.
De borgerliges ide om at man skal fødes med et svendebrev, alternativt en kandidateksamen + 25 års erfaring, og lægge sig til at dø, når der ikke er brug for en på arbejdsmarkedet, er helt forskruet.
MEN hvorfor skal jeg, som skatteyder betale for at der i visse brancher er så dårligt et arbejdsmiljø, at folk bliver nedslidte i en relativt ung alder.
Det bør financieres at arbejdsgiverne i de berørte brancher.
Selv har jeg, med + 40 års ingeniørarbejde indtil nu, tænkt mig at fortsætte et par år mere, til jeg rammer de 70…..

Inge Lehmann, Susanne Kaspersen, Jane Nielsen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Martin Sørensen

hvergang jeg høre en borgerlig kritisere Arne pentionen googler jeg koncekvent, personens CV,.... og hurraaaaaa ganske rigtigt ALLE der kritisere denne retfærdiige pention, har ALLE haft en længere varlig universitets uddannelse bag sig.

INGEN gentager INGEN.... har prøvet og gå i arbejde som 16-17-19 årige i lære og ud og knokle direkte efterfølgende gentager INGEN,.....

ALLE gentager ALLE har været på gymnasiet haft standard 2-3 fjumre år, og 6.-8 års universitets uddannelse, efterfølgende, dette er arketypen på den der eksistere arne pensionen, så når de er klar til arbedsmarked som 27-33 årige, ja der har vi der begyndte som 15-20 årige, knolket i ja mellem 7-17 år mere end den arketypisk kritiker af arne pensionen... så mens de gik på universitet fik SU. hade fjumre år og rejste verden tyndt for at finde sig selv ja der knoklende vi andre videre.

jeg er personligt der hvor jeg IKKE kan støtte en statsligt finansieret universitets uddannelse med SU mm hvis der ikke er en arne pensions til os der knokede fra vi var unge. har man ikke givet os de muligheder for tidlig pention. ja så er det helt unfair og urimeligt at man kan få så massiv offentlig støtte til sine længerevarige uddandelser. .

jeg begyndte i mejerist lære som 18 årige og har nu som 53 årige fra næste år arbejdet i flere år end en der begyndter som 33 årige på arbedsmarked kan nå og gøre i hele sit arbedsliv, hvis vi er født samme år 1969.... jeg rammer 35 år på arbedsmarked i år, ham der hade et par fjumre år og hoppede lidt rundt mellem undandelser for at blive først klar på arbedsmarked som 33 årige når kun 35 år på arbedsmarked som 68 årige .....

faktisk er arne pensionen alt for lille. tre år før på pention, er alt for lidt.

Søren Dahl, Susanne Kaspersen, Benta Victoria Gunnlögsson, uffe hellum, Carsten Munk, Per Larsen Andersen, Mogens Holme, Carsten Bjerre, Steffen Gliese, Alvin Jensen, Kim Houmøller, Ole Olesen og Ole Henriksen anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

At man ikke ville dele kendte man godt som 5 årig. Dem vil vi heller ikke lege med i dag.
Men i stedet for Arne pensionen er det op på hesten igen som 61 årig, og begynde en ny uddannelse. Om det samfundsmæssigt kan betale sig er tvivlsomt!

Inge Lehmann, Benta Victoria Gunnlögsson, Ole Henriksen, Steffen Gliese og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

@Martin Sørensen - Samme regnestykke som dig:

Jeg brugte et par år på fysisk arbejde og som ufaglært programmør efter gymnasiet.

Jeg arbejdede alt for meget ved siden af studierne, og fandt mig i alt for meget lort hos microsoft.

Nu efter 35 års slid, er jeg fuldstændig klar til at slukke laptoppen og finde strikkepinde og puslespil og kajakker frem.

Vi har desværre ikke nogen arne-pension for software udviklere her i usa, men hvis vi bare kan få gratis sygesikring, så skal jeg såmænd nok selv betale kost og logi.

Danskere, som ikke kan respektere, at nogle af os bliver nedslidte lidt tidligere (54 med 13 år indtil fuld folkepension), er simpelthen vanvittige.

Alle os, som ikke har mere vi skal bevise, bør have ret til at melde os ud af hamsterhjulet og leve af vores opsparing. Jeg vil sgu hellere spare lidt på biler og rødvin, end dø af et hjertetilfælde før pensionen.

Inger Pedersen

uffe hellum

"Alle os, som ikke har mere vi skal bevise, bør have ret til at melde os ud af hamsterhjulet og leve af vores opsparing."

Undskyld mig - men det er udtalelser som dette, der får mig til at tænke, at der godt nok er nogen, der lyder mere forkælede end andre...

Selvfølgelig har du ret til at lægge dig på sofaen og leve af din opsparing - hvad ellers?
Hvad skulle forhindre dig i det?
Hvil i fred!

Søren Dahl, Susanne Kaspersen, Benta Victoria Gunnlögsson, Steen K Petersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

- men den ret har Arne og hans kolleger fra ungdommen af altså ikke sådan helt af sig selv...

Og ej heller ikke en hel del andre, der tog en kort eller mellemlang uddannelse, der førte lukt til et slidsomt og fysisk eller psykisk kævende arbejdsliv gennem mange år.

Så vær du taknemmelig for, at du tilsyneladende har dit på det tørre!

Benta Victoria Gunnlögsson, Ole Henriksen, Steen K Petersen, Kim Houmøller og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

@Inger -- du må frygtelig undskylde, at jeg blander to problemstillinger, fordi jeg synes, de er relaterede, set fra mit udgangspunkt. Jeg tror ikke, vi er særligt uenige om detaljerne, det er vist mere ordvalget, du finder stødende.

1) Arne-pensionen, til dem, der ikke har sparet op, men nu har brug for at blive forsørget, fordi de er slidt ned.

2) Gratis sygesikring til amerikanere, også til dem som har sparet masser op, ved disciplin, ekstra arbejde, investeringer i fast ejendom osv.

Re 1) Det ligner for mig at se småpenge, at give en beskeden betaling til Arne og de andre, som er slidt ned, uden at de har etableret en opsparing.

Lad dem dog få fred.

Re 2) Det ligner for mig at se småpenge, at give gratis basis-sygesikring til alle amerikanere. Et kæmpe boost til små arbejdsgivere, en kæmpe lettelse for folk som mig, der sagtens kan leve af vores opsparing, men som umuligt kan betale de astronomiske sygeforsikringer. USA betaler MERE for at give gratis sygesikring til de 50-55% som det offentlige betaler for, end Danmark giver for at give ALLE en bedre dækning. Danmark er (trods alt) ikke helt så korrupt som sygesikringer er i usa.

Lad os dog få sygesikring.

Steen K Petersen, Inge Lehmann, Steffen Gliese og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Marie-Christine Poncelet

Arnes pensionen er ikke godt nok i mine øjner men det der er godt nok er at Venstre og de Konservativ melder ud at de vil afskaffe den hvis de kommer til magten.
Så ved vi hvorfor vi ikke skal stemme på så hjerteløse politiker.

uffe hellum, Steen K Petersen, Kim Houmøller, Steffen Gliese og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Martin Sørensen

@Uffe

Du kan ikke sammenligne Danmark med USA.

Søren Kristensen

Jeg synes man skulle spørge dem der er på Arne-pension, hvad de mener om sagen. Dels har de et langt livs erfaring at trække på og så er man også sikker på at høre på nogen der ved hvad de taler om.

Steen K Petersen, Ole Olesen, Carsten Munk, Henrik Nissen, Steffen Gliese og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Mikael Velschow-Rasmussen

Jeg hænger mig mest i Pape's ulideligt uvidende kommentar:
"Andre folks penge !"

Det er frygteligt frustrerende når folk igen og igen demonstrerer, at de basalt set ikke forstår, hvad penge er, hvordan de 'fremstilles', og hvordan de fungerer og hvilke funktioner de har.

'Fremstillingen' af penge er desværre løbet løbsk i dag, idet man har givet banker og finansielle institutioner lov til at skabe penge ud af den blå luft i forbindelse med udlån og kreditgivning.
(For mere se fx godepenge.dk eller Ib Ravn)

Jeg gider ikke lige finde hverken Nationalbankens eller fx Federals Reserve's eller Bank of England's fine 'white paper's' om Fractional Reserve Banking og andre pengekoncepter, der fint forklarer, hvorledes dette foregår.

Tilstrækkeligt er det at sige at alle danske penge i den danske samfundsøkonomi er ejet af Staten (dvs. os - du og jeg), eftersom det jo er staten der har skabt dem. De penge du fx har tjent er ikke dine, de er blot til låns som tak for den ydelse, service eller vare du har givet. (I modsætning til bankerne så dog til låns uden renter ! Hvilket ubetinget er en god ting, idet det holder inflationen nede)

Der eksisterer desværre også en forestilling om at folk har fortjent de penge de har. En forestilling der har fået mere og mere luft under vingerne i det individualiserede, neo-liberale, og til dels merito-/tekno-kratiske samfund, hvor man har en forestilling om, at man har gjort sig fortjent til de penge, man hårdt har arbejdet for.

Problemet er bare, at det er en helt ulige fortælling, hvor ikke alle er født med samme anlæg, og selv med samme anlæg ikke har lige muligheder. Tænk fx ulighed i arveformuer, ulighed i uddannelse eller uligheder mellem lande.

De penge som folk på Arne-pension får er altså Statens penge.
Som vi som samfund har besluttet, at disse mennesker skal ha', som tak for den indsats de har gjort på arbejdsmarkedet.

*****

Der eksisterer også en udbredt misforståelse om, at Staten/samfundet skal opkræve skat for at kunne finansiere det Staten/samfundet gerne vil.

Her har folk fået fat i det den forkerte vej rundt !

Grundlæggende set beslutter Staten/samfundet/folket politisk, hvad de ønsker at gøre. Derefter 'trykker' Staten nogle penge (i dag foregår det jo med skabelse af elektroniske penge), og deler disse ud til de formål der skal udføres i samfundet: Politi, Militær, Uddannelse, Sundhed, Børnepasning, Ældrepleje, osv.

For at undgå at denne pengeforøgelse afstedkommer for meget inflation** i samfundet, vil man derfor typisk indføre noget skattebetaling, hvor borgerne i samfundet betaler nogen af Statens penge tilbage.
I den oprindelige betydning af skattebetaling er det meningen at disse tilbagebetalte penge skal destrueres, så man på den måde holder inflationen nede.

**: (Bemærk at den oprindelige definition på inflation netop er lig med pengeforøgelsen i samfundet, og ikke prisstigningen i en eller anden kurv fyldt med forskellige tilfældige varer, som behændigt undgår at inkludere de varer, hvor værdistigningerne forekommer).

Typisk vil man også samtidig kunne udnytte skattebetalingen politisk til at indføre en relativ omfordeling af goderne i samfundet, hvor dem der har nydt godt af deres position og muligheder i samfundet selvfølgelig skal betale mere, end dem der kun lige har råd til at leve.

Som John Rawls "The veil of ignorance" sagde:
Firestil dig at du ikke ved: hvor, hvornår, hvordan og med hvilke anlæg du bliver født !
Og design dernæst et retfærdigt skattebetalings-system.

Mikael Velschow-Rasmussen

Jeg glemte lige:
Forestil dig at du ikke ved: hvor, hvornår, hvordan og med hvilke anlæg og af hvilke forældre du bliver født !

Og design så et retfærdigt skattebetalings-system.

@Martin - Man kan faktisk godt sammenligne København med Seattle -- kæmpestore landsbyer, meget langt fra den centrale føderation, og med meget voldsom økonomisk vækst, og med et stort fattigdomsproblem.

Begge byer har et umådeligt antal mennesker med en grotesk stor friværdi, OG en masse unge familier, som selv med to høje lønninger meget vanskeligt kan købe et lille hus.

Begge byer savner en robust føderal lovgivning, der kan rydde op i sygesikring og pension og hjemløshed, når de lokale nu er for nærige.

I begge byer tror mange af os, at de fattige er rejst hertil fra fattige stater (Polen og Texas og Vestjylland), men i virkeligheden er over 90% af hjemløse i USA faktisk fra den samme by, de opholder sig i. Det er med andre ord slet ikke "de andres" fattigdom, vi skal håndtere, men hovedsalig vores egne lokale bysbørn.

Du kan også sammenligne det komplet udemokratiske føderale senat med det komplet udemokratiske ministerråd i EU.

Du kan også sammenligne Trump segmentet med de ultra bondske og racistiske mennesker i DF & V & S. Danmark har ikke rigtig noget at lade USA høre.

Vaccine procenten for 18 år og ældre er over 90% i Seattle, sikkert det samme som København.

Du har ret i, at man ikke kan sammenligne en universitetsby som København med en bonde-slave-stat midt på prærien. Prøv Herning fra den danske prærie, eller prøv en universitetsby som Austin.

" Forinden havde Pape forklaret det katastrofale i at sende raske danskere på pension"
Hvad er definitionen på rask? Hvis man hver dag som i hver dag skal starte dagen med smertestillende medicin og supplere i dagens løb for at være nogenlunde smertefri og kunne fungere på arbejdspladsen, har det i mine øjne ikke noget at gøre med at være rask. Raske mennesker har ikke dagligt brug for smertedæmpende midler.
Papes udsagn er ligeså ringe, som da "hjorten" for mange år brokkede over, at det kun var raske, der gik på efterløn. Tja, man kunne jo altså ikke gå på efterløn, hvis man var så uheldig at være blevet syg.
Så godt at Arne-pensionen er blevet en mulighed.

Søren Dahl, uffe hellum og Ole Henriksen anbefalede denne kommentar
Jeanette Jensen

Apropos "andre folks penge" - hvem tror Pape egenligt betaler hans løn og ovenikøbet nu på 12. år? Hvad er det også for en flabet retorik at bruge, når alle i vores velfærdsmodel modtager velfærdsydelser betalt af ja "andre folks penge", hrmf.

Søren Dahl, Ebbe Overbye, uffe hellum og Ole Henriksen anbefalede denne kommentar

Landet er bygget på en ide om "de bredeste skuldre" osv.

Det er respektløst, at ville tyrannisere dem af os, der ikke ønsker at arbejde længere. Uanset om det er fysisk eller psykisk nedslidning, eller om man bare erkender, at der ikke længere er plads til en på et arbejdsmarked, når ens evner er forældede.

Efterlønnen var et fremragende system til at sige "tak, jeg er færdig med mit arbejde nu, og jeg ønsker ikke et andet".

Jeg forstår ikke helt højrefløjens misundelse over, når mennesker i underklassen og mellemklassen stille og roligt melder os ud af rotteræset, når det ikke mere giver os øget livskvalitet.

Den lille mistanke er, at dele af højrefløjen ikke ønsker at gøre alle rigere, men at skræmme underklassen til at være mere lydig. Det er en svinsk tankegang, at ville forringe andre menneskers liv, for at kunne købe arbejdskraft billigere. Den slags mennesker begår i mine øjne en afskyelig og umenneskelig fejl.

Egon Stich, Lillian Larsen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar