Kommentar

Pelle Dragsted: En CO₂-afgift er nødvendig, men den bringer os langtfra i mål

En høj og ensartet CO₂-afgift er et vigtigt element i at nå Danmarks klimamål. Men mainstreamøkonomernes idé om, at prissætning af CO₂ alene skulle kunne bringe os i mål, er forfejlet og farlig, skriver Enhedslistens Pelle Dragsted i dette debatindlæg
Markeder ikke særligt effektive, når det gælder innovation og nye teknologier. Her er statsstøtte uomgængelig, skriver Pele Dragsted.

Markeder ikke særligt effektive, når det gælder innovation og nye teknologier. Her er statsstøtte uomgængelig, skriver Pele Dragsted.

Jakob Dall

Debat
20. januar 2022

»I år vil vi træffe beslutning om en ny og ambitiøs afgift på CO₂.« Sådan lød det fra statsministeren på årets første dag.

Det er godt, at regeringen nu vil indføre den CO₂-afgift, som Dan Jørgensen for halvandet år siden kaldte for »Georg Gearløs-agtig«.

Vi ved endnu ikke, hvor høj en afgift regeringen vil foreslå, og om den kommer til at omfatte alle former for udledning, herunder fra landbruget og den tunge industri. Det er langtfra sikkert, at regeringen vil følge dens eget klimaråds opfordring om en afgift på 1.500 kroner per ton. Uanset hvad er det positivt, at statsministeren nu bakker op om princippet om, at udlederen skal betale.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Claus Bødtcher-Hansen

19/jan/2022

En CO2-afgift vil alene påvirke
de lavt- og mellem-lønnede, de
højt-lønnede fester bare videre !

Med bekymret hilsen
Claus

John S. Hansen, Ole Olesen, Mogens Holme, Bent Nørgaard og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar

Skønt at det pludseligt går op for politikerne, at beskatningen skal lægges på det, man ønsker at regulere - og ikke på resultaterne af det!

Og jo, al CO2 udledning er nøjagtigt lige skadelig, og enhver udledning af CO2 må selvsagt beskattes ens; alt andet er både kontraproduktivt og umuligt at administrerer fair og effektivt.

Samtidigt vil reduktion i CO2-beskatning af fx solceller også betyde mindre incitament for producenter af disse til at reducere deres udledninger - og hvor ligger fornuften i det?

Ønsker vi mindre CO2, må vi afgiftsbelægge (eller på anden vis lovregulere) CO2. Ønsker vi af den ene eller den anden årsag flere solceller, må vi støtte produktionen af disse. Den er både en simpel - og den eneste farbare - vej.

Claus « Sådan er det med al regulering - men nej; velstillede søger også prisoptimering, og afgifter er i sig selv symbolske, så alle vil selvregulere.
I øvrigt handler det ikke om retfærdighed men om overlevelse, så vi må nok hver især trække det læse, vi kan og vil :)

Ete Forchhammer

Tænk, hvis nu “markedet" blev registreret som religion?

Søren Dahl, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Michael Schilling, Leif Høybye, Mette Johansson, Dorte Sørensen, Lise Lotte Rahbek, jens christian jacobsen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Claus Bødtcher-Hansen noget af provenuet af en CO2-afgift kunne bruges til kompensation til lavindkomstgruppen.

Jens Voldby Crumlin

Jeg er overordnet set enig med Pelle Dragsted. Men ser vi på hvordan den grønne omstilling håndteres af politikerne i Danmark er der alvorlige problemer med fredning af store co2 syndere som Ålborg Portland og favorisering af landbruget gennem voldsom høj støtte til biogas som er med til at fastholde en alt for stor animalsk produktion. Samtidig har de skruppelløse olieselskaber som i årtier har fået lov at svine med afbrænding af overskudsgas i Nordsøen endda med klækkelige skatterabatter og manglende krav om elektrificering af platformene nu fået massiv statsstøtte til CCS projekter. Læg dertil planen om grønne flybrændstoffer som Regeringen italesætter som bevis på vores status som foregangsland, samtidig med at vi er håbløst bagud med at indføre afgift på flytrafik og omstilling til elektriske højhastighedstog til erstatning for indenrigs flytrafik. Vi er ikke et foregangsland og det skyldes i høj grad en fejlslagen klimapolitik hvor den udskudte beslutning om CO2 afgift har gjort ondt værre og fordyret den helt nødvendige omstilling.

Thomas Tanghus, Søren Fosberg, erik pedersen, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, nanna Brendstrup, Mette Johansson, Kurt Nielsen, Carsten Munk og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Der er CO2-beregninger og så er der CO2beregninger.
Når produkter skal belægges med afgifter,
må man nødvendigvis tage stilling til,
om CO2 beregninger kun skal omfatte CO2udledningen ved brug af produktet,
eller om afgifterne også skal omfatte fremstillingen af produktet og bortskaffelsen af produktet.

Lad os tage en rigmand, som gerne vil ud og se jorden fra rummet eller bare flyve sin private jet et lækkert sted hen for weekenden.
Skal CO2afgiften så beregnes kun på udledningen af brændstof,
eller skal fabrikation af flyet/rumskibet og dets interiør og teknik også indgå i en eller anden grad og ikke mindst skal bortskaffelsen af rumskibet/flyet og den CO2, der udledes ved den handling, skal den så pålægges rigmanden, som jo i bund og grund er årsagen til CO2udledningen,
eller skal hvert enkelt komponent i tilfredsstillelsen af rigmandens aktiviteter betale deres egen udledning?

Det er faktisk ret kompliceret, dette her.
Medmindre selvfølgelig at man sætter sin lidt til, at markedet ordner alt via sin magiske og usynlige hånd og at CO2 i kraft af sin usynlighed, ikke rigtig gør nogen skade.

Søren Dahl, Lillian Larsen, erik pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

For noget tid siden var der et indlæg/artikel med det forholdsvis simple forslag at gøre CO2 kvoten personlig. Ikke noget med at kunne handle sig til en rumrejse, når du har brugt din årlige(?) kvote, så må du gå (forsimplet, naturligvis).

Netop den pointe at CO2-afgift ikke skelner mellem kilder til forurening, ligesom klimasystemet heller ikke reagerer mindre voldsomt, fordi udledningen har været i en god sags tjeneste, er vanvittig vigtig.

Lise Lotte Rahbek, Søren Fosberg og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar

Lise Lotte Rahbek: "Det er faktisk ret kompliceret". Måske, men du gjorde det heldigvis lettere at tage stilling til med dit eksempel om rigmanden, der ville se jorden fra rummet. Så tak for det. Det er da oplagt, at CO2 -afgiften i det tilfælde skal beregnes ud fra den samlede udledning forbundet med den klimaskadelige handling. Desuden bør afgiften i de tilfælde 100-dobles eller mere.