Læserbrev

Plugin-hybriderne er ikke en sort omvej til elbiler, men en vigtig overgangsteknologi

Plugin-hybridbiler oplades oftere, end de får kritik for, og har man allerede en hybridbil, er der dobbelt så stor sandsynlighed for, at ens næste bil kører på ren el. Hybrid-appetitten er en positiv historie, som ikke fortjener flere afgifter, skriver Stina Glavind, Thomas Møller Sørensen og Mads Rørvig i denne replik
Debat
24. januar 2022

Hvornår er en bil grøn, og er en plugin-hybrid en grøn bil? Umiddelbart simple spørgsmål, men med komplekse svar.

Mens salget af helt eller delvist elektriske biler når nye højder, er kritikken af de afgiftsmæssige fordele, som gives til plugin-hybrider, også vokset. Senest i Information den 19. januar, hvor både trafikforskere og politikere kritiserer afgiftsrabatten på plugin-hybriderne.

Kritikerne mener, at bilerne slet ikke er grønne, da de ikke lades op tilstrækkeligt ofte og kører for meget på benzin. Nye tal fra bilproducenterne, importørerne og ladeoperatørerne viser dog, at danske bilister faktisk er rimelig flittige med ladekablet.

Mange plugin-hybrider lades op hver dag. Men det er for kritikerne ikke nok. De henviser til EU’s og det danske afgiftssystem, hvor en bil er »grøn«, hvis den udleder maksimalt 50 gram CO₂/km – ellers er den »sort«.

Vi har en mere nuanceret tilgang. Vi mener, at hver eneste kørte kilometer, hvor el erstatter benzin, er godt for klimaet.

Vi ved fra forbrugerundersøgelser, at når bilisten vælger en plugin-hybrid, er det i stedet for en benzin- eller dieselbil – og ikke et fravalg af en elbil. Vi ved også, at ejeren af en plugin-hybridbil har dobbelt så stor sandsynlighed for at vælge en elbil næste gang som ejeren af en fossilbil.

Når kritikerne af plugin-hybrider argumenterer for, at afgifterne hurtigst muligt bør sættes op, må vi spørge, om det handler om hensynet til klimaet, eller er udtryk for en firkantet opfattelse af formålet med grønne bilafgifter?

Vi ser plugin-hybriderne som en vigtig overgangsteknologi, der kan være en god trædesten for de bilister, for hvem en elbil endnu ikke er løsningen. Det er endnu ikke alle, der kan eller er klar til at tage det fulde spring over til en bil, der kun kører på el.

At der er tale om en overgangsteknologi afspejles også i bilafgifterne. Allerede ved årsskiftet tog man hul på indfasningen af højere afgifter på plugin-hybriderne, der som følge heraf er steget 10.000-30.000 kroner i pris – en stigning, der fortsætter i de kommende år.

Danskernes appetit på el- og plugin-hybrider er en positiv historie. Derfor vil det være gift for markedet og den igangværende omstilling at tale om afgiftsændringer igen, kun et år efter den seneste afgiftsreform.

Gør man dét, vælger man reelt en sort omvej.

Stina Glavind er administrerende direktør i FDM.

Thomas Møller Sørensen er branchedirektør i Bilbranchen i Dansk Industri.

Mads Rørvig er administrerende direktør i De Danske Bilimportører.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Gunner Boye Olesen

Det er intet under at bilbranchen ønsker at bevare skattefordele, som de har lokket politikerne til at give dem. I 2021 har man kunne anskaffes sig en hybridbil billigere end en tilsvarende dieselbil, hvilket mange har gjort uden tanke på at gavne miljø eller skifte til el. Andre har valgt en hybridbil fremfor en elbil grundet sammenlignelige skattefordele. Begge dele er skidt for klima og miljø. Lad os afskaffe skattefordelene for hybridbiler hurtigst muligt, eller i det mindste springe et par år over i udfasningen af skattefordelene.

"Det vil være gift for markedet ... at tale om afgiftsændringer igen"

Well, duh!
Det er _meningen_ at give sorte biler et gok.

Bilbranchen har tydeligvis ikke fingeren på pulsen når den tror at vi har tid til at lade industrien hente deres fejlinvesteringer i hybridteknologi hjem.

Det ville klæde industrien at støtte fuldt op om elbiler og drosle ned for salget af rene fossilbiler.

Omstillingen vil gå hurtigere hvis det bliver sværere at købe sort, ikke hvis vi alle sammen skal betale for mørkegrå biler over skatten.

(Støt forresten det europæiske borgerinitiativ for at forbyde reklamer for sort transport.
https://www.greenpeace.org/denmark/vaer-med/stop-fossilreklamer )

Lone Gravgård

Glad for at se at der kommer lidt mere nuancer på diskussionen om plug-in hybrider.
Informations gentagne bastante udmeldinger er lidt tårekrummende. Kører selv plug-in hybrid. Bilen oplades hver dag. 0 gr CO2/km.!

Krister Meyersahm

Vi er på gale veje med elbiler.

Det hastigt voksende elforbrug fremtvinger en kostbar udbygning af infrastrukturen. Forsyningsselskaberne varsler allerede om snarlige investeringer i nye kabler og udstyr som ikke er billige grejer. Disse etableringsomkostninger havner på alles elregning - ikke kun elbil ejernes og de forsvinder aldrig.

I det hele taget er elforbruget voldsomt voksende, bl.a. fordi hele samfundet inklusive den tunge industri omstiller til el. Husholdningernes elforbrug til elektronisk legetøj og kommunikation medfører også enormt elforbrug til drift af de mange dataanlæg der håndterer de gigantiske datamængder.

Så - hvorfor er vi så forgabede i elbilerne når der findes et alternativ. Nemlig brintbilen som tankes lige så hurtigt som en benzinbil. Jeg forstår at prisen er højere end elbilens - til gengæld kræves der ikke udvidet el-infrastruktur, for brint kan tankes fra de eksisterende tankstationer. Det kræver lidt om- og udbygning, som de gamle benzinselskaber sikkert påtager sig - der er jo penge at tjene. Brinten transporteres, som i dag, fra producent til tankstation med tankvogn.

Elbilerne bør udfases og brintdrevne indfases med samme faste hånd som lovgivningen nu har forbudt salg af benzin- og dieseldrevne biler om ganske få år. Bliver bilparken brintdrevet har vi masser af el til alt andet og slipper som sagt en kostbar udbygning af elnettet.

Anders Hüttel

Siger profeterne fra Bilbranchen.

Nu løbes der omkap om ladestationer. Sjovt at følge jeres problemer fra sidelinjen.
Og sikke en masse penge I alle smider i "det sorte hul" for den frihed. Skal vi have flere end 3 mio biler bliver der sgu trængsel. Og for ham som drømmer om brint.

Det er smart som i forfører mennesker over i bilen. "gør den kollektive trafik vanskelig og dyr" så kommer bilerne af sig selv.

Med varmepumperne drømmer I sikkert også om lidt a-kraft.

Hans Sommer Lassen

Nu kan det jo være lidt risikabelt at kommentere på et så velunderbygget og objektivt indlæg skrevet af hele 3 forfattere, men jeg må desværre bidrage med de ALLER-nyeste tal for brugen af hybridbil, som viser at kun 1 ud af 3 oplader regelmæssigt (oplysningerne stammer fra min søster, min onkel og min gode ven Bjarne, sidstnævnte har dog ikke selv en hybrid, men kender nogle der har). Jeg må osse henvise til en relativ ny undersøgelse fra Harvard University, som viser at firkantede opfattelser faktisk er godt for klimaet (til forskel fra de ovale).
Og sidst men ikke mindst : uh, hvor er det et stort og farligt spring, man kunne risikere ikke at nå helt over på den anden side. Lyt venligst til frk Thunberg (som er meget klogere end alle verdens motorejerinteresseorganisationer tilsammen): vi må alle komme ud vores komfortzone!

Thomas Tanghus

Hvorfor skulle man købe en ICE-bil med elektrisk hjælpemotor i stedet for en elbil?