Klumme

Rune Lykkeberg: Trump var ikke en undtagelse, han er billedet på normaltilstanden

Et år efter invasionen af Kongressen er Trump tilbage som et centrum i amerikansk politik, men kampen handler ikke om ham. For det er ikke hovedpersonen, som skaber teatret. Det er teatret, som skaber betingelserne for hovedpersonen, skriver chefredaktør Rune Lykkeberg i denne klumme
Den økonomiske, politiske og kulturelle tilstand er blevet et teater, hvor typer som Trump spiller hovedrollen, skriver Rune Lykkeberg.

Den økonomiske, politiske og kulturelle tilstand er blevet et teater, hvor typer som Trump spiller hovedrollen, skriver Rune Lykkeberg.

Carlo Allegri/Ritzau Scanpix

Debat
8. januar 2022

Invasionen af Kongressen var afslutningen på Trumps æra i amerikansk politik. Denne begivenhed kunne ikke afvises som løgne fra de falske medier eller ophæves med henvisning til falske fakta. Vi var overbeviste om, at virkeligheden havde indhentet og afsløret Donald Trump.

Det var den teatralske kulmination på en målrettet kampagne for med alle mulige midler at omstøde et legitimt valgresultat. Hans egen vicepræsident måtte flygte for sit liv. Flertalslederen for republikanerne i Senatet, Mitch McConnell, som i fire år systematisk havde holdt hånden over Trump, var trådt i karakter og afviste Trumps postulat, om at valget var blevet stjålet:

»Hvis vi valgte at omstøde dette valg alene på grund beskyldninger fra taberne, ville vores demokrati komme ind i en dødsspiral,« sagde han:

»Vi ville aldrig se hele nationen acceptere et valgresultat igen. Hver eneste fireårsperiode ville være et hundeslagsmål om magten for enhver pris.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Bjarne Toft Sørensen

En kommentar til:
"Og når man ikke stoler på, at fællesskabet kan levere frihed, tryghed og retfærdighed, slutter man sig til de stærke mænd."

Personer, der tænker sådan, har aldrig været demokrater, men har accepteret demokratiet, så længe de kunne bruge det til at varetage egne interesser.

I det republikanske parti er der stærke kræfter, der ved, at deres tid som regeringsbærende demokratisk parti i et demokratisk USA er forbi, ikke mindst på grund af den demografiske udvikling.

I stedet søger de bevidst at appellere til reaktionære nationalkonservative kredse, og prisen, der følger med, er en undergravning af de demokratiske institutioner og en indføring af et autokrati.

David Breuer, Søren Dahl, Steffen Gliese, Brian Andersen, Marianne Jespersen, Torben Nielsen, Eva Schwanenflügel, Torben Arendal, Ole Olesen og Flemming Sørensen anbefalede denne kommentar

Trump er ikke nær så rig, som han påstår og skylder mange, mange penge væk. Og stærk? Nej, han er svag. Det er derfor han reagerer så agressivt.

erik pedersen, Eva Schwanenflügel og Torben Arendal anbefalede denne kommentar