En stor del af den unge generation er konservativ. De ved det bare ikke endnu

Det er blevet usmart at være konservativ som ung. De unge er tilsyneladende ikke klar over, at konservatismen repræsenterer deres interesser, og at bevarelsen af det væsentligste i vores kultur ikke er til for de ældre generationers skyld, men for de unges, skriver næstformand i Konservativ Ungdom, Cecilia Zade Iseni, i denne kronik
Det er først, når mine jævnaldrende uden at tøve siger: ’Jeg er konservativ,’ at vi ser ind i en ny konservativ guldalder, skriver Cecilia ZadeIseni.

Det er først, når mine jævnaldrende uden at tøve siger: ’Jeg er konservativ,’ at vi ser ind i en ny konservativ guldalder, skriver Cecilia ZadeIseni.

Magnus Hove Johansson

Debat
8. januar 2022

»Jeg er altså ikke konservativ,« skynder mine jævnaldrende sig typisk at melde ud, når snakken falder på politik – oftest indledt på mit initiativ. En lille disclaimer, som kan synes overflødig, men alligevel forekommer vigtig for så mange af mine bekendte. Konservativ er åbenbart ikke et mærkat, man som ung ønsker at have på sig. Man er derimod ivrig for at undsige sig det.

Ofte har jeg faktisk købt præmissen, for på en måde giver det mening: At være konservativ er primært forbundet med fastholdelse af traditioner, udtryk som »at forandre for at bevare« og et ’hattedameparti’. Så hvorfor skulle man som ung stemme konservativt? 

Jeg kan naturligvis komme på mange gode grunde. Problemet er ikke, at Det Konservative Folkeparti ikke repræsenterer min generations interesser. Problemet er, at min generation ikke ved, at Det Konservative Folkeparti repræsenterer vores interesser. 

Det er en seriøs udfordring for et potentielt statsministerparti, hvis de generationer, der skal drive landet i den nære fremtid, ikke kan se deres egen fremtid i partiets linje.

I mine øjne er det, der står imellem os og en ny konservativ guldalder, at mange, særligt unge, ikke ved, i hvor høj grad Det Konservative Folkepartis politik faktisk stemmer overens med deres egne visioner og værdier. Poul Schlüter er kendt for at have sagt, at »90 procent af den danske befolkning er konservative – de ved det bare ikke«. Det er meget rammende for den udfordring, Det Konservative Folkeparti står over for i dag: At vise den danske befolkning, at de er konservative.

Jeg er ligesom Schlüter ret overbevist om, at danskerne er konservative. Det er jeg også overbevist om, at mine jævnaldrende er, på trods af at de er så ivrige for at undsige sig det.

Den fornuftige stemme mellem ekstremerne

Hvis man spørger mig, skal balance være det, der kendetegner Det Konservative Folkeparti. Det betyder ikke, at vi skal være ligesom De Radikale, der forvirret cherry-picker politiske holdninger fra højre og venstre og ikke engang ved, hvem de vil pege på som Danmarks statsminister. 

Det betyder derimod, at vi skal være den fornuftige stemme mellem ekstremerne. For selv om det oftest er de mest ekstreme holdninger, der bliver repræsenteret i debatten, så befinder langt de fleste danskere sig trods alt på midten. Det er dem, vi som folkeparti og nu potentielt statsministerparti har til opgave at repræsentere.

Det gælder også tidens omdiskuterede dagsordener som identitetspolitik og ligestilling, hvor vi må repræsentere balancen mellem det hypertolerante og det intolerante. Vi skal ikke være dem, der insisterer på, at man skal have sine pronominer stående på sociale medier, eller går ind for gratis menstruationsbind. Men vi skal heller ikke være ignorante som Lars Boje Mathiesen, der latterliggør det. Vi må ikke gå med skyklapper, i forhold til at Danmark har visse udfordringer, når det kommer til ligestilling.

Konservatisme handler om balancen mellem at bevare og passe på det, der virkelig betyder noget, og samtidig udvikle det, der må udvikles for at skabe en endnu bedre fremtid. Vi har en vigtig opgave i at skabe en kollektiv forståelse for, at det at være konservativ og fremsynet ikke er gensidigt udelukkende.

Ikke kun Gud, konge og fædreland 

Klimapolitikken er et godt eksempel på et område, hvor konservativ bør betyde progressiv. På den konservative klimadagsorden står både udfasning af kul og olie, investeringer i vedvarende energi og belønninger til de virksomheder, der tager den grønne vej.

Vi skal markere os mere på klimadagsordenen, så danskerne ved, at Det Konservative Folkeparti er det grønne parti i blå blok. Konservativ klimapolitik skal ikke være lig med påtvungne kødfrie mandage, eller at alt landbrug skal være økologisk. Men vi erkender, at der er behov for ambitiøse målsætninger for CO2-reduktion, ligesom det skal kunne betale sig at være grønnere for både virksomheder og forbrugere. Det er i min optik en saglig og afbalanceret tilgang, som mange danskere kan se sig selv i.

Selv om det hele ikke skal gå op i Gud, konge og fædreland, er der nu nogle kernekonservative værdier, som tåler yderligere fokus. Det gælder særligt familiepolitikken. Det Konservative Folkeparti er og bliver et familieparti, der alle dage har kæmpet for bedre forhold og mere selvbestemmelse til de danske familier. Men vi falder igennem på et essentielt, dog overset, aspekt af familiepolitikken, nemlig unges mentale helbred. Stadigt flere unge døjer med ensomhed og psykiske problemer. Alle, der har haft det inde på livet, ved, hvor altødelæggende det kan være for en familie, hvis en ung mistrives. Når psyken knækker hos en ung, påvirker det relationerne mellem forældre, bedsteforældre og søskende.

Partiet svigter den mentale sundhedskrise

Det Konservative Folkeparti svigter ungdommen og dermed også familierne, når Søren Pape på talerstolen til partiets landsråd reducerer den mentale sundhedskrise til et spørgsmål om spildt mælk og knuste hjerter i skolegården. Dér var jeg skuffet over min ellers så sympatiske partiformand. I sin kronik i Information den 28. december tager Pape generationskontrakten op og skriver, at vi har et ansvar for at give et bedre samfund videre til de kommende generationer.

Generationskontrakten er også ansvaret for at hjælpe en generation, der er langt mere ulykkelig, end dem, der kom før den. Jeg er helt enig i, at løsningen ikke er, at det offentlige faciliterer gratis psykologhjælp til alle. Men vi skal opprioritere psykiatrien, så de unge, der rent faktisk har brug for psykologhjælp, kan få den uden at skulle vente over seks måneder på den.

Vi har samtidig et ansvar for at løse problemets kerne og behandle årsagerne til, at unge mistrives. Jeg tror, at ensomheden i høj grad skyldes, at vi unge er individualiserede som aldrig før. Det kan lyde som en kliché, men vi bruger mere og mere tid på at selviscenesætte os på sociale medier og mindre tid på at indgå i fællesskaber, der kan give os en følelse af at høre til. Det må unægteligt have negativ indflydelse på både selvværd og ensomhed.

En del af noget større

Her tror jeg også, at manglende forståelse for, hvad det er, der binder os alle sammen, spiller en rolle i ensomheden blandt unge. Til jul konstaterede min onkel tørt, at min generation intet ved om dansk kultur og historie. Danmark er blevet reduceret til en geografisk lokation i stedet for det kulturelle fællesskab, der eksisterede, dengang min onkel var dreng.

Da jeg senere på dagen var den eneste under 70 år til julegudstjeneste i kirken, slog det mig, at han havde en pointe. Forståelse for vores fælles kultur og værdier er med til at give os en følelse af at være en del af noget større. Omvendt kan fraværet af denne forståelse gøre, at man føler sig fortabt, isoleret og uden formål.

Den bevarelse af kultur, som mange unge er så ivrige for at tage afstand fra, er i virkeligheden til for os. Måske ser unge ikke sig selv som konservative, fordi de ikke ved, at bevarelse af traditioner ikke sker for de ældres skyld, men for os unges skyld. 

Det Konservative Folkeparti har en vigtig opgave i at bevise over for min generation, at traditioner også er til for at skabe en bedre fremtid. Og at den bedste fremtid findes i balancen mellem at bevare det, der fungerer, og udvikle det, der ikke fungerer.

Det er først, når mine jævnaldrende uden at tøve siger: »Jeg er konservativ«, at vi ser ind i en ny konservativ guldalder.

Cecilia Zade Iseni er næstformand i Konservativ Ungdom

En ny konservativ guldalder

De Konservative fik det bedste kommunalvalg i 36 år. Partiet har medvind i de landspolitiske meningsmålinger og ses for første gang i årtier som en reel udfordrer til Venstres position som førende oppositionsparti. Hvis den næste statsminister bliver konservativ, hvordan skal en konservativt ledet forandring af Danmark så se ud? Det undersøger Information i denne kronikserie

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Troels Ken Pedersen

Konservative, der vil fortælle mig at jeg ikke ved hvad jeg selv mener - så de skal nok fortælle mig hvad jeg i virkeligheden mener - det lyder virkelig velkendt. Ikke rimeligt eller tiltrækkende, men velkendt.

Anna Regine Irgens Bromann, Kristian Spangsbo, Alvin Jensen, Estermarie Mandelquist, Lone Hansen, Susanne Kaspersen, Inger Pedersen, Inge Lehmann, Ib Gram-Jensen, Kevin Vilhelmsen, Bjørn Pedersen, John Poulsen, Mads Troest, Lise Lotte Rahbek, Steen K Petersen, Kim Houmøller, Lars Jensen, Torben Skov, Jonas Efternavn, Eva Schwanenflügel, erik pedersen, Ole Olesen, Henrik Cornelius Hansen, Dorte Sørensen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Rikke Petersen

Når det gælder ligestilling, er de konservative håbløst bagud. Hvilket ungt menneske ønsker det?

Lone Hansen, Alvin Jensen, Estermarie Mandelquist, Susanne Kaspersen, Inge Lehmann, Kevin Vilhelmsen, John Poulsen, Franz Nitschke, Eva Schwanenflügel og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

SU lån i stedet for SU... Ja, det er så sandelig i de unges interesse.

Lone Hansen, Lars Jørgensen, Alvin Jensen, Estermarie Mandelquist, Susanne Kaspersen, Inge Lehmann, Lars Løfgren, John Poulsen, Karen Grue, Steen K Petersen, Steffen Gliese, Lars Jensen, Torben Skov, Eva Schwanenflügel, erik pedersen og Ole Olesen anbefalede denne kommentar
Jens Voldby Crumlin

Det er simpelthen falsk varebetegnelse at kalde det Konservative parti for et parti mellem ekstremerne. Hvis du er født med en guldske i munden er det helt sikkert at de konservative vil forsvare dine interesser. Hvis du f.eks er en syg boger i den tidligere konservative højborg Frederiksberg er du sikker på at få frataget dine grundlovssikrede rettigheder og folk der forsøger på at råbe op om det systematiske overgreb bliver slæbt i retten . https://arbejderen.dk/indland/hoejesteret-afsiger-dom-i-bitten-vivi-jens...
Jeg vil i øvrigt gentage min kommentar om de konservatives forfald til at blive et rent neoliberalistisk parti: Det er tydeligt med de sidste mange politiske udspil fra partiet at den gamle socialkonservative fløj i partiet har tabt til den hardcore nyliberalistiske fløj. Den groft nedladende kampagne mod folk der modtager offentlige ydelser, om at de lukrerer på andre folks penge, er ekstrem hyklerisk på grund af de enorme overførsler til det private erhvervsliv der ikke italesættes på samme måde. Samtidig er det udtryk for en bevidst fordummende manglende forståelse af de grundlæggende dynamikker i samfundsøkonomien. En samlende beskrivelse af de konservatives økonomiske politik peger i retning af et feudalt samfundssyn hvor den sociale mobilitet er afgørende stækket af kraftigt stigende økonomisk ulighed. Med ønsket om at afskaffe arvebeskatning,, topskatten og beskatning af aktiegevinster m.m. vil dine muligheder i den konservative drømmestat afhænge mere af hvilken familie du er født ind i end hvad dine evner rækker til. Det betyder afskaffelse det meritokratiske system som er en grundpille i den vestlige liberale samfundsforståelse. Samtidig viser de konservatives forslag om helt at fjerne lønmodtageres fradrag for fagforeningskontingent samtidig med at arbejdsgiverne kan trække deres kontingenter fra uden begrænsning den klare klassepolitik der gennemsyrer partiet.
Når vi så snakker retsstat og grundlæggende principper forsvarer de konservative ikke et værdigt samfund og individets frihed. Som justitsminister snakkede de konservatives formand mest om sin egen mavefornemmelse og havde en primitiv forståelse af at hævn i retssystemet var vigtigere end resocialisering og tålelige forhold for ansatte og indsatte i fængslerne. Samtidig nægtede han også at stoppe den logning af borgernes teledata som er klart ulovlig efter EU ret. Jeg venter stadig på at se et internt oprør i det konservative parti hvor de socialkonservative genvinder noget af fordums magt og indflydelse.

Anna Regine Irgens Bromann, Alvin Jensen, Jonas Krøner, Estermarie Mandelquist, Lillian Larsen, Flemming Jensen, Morten Bo Johansen, Susanne Kaspersen, Lone Hansen, Vibeke Olsen, Peter Wulff, Inge Lehmann, Ib Gram-Jensen, Steen Obel, Klaus Schwab, John Poulsen, Gustav Juul Nørgaard, Mads Troest, Karen Grue, Per Hansen, Lise Lotte Rahbek, Egon Stich, Peter Mikkelsen, Mathias Petersen, Steen K Petersen, Lis djørup, Steffen Gliese, Lars Jensen, Ruth Sørensen, Torben Skov, Mikael Velschow-Rasmussen, Claus Bødtcher-Hansen, Niels Jacobs, Eva Schwanenflügel, erik pedersen og Søren Rehhoff anbefalede denne kommentar
Donald B. Wagner

"Den fornuftige stemme mellem ekstremerne"? I de mange år, da de konservative lå på maven for Venstre og DF?

Alvin Jensen, Inger Pedersen, Susanne Kaspersen, Lone Hansen, Peter Wulff, Inge Lehmann, Kevin Vilhelmsen, Per Hansen, Karen Grue, Franz Nitschke, Kim Houmøller, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

En tekst uden synderligt politisk indhold. Det er synd for de unge: de er angste, ensomme osv. Hvad forestiller de Kons sig at gøre ved det, rent politisk?

Alvin Jensen, Lise Lotte Rahbek, Lone Hansen, Inger Pedersen, Inge Lehmann, Peter Mikkelsen, Mathias Petersen, Steffen Gliese, Torben Skov, Eva Schwanenflügel og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Claus Bødtcher-Hansen

08/jan/2022

Jeg synes, De Konservative er spild af tid,
så jeg ville foretrække Socialistisk Folkeparti :-) ...

Venlig hilsen
Claus

Alvin Jensen, Inge Lehmann og Kevin Vilhelmsen anbefalede denne kommentar
Daniel Rasmussen

Så det er de konservative der har overtaget ideen om falsk bevidsthed kan jeg forstå. Det er fandme spændende

Poul Erik Pedersen, Alvin Jensen, Susanne Kaspersen, Lone Hansen, Inger Pedersen, Thomas Holm, Inge Lehmann, Ib Gram-Jensen, Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek, Egon Stich og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Unge mennesker er som regel konservative, fordi de endnu ikke har erfaret, at forandring ganske ofte er til det bedre.

Alvin Jensen, Susanne Kaspersen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Anders Hüttel

"De fattiges kød, er de riges brød".
Har I misbrugt flest i dette land igennem de seneste 200 år?

Alvin Jensen, Susanne Kaspersen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

De gamle social-konservative, som også gik ind for at beskytte naturen, er forsvundet.
Connie Hedegaard var nok den sidste.
Siden har partiet været mere eller mindre populistisk og har i en uendelighed konkurreret med LA om at sænke topskatten.
Ret intetsigende, bortset fra Naser Khaders formidable naziislamisme.
Der fik har slået ordentligt i bolledejen.
Og fik lov til det.
Populisme siger jeg bare.

Inger Pedersen, Lars Jørgensen, Lis djørup, Alvin Jensen, Susanne Kaspersen, Inge Lehmann og Steen Obel anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Det konservative Folkeparti er et parti, der har et næsten religiøst forhold til den kapitalistiske vækstmaskine, som ja, har bragt velstand til mange, men som også har ført menneskeheden stadig tættere på afgrunden.

Er det denne arv, ungdommen ønsker at tage imod med kyshånd?

Jeg tvivler.

Anna Regine Irgens Bromann, Alvin Jensen, Thomas Helbo Hansen, Lillian Larsen, Susanne Kaspersen, Inger Pedersen, Per Hansen, Steen Obel, John Poulsen og Karen Grue anbefalede denne kommentar
olivier goulin

Cecilia, jeg tror i virkeligheden du er Radikal - du ved det bare ikke endnu

/O

Alvin Jensen, Lise Lotte Rahbek, Morten Bo Johansen, Inger Pedersen, Peter Wulff, Inge Lehmann og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Forleden proklamerede Rasmus Jarlov at arbejdstagernes interesser er i modstrid med Danmarks og statens interesser.
Han mener med andre ord, at ca 2,9 millioner danskeres interesser ikke er i Danmarks interesse ?
Hvem vil støtte sådant et parti ?

Kristian Spangsbo, Alvin Jensen, Carsten Munk, Estermarie Mandelquist, Peter Wulff, Steen K Petersen, Susanne Kaspersen, Torben Skov, Inger Pedersen, Palle Jensen, Inge Lehmann, Kim Houmøller, Per Hansen, Steen Obel og Troels Ken Pedersen anbefalede denne kommentar
Brian W. Andersen

@ John Poulsen

Hvem der vil støtte sådant et parti? Det vil mange i Whiskybæltet/Nordsjælland, en del vest og sydsjællændere, en del fynboer, mange jyder og især sønderjyder og vestjyder. Den danske landbefolkning er generelt ret konservativ, så i alt er der mange nok til at Søren Pape kan blive statsminister for Danmark og meget sandsynligt vil blive det i 2023 eller 2027. Jeg kan ikke påstå at jeg glæder mig til dette, men jeg kan heller ikke være blind overfor det.

Kirsten Hansen

Hun har helt ret. S har måttet tage asyl- og indvandringspolitik fra langt til højre for overhovedet at være politisk relevante i Danmark.

Anna Regine Irgens Bromann

Det er interessant, at de konservative altid mener, at det er deres opfattelse af, hvad der er de danske traditioner, der er de rigtige. Er det et tegn på kulturelt forfald, at de unge ikke tager til julegudstjeneste? Næppe. Julefrokosterne lever stadigt i bedste velgående, og de har rod helt tilbage i 1600- og 1700-tallets julestuer. Hvorfor skulle den ene tradition være bedre end den anden?

Det er sandt, at det nok er de færreste i min generation, der kan kongerækken på fingrene. Men skulle det virkelig være afgørende for, om man føler sig som en del af et nationalt fællesskab? Jeg føler for eksempel, at jeg holder den danske tradition for medborgerskab i hævd, når jeg troligt tropper op til min boligforenings årsmøder og diskuterer affaldssortering og huslejestigninger, eller når jeg demonstrerer mod den umenneskelige ghettolovgivning.

Jeg tror ikke, ungdommens følelse af fortabthed skyldes manglen på et kulturelt fællesskab - f.eks. er højskolerne populære som aldrig før. Forklaringen skal snarere findes i den neoliberale økonomiske politik, som Det Konservative Folkeparti i så mange år har været fortaler for, hvis uendelige fokus på vækst, på at være bedre og arbejde hårdere end de andre, langsomt suger livsglæden ud af én. Manglen på klimapolitisk handling får fremtiden til at se mørk ud.

Vi har ikke brug for at bevare - vi har brug for radikal forandring!