International kommentar

De uvaccinerede må rykke bagest i behandlingskøen

Fravælger man vaccinen, må man også tage følgerne og acceptere, at vaccinerede patienter har førsteret til en overbelastet sundhedssektors begrænsede behandlingsressourcer, skriver filosof Peter Singer i denne klumme
Tennisspilleren Novak Djokovic har fået en del negativ opmærksomhed på et være vaccinemodstander og er i disse dage mod sin vilje indlogeret på et karantænehotel i Australian. Men at undlade at blive vaccineret er også en selvisk handling, hvor man så må acceptere konsekvenserne af den til fordel for de vaccinerede, mener Peter Singer. 

Tennisspilleren Novak Djokovic har fået en del negativ opmærksomhed på et være vaccinemodstander og er i disse dage mod sin vilje indlogeret på et karantænehotel i Australian. Men at undlade at blive vaccineret er også en selvisk handling, hvor man så må acceptere konsekvenserne af den til fordel for de vaccinerede, mener Peter Singer. 

Andrej Isakovic

Debat
10. januar 2022

Mandag klokken 10 lokal tid afgøres det, om tennisspilleren Novak Djokovic får lov at stille op i Grand Slam-turneringen Australian Open.

Den serbiske verdensetter er rejst til Melbourne, hvor turneringen spilles, og hævder, at han fik dispensation fra myndighedernes coronavaccinekrav. Ved indrejsen til Australien fik Djokovic dog annulleret sit visum og blev indkvarteret på karantænehotel. »Det kommer ingen ved, om jeg er vaccineret eller ej – det er en privatsag,« har Djokovic udtalt til det serbiske dagblad Blic.

De efterladte familiemedlemmer til Dale Weeks, som døde før nytår i en alder af 78 år, er helt uenige. Weeks var indlagt som patient med kritisk blodforgiftning på et lille sygehus i Iowa. Her fastslog lægerne, at han måtte overføres til et større hospital med bedre behandlingsfaciliteter. Men på grund af et ekstraordinært stort indtag af COVID-19-patienter, de fleste uvaccinerede, var der ikke ledige sengepladser. Det kostede Weeks livet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Så bør man åbne diskussionen mere op og tale folks livsvalg overordnet. Dvs. at folk med livsstilssygdomme skal om bag i den samme kø. De har jo også truffet nogle valg om hvordan de vil leve som potentielt kan sende dem på hospitalet herunder intensiv.

Ulla Dueholm, Else Marie Arevad, Gunilla Kurdahl, Holger Nielsen, Nicolaj Ottsen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Lillian Larsen

Sikke en snebold det kan udvikle sig til. En skønne dag kan vi lige så godt afskaffe det fælles sundhedsvæsen.

Thomas Tanghus, Ulla Dueholm, Else Marie Arevad, Eva Schwanenflügel og Anne Hansen anbefalede denne kommentar
Niels Makholm

Ja, der er, "flere hår i suppen," - men jeg ved ikke hvorfor, det her, skal udvikle sig til, at blive en kappestrid om, hvem der kan "hænge mest med mulen."

Fordi, næsten alle, ved jo godt, inderst inde, at "livet er kort og beskidt, - som en barneskjorte."

Det er bare sådan, med begrebet: "retfærdighed," - (den har trange kår,) - og i kan faktisk, "kigge hunden i røven efter den, - uden nogensinde, at finde den."

Altså, hvad "den første, synes er godt, det, synes den næste, er skidt."

Men én ting er sikkert, og det er: "at ingen har lovet, at det skal være let."

Politik er en popularitets konkurrence, "længere er den ikke."

anne lindegaard

Et ukærligt, usolidarisk - og helt igennem ubegavet indlæg. Se de foregående kommentarer.
Gad dog vide hvorfor Information gir spalteplads?

Thomas Tanghus, ingemaje lange, David Breuer, Gunilla Kurdahl, Thomas Reil og Flemming Sørensen anbefalede denne kommentar
Annette Chronstedt

Som i forhold til så mange andre, hidtil mere skjulte problematikker i vores samfund har epidemien også formået at sætte projektør på fænomenet ‘ frihed under ansvar ‘. Jorden brænder bogstaveligt under dem, som mener at kunne adskille disse to fundamentale ingredienser i ethvert modent, menneskeligt fællesskab.

corona situationens alvorlighed er ikke til at komme uden om jvf dette indlæg i Information, .. men det kommer nok ikke så vidt her i landet som det foreslåes i teksten, nok især pga at den danske opbakningen til vaccinationerne er meget høj ! -MEN der er fatale og uholdbare situationer i mange andre lande som man kan læse ! Pga af en udbredt tillid til sundhedsmyndighederne m.v. har vi et hospitalsvæsen som heldigvis kan følge med !

Hvordan i alverden kan det have forbigået filosoffen Peter Singers opmærksomhed at sundhedsvæsenet er under pres og har været det. i mere end 25 år. Det har intet med corona at gøre. Det har med politikerne at gøre.
Men vi skal måske hellere først som sidst afskaffe det fælles, offentlige sundhedsvæsen for mange er jo "selv ude om det". Også de der tager på skiferie og brækker benet, rygeren, kystbanesocialisten, der drikker for meget rødvin, den fede, der spiser for meget og bevæger sig for lidt. Eller er det kun vaccine mod Covid-19 det gælder for det er dem, der ikke følger de "regler", der gælder under en pandemi, hvor venstrefløjen går helt i selvsving for at udskamme, dem der ikke gør som de synes vi skal gøre. Vi har nok alle sammen noget, der ikke skal betales af den fælles kasse. Også alle de frelste venstreorienterede for hvem frihedsrettigheder og samfundets fælles goder gerne må trædes under fode, bare det gøres med corona som undskyldning.
Jeg græmmes.
Vh Mette Gammelgaard

Marianne Jespersen

Thomas Reil/ Mette Gammelgård
Hvorfor skal du her lange ud efter de venstreorienterede her. Mig bekendt er der ikke nogen venstreorienterede som ikke støtter et offentligt åbent sundhedsvæsen, der skal behandle alle uanset årsag. Venstreorienterede mener heller ikke at samfundets fælles gode gerne må trædes under fode! Tværtimod den slags er mest luftet af borgerlige , der tager større hensyn til erhvervslivsinteresser og hylder den enkeltes frihed til egocentriskt at skide på hensyn til andre og almindelig solidaritet.

Hvis man vælger ikke at lade sig vaccinere, så bør man af hensyn til andre og sårbare sørge for ikke at udgøre en fritløbende omkringvandrende smittebombe, og dermed pålægge sig selv en række ekstra restriktioner og være ekstra omhyggelig med at overholde dem vi alle er underkastet. Der kan være fx. ting man må acceptere man ikke kan fx. finder jeg, at man generelt ikke kan arbejde på et hospital eller plejehjem.
I sygehusvæsenet bør man behandle de mest syge først uanset årsag også under coronaepidemien. Derfor var det også skammeligt at de borgerlige partier ikke ville støtte en pausering af behandlingsgarantien for nyligt. Denne behandlingsgaranti dræner nemlig både kapacitet og ressourcer ved ikke skelne mellem væsentlige alvorlige tilstande og ting der kan vente uden alvorlige konsekvenser.

Generelt synliggør epidemien, at der ikke har været villighed fra politisk side at levere de ressourcer og den tilrettelæggelse af tilbud på sundhedsområdet som kunne sikre et meget solidt og robust sundhedsvæsen, der kan klare mere end lige dagen og vejen. I årevis har det medført senge på gangene når vi kom til den årlige influenza epidemi, ved overenskomst konflikter har de påkrævede nødberedskaber vist sig at overstige den daglige bemandning osv.

Hvis man vil undgå ubehagelige prioriteringsdebatter i fremtiden kræver det altså, at man poster flere ressourcer ind i sygehusvæsenet, så man har tilstrækkeligt personale og kapacitet, også til at rette op på den almene stigende sociale ulighed mht. sygdom og død.
Hvis de seneste mange års regeringer ikke havde kørt sundhedsvæsenet så hårdt og tæt på maksimal ydegrænse i forvejen og været fokuseret på kortsigtede neoliberale hensyn ville denne type diskussioner slet ikke dukke op. Det nok heller ikke tilfældigt at indlægget henviser til amerikanske eksempler.

Egon Stich, Thomas Tanghus, Allan Forsberg og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Lene Falgreen

Sundhedsvæsenet er ikke specielt belastet af, at nogle mennesker af sunde fornuftige grunde finder, at vacciner, som er uprøvet på langtidsvirkninger mv., kunne gå hen og vise sig at være den større risiko end en potentiel og relativt ufarlig sygdom for almindeligt sunde og raske mennesker.
Sundhedsvæsenet er ikke specielt belastet af, at ikke vaccinerede får Corona. Folk bliver mest indlagt af andre årsager.
Sundhedsvæsenet er belastet af mange års besparelser og nedskæringer. Hvis man havde givet alle de penge, som er blevet brugt til test, minkavlere, kompensation til erhvervslivet etc. til sundhedsvæsenet... gad vide om ikke disse dygtige og dedikerede folk der, ville have klaret skærene.