Klumme

Kan planter føle smerte? Det ville være dumt helt at afskrive muligheden

Det ville være dumt at afskrive muligheden for, at planter har en fysisk forudsætning for bevidsthed, som vi endnu ikke kender til. Men selv hvis planter er lige så følsomme over for smerte som dyr, ville det stadig være bedre at spise dem end at spise kød, skriver professor i bioetik Peter Singer i denne klumme
Skove og andre former for vegetation er afgørende for at bevare biodiversiteten, til gavn ikke kun for os selv, men også for andre dyr.

Skove og andre former for vegetation er afgørende for at bevare biodiversiteten, til gavn ikke kun for os selv, men også for andre dyr.

Ulrik Hasemann

Debat
1. marts 2022

»Hver dag bliver tusinder af uskyldige planter slået ihjel af vegetarer. Hjælp med at stoppe volden. Spis kød.« Sådan skrev en slagter fra Edinburgh forleden på et skilt uden for sin butik, hvilket skabte ophedet debat, efter det blev delt i en vegansk Facebook-gruppe. Nogle fordømte slagteren for at forsøge at udviske en vigtig grænse mellem væsener, der er i stand til at føle lidelse, og dem, der ikke kan. Andre opfattede det som en vittighed. Men vittigheder kan bære på vigtige pointer.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Claus Bødtcher-Hansen

01/mar/2022

Mmm ... jeg tænker ...
Alt Liv lever af Liv,
uden undtagelse(r) :-) ...

Venlig hilsen
Claus

Søren Kristensen

Jeg er sikker på planter kan mærke smerte; det er så bare heldigt at de ikke har nogen hjerne til at huske det.

Anders Sørensen

Det ville være dumt at afskrive noget som helst. Det gør vi jo heldigvis heller ikke, og det er stadig ikke tilstrækkelig bevist med fuldstændig sikkerhed, at jorden er andet end flad.

Noget tyder på, at den ikke er det, men det er altid godt at holde muligheden åben for, at den måske er, og at planterne ved jordens kant er så svimle ved tanken om at stå ved afgrunden, at de visner af skræk.

Det er faktisk derfor, planter visner.

Bent Rasmussen

Kan planter mærke smerte? Nej det kan de ikke!
Alle planter/grøntsager er levende, men planter har det man kalder natbevidsthed, det betyder at allerhøjest har en anelsesfornemmelse, som er meget svag, så når vi trækker løg/gulerødder op af jorden, en svag ubehagsfornemmelse der slet ikke ligner det som dyr eller mennesker ville føle - en rædsel og en smerte, som kommer af den udviklede hjerne og nervesystem.
Citat Martinus åndsvidenskab
Bent Rasmussen