Kommentar

Lønmodtagerne har heldigvis friheden til at stoppe arbejdet i protest – selv i vinterferien

Højrefløjen elsker den personlige frihed, bare ikke når lønmodtagerne bruger den til at nedlægge arbejdet. Men netop friheden til at tilbageholde arbejdskraft er lønmodtagerens vigtigste modspil til arbejdsgivernes magt i en kapitalistisk økonomi, skriver Enhedslistens Pelle Dragsted i dette debatindlæg
Lønmodtagernes frihed til at vælge kollektivt at stoppe med at arbejde er stadig den dag i dag det eneste, der kan balancere kapitalejernes totale dominans, skriver tidligere folketingsmedlem for Enhedslisten Pelle Dragsted i denne kommentar. 

Lønmodtagernes frihed til at vælge kollektivt at stoppe med at arbejde er stadig den dag i dag det eneste, der kan balancere kapitalejernes totale dominans, skriver tidligere folketingsmedlem for Enhedslisten Pelle Dragsted i denne kommentar. 

Anders Rye Skjoldjensen

Debat
24. februar 2022

Det vakte ramaskrig, da en gruppe bagagemedarbejdere i Kastrup Lufthavn i sidste uge nedlagde arbejdet. Ifølge Fagbladet 3F skyldtes den overenskomststridige strejke, at SAS i ly af coronapandemien ensidigt har opsagt en række lokalaftaler med den faglige klub, hvilket blandt andet betyder, at nyansatte bliver ansat på en lavere løn end hidtil, og at vagtplanerne nu offentliggøres med kortere frister, med store konsekvenser for medarbejdernes familieliv.

Baggrunden for strejken hørte vi dog ikke meget om i medierne. Til gengæld var der livesending fra lufthavnen, hvor frustrationen hos passagerer på vej på vinterferie fik frit løb. På de sociale medier indledte højrefløjens toppolitikere en råbekonkurrence. »Mangel på ordentlighed og god moral« lød skudsmålet fra Søren Pape Poulsen, mens Søren Pind med ufiltreret raseri live-tweetede fra sin ventetid i lufthavnen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Som højrefløjen ser det, bør personlig frihed, individuel autonomi og alle slags rettigheder begrænses alene til de, der ejer.

Resten af befolkningen har bare at stå til rådighed, så det kan betale sig ikke at arbejde.

Ole Olesen, johnny volke, Estermarie Mandelquist, Ib Gram-Jensen, Kurt Nielsen, Steen K Petersen, Carsten Munk, David Zennaro, Inger Pedersen, Dorte Sørensen, Jens Voldby Crumlin, Hans Larsen, Niels Makholm og Per Klüver anbefalede denne kommentar

Pelle Dragsted's kommentar fortjener at blive læst, især af de yngre generationer, som aldrig har forstået nødvendigheden af, at være medlem af både A-kasse + fagforening. Selvfølgelig skal arbejdskampe vælges med omhu, hvilket også gælder i rigtig mange andre forhold i livet. Kunsten er: "at lade være med at starte på ""noget"" - som ikke kan gøres færdig og følges til dørs." Meget ville her være nået, dersom arbejdsgiverne lige stoppede med at skrige efter arbejdskraft fra udlandet, og i stedet tilbød de job's, - som mange danskere ønsker sig, - og har ledt efter, i lang tid...

Ole Olesen, Estermarie Mandelquist, Kurt Nielsen, Steen K Petersen, P.G. Olsen, Inger Pedersen, Dorte Sørensen, Jens Voldby Crumlin og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jens Voldby Crumlin

Tak til Pelle for en ekstrem vigtig kommentar. Lønmodtagernes rettigheder er under pres på rigtig mange områder og hele vores grundlæggende ret til kollektiv forhandlings og konfliktret er helt afgørende. Hvis vi kigger ud i verden er retten til at forhandle kollektive overenskomster langt fra en selvfølge og problemet trænger sig nu for alvor på også i Norden. Jeg er ret sikker på at det langsigtede mål for den intense og hadske kampagne fra højrefløjen er at opnå en situation som i Finland hvor der nu er strejker på baggrund af vigtige arbejdsgiverorganisationers suspendering af lønmodtagernes mulighed for at tegne kollektive overenskomster. https://socinf.dk/den-finske-arbejdsmarkedsmodel-er-under-angreb/ . Det er vigtigt at fastholde den historiske kendsgerning at kapitalismens relation mellem arbejdstager og arbejdsgiver bygger på det for arbejdsgiverne nødvendige element af tvang hvis de ikke kan opnå den nødvendige profitskabelse gennem frivillige aftaler. Læs Søren Maus glimrende gennemgang af kapitalismens funktionsmåde i bogen stum tvang. https://www.eftertrykket.dk/2021/11/13/soeren-maus-uomgaengelige-kapital...

Ole Olesen, Niels Makholm, Estermarie Mandelquist, Marianne Jespersen, Eva Schwanenflügel, Ib Gram-Jensen, Steen K Petersen, Carsten Munk og Steen Obel anbefalede denne kommentar

Jeg er tilbagevendende ubehageligt opmærksom på, at også journalister på Danmarks Radio kalder overenskomststridige arbejdsnedlæggelser for ulovlige - de skulle skamme sig over deres uvidenhed.

Hans Larsen, Ole Olesen, Niels Makholm, Claus Bødtcher-Hansen, Estermarie Mandelquist, Jens Juul, Marianne Jespersen, Eva Schwanenflügel, Ib Gram-Jensen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Claus Bødtcher-Hansen

24/feb/2022

Kære Pelle Dragsted,
tak for et “hamrende” godt indlæg om
bagage-medarbejdernes arbejdsned-
læggelse i lufthavnen her for nylig :-) ...

Dit indlæg var og er så enkelt, at selv
en Asocialdemokrat vil kunne forstå det :-) !

Kærlig hilsen
Claus

Alle regler blev vel fulgt i denne overenskomststridige arbejdsnedlæggelse, og disse regler har alle parter været med til at indgå. Hvis aftalerne i overenskomsterne ikke er overholdt af arbejdsgiver, så undrer det mig snarere, at 3F ikke er gået mere aktivt ind i sagen. Virker som om de vasker hænder i baggrunden.