Kommentar

Morten Hesseldahl: Identitetspolitikken er i krig med det åbne samfunds universelle værdier

Woke-generationen har ret i, at magten altid er tilbøjelig til at holde andre stemmer ude og dermed gøre verden mindre fri, end den kunne være. Men deres kamp mod universalismen, ytringsfriheden og meritokratiet er uforenelig med vores åbne samfund, skriver direktør for Gyldendal, Morten Hesseldahl, i dette debatindlæg
Morten Hesseldal, adm. direktør på Gyldendal, mener, at forandringerne 'i den hvide mands verden' har været bemærkelsesværdige og til gavn for alle. Ikke bare for den hvide mand. 

Morten Hesseldal, adm. direktør på Gyldendal, mener, at forandringerne 'i den hvide mands verden' har været bemærkelsesværdige og til gavn for alle. Ikke bare for den hvide mand. 

Peter Nygaard Christensen

Debat
9. februar 2022

I sin gode kronik den 8. februar om striden på Filmskolen når lektor Jørn Bjerre frem til en vigtig konklusion: »Et bud på en løsning kunne være, at identitetspolitikkens forkæmpere indser, at de står på skuldrene af de værdier, som de gør op med, mens repræsentanterne for de etablerede progressive værdier indser, at identitetspolitikken er et bidrag til værdiernes nødvendige fornyelse.«

Jeg er enig.

Identitetspolitikken har en indlysende pointe: Den til enhver tid værende magt er tilbøjelig til bevidst eller ubevidst at holde andre stemmer ude og dermed gøre verden mindre facetteret, mindre fri, end den kunne være. Derfor skal magten kritiseres.

Det er nemlig en sejr for friheden hver gang, der skubbes til det bestående og skabes nye rum at være menneske i. Anerkendelse af homoseksualitet var et fremskridt, den formelle ophævelse af diskrimination på baggrund af etnicitet var et fremskridt, ligesom det var et fremskridt, at forrige århundrede afdækkede myriader af nye måder at være familie på.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

' trigger warnings, deplatforming, safe spaces og cancel culture'. Det er vel så dansk, som det kan være.