Klumme

Ondskaben bag mordet på Mia Skadhauge Stevn skyldes ikke en generel kønsnorm

Man skal være yderst påpasselig med at indfortolke politiske narrativer i mordsager, hvorfor det er en fejl at gøre mordet i Aalborg til genstand for ligestillingsdebat. Husk på, hvad vi lærte af mordet på Bornholm, og lad familien sørge i fred, skriver formand for Konservative Studerende, Christian Holst Vigilius, i denne klumme
Blomster og lys til ære for den myrdede Mia Skadhauge Stevn på Vesterbro i Aalborg.

Blomster og lys til ære for den myrdede Mia Skadhauge Stevn på Vesterbro i Aalborg.

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Debat
22. februar 2022

Der gik ikke lang tid efter det tragiske mord på den 22-årige Mia Skadhauge Stevn i Aalborg, før forskellige politiske interessenter meldte sig på banen og brugte tragedien til at fremme deres egen dagsorden. Eksempelvis skrev Kvinfo, at mordet var en anledning til at tale om kønsnormer og kvinders position i samfundet, herunder lønmæssigt og kulturelt. Det føltes ærligt talt, som om de stod oven på den unge kvindes grav med en megafon og udbasunerede deres feministiske budskaber. Også Weekendavisens chefredaktør, Martin Krasnik, behandlede emnet i sin leder den 10. februar, hvor han endte med at insinuere en potentiel sammenhæng mellem strukturelle kønsopfattelser og så bestialske kvindedrab som det i Aalborg. Der er bare ikke rigtigt noget, der tyder på, at der skulle være en sammenhæng.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

anne lindegaard

Tænk at der stadig findes nogen, som nægter at se sammenhængen mellem samfundets strukturelle sexisme og vold mod kvinder. Og som vælger den bekvemme opfattelse, at der desværre bare er nogen (andre, forstås) der er onde.
Jeg blir så TRÆT.

Steffen Gliese, Margit Dalsgaard, Rikke Nielsen, Christel Gruner-Olesen, Inge Lehmann, Torben Kjeldsen, Herdis Weins, Inge ambrosius og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Inge ambrosius

Skribenten ser meget belejligt bort fra drab på kvinder begået af en nuværende eller tidligere partner, og fokuserer alene på det heldigvis sjældne kvindedrab begået af en ukendt. Hvert år dræbes i gennemsnit 12 kvinder af deres partner eller ekspartner. Et tal der ikke er faldet i årevis. Dertil kommer mange, der udsættes for vold eller drabsforsøg. Bandeskyderier udløser bandepakker, men vold mod kvinder hidtil ikke har ført til handlingsplaner. Selvfølgelig er de allerfleste mænd ordentlige, men vold mod kvinder skyldes ikke nogle få "onde"mennesker, og at skribenten ikke vil erkende, at vi har et strukturelt problem i Danmark med vold mod kvinder, forstår jeg ikke,.

Steffen Gliese, Hans Hüttel, Rikke Nielsen, Christel Gruner-Olesen, Inge Lehmann, Torben Kjeldsen, Herdis Weins og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben Nielsen

@Inge ambrocius. Det er skandaløst og følelseskoldt at stjæle den omtalte tragedie for at bruge den i sin personlige kønskamp.

Brian Andersen, John S. Hansen og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar

Virkeligheden er dog at langt langt flere mænd, udsættes for vold, vold med døden til følge og mord end kvinder. Nattelivet er også langt mere usikkert for mænd end kvinder.
Men det er en ubekvem sandhed, og passer ikke ind i den agenda der kører disse dage.

Kenneth Graakjær, Peter Junø og John S. Hansen anbefalede denne kommentar

Vold kommer i så mange former.

Voldspersonerne udøver typisk den vold, der er nemmest for dem.

For mænd vil dette ofte manifestere sig som fysisk vold, når offeret er en kvinde - fordi mænd (gennemsnitligt) er fysisk stærkest. Det er derfor, at det er mænd, der står for ca. 2/3 af al ægtefællevold i hjemmene.

For kvinder manifesterer voldsudøvelsen i stedet som forskellige former for psykisk/følelsesmæssig vold, når offeret er en mand - fordi dette er det område, hvor de ofte er lige så stærke eller stærkere end mændene.

I den nuværende diskussion lader det til, at den fysiske vold er et selvstændigt problem og udtryk for det, der oven for betegnes som strukturel sexisme. Man kunne godt komme i tvivl om, hvorvidt sidstnævnte på samme vis anerkendes som et problem.

Eva Schwanenflügel

"Uanset hvilken type partnervold, vi taler om, er kvinder mere udsatte end mænd. Men ved psykisk vold er den kønsmæssige uligevægt allerstørst.

Det skriver Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE) i en pressemeddelelse på baggrund af en ny rapport.

LÆS OGSÅ: 26.000 kvinder er årligt udsat for partnervold

I alt 4 ud af 100 kvinder og 1 ud af 100 mænd har i løbet af det seneste år været udsat for psykisk vold fra en nuværende eller tidligere partner.

Det vil sige, at psykisk vold rammer kvinder tre gange så ofte som mænd, mens fysisk vold rammer kvinder dobbelt så ofte som mænd."

https://videnskab.dk/kultur-samfund/ny-rapport-psykisk-partnervold-er-do...

"Mere end hver fjerde kvinde i verden, som er eller har været i parforhold, har oplevet at blive slået, sparket, presset til sex, truet med våben, eller at en partner på anden vis har udsat dem for fysiske overgreb, viser en ny global undersøgelse.

Især i fattige og konfliktfyldte lande er andelen af voldsramte kvinder høj, men i Danmark står det også slemt til.

Hele 23 procent af de 15-49 årige danske kvinder, som er eller har været i parforhold, melder ifølge undersøgelsen, at de en eller flere gange har været udsat for enten fysisk eller seksuel partnervold eller en kombination.

Volden starter ofte tidligt: Blandt verdens 15-19-årige kvinder, som har eller har haft en partner, har cirka 24 procent allerede oplevet overgreb, viser studiet, der netop er publiceret i det videnskabelige tidsskrift The Lancet."

https://videnskab.dk/kultur-samfund/mere-end-hver-fjerde-kvinde-har-vaer...

Inge Lehmann, Inge ambrosius og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Claus Bødtcher-Hansen

22/feb/2022

Da jeg for maaange år siden var aktiv i rådgivning
erfarede jeg, at når en mand og en kvinde kom op
at diskutere, havde kvinden ti gange så mange ord,
som manden havde ...
Og så begyndte jeg at lære mændene at sige:
Jeg hører, hvad du siger, og jeg er ikke enig ...
Jeg hører, hvad du siger, og jeg er ikke enig ...
Jeg hører, hvad du siger, og jeg er ikke enig ...
Jeg hører, hvad du siger, og jeg er ikke enig ...
Indtil hun sagde: Nå, hvad mener du så ?
Og så blev der mulighed for at starte en dialog :-) ...
Og det er jo bedre end at dominere eller slå hinanden :-) ...

Kærlig mande-hilsen
Claus

Torben Kjeldsen

Det er især også et kønspørgsmål. 1. Volden blandt mænd har andre årsager og er sjældnere seksuelt begrundet. 2. Kvinder bliver i langt højere grad udsat for seksuelvold. Bl.a. voldtægt, fx drugrape og ‘ næsten helt almindeligt, tvangsberøringer af seksuel karakter i nattelivet.3. En stadig herskende diskurs, dvs sprog og handlinger, blandt mange mænd, der ser kvinder som sexobjekter hvor det er legitimt at nedlægge og jagte kvinden. 4. En stadig meget udbredt grad af pornofisering hvor kvinder udgør hovedparten. 5. Flest kvinder slås i ihjel af s deres mand og det er langt overvejende kvinder der udsættes for vold i hjemmet. Så dit synspunkt om at det ikke er et kønspøgsel er med til at fastholde og hindre en ændring af vi mænds privilegerede defintionsret over et andet køn. Det rammer især svage mænd med lav grad af mentalisering .

Christina Stougaard Hansen, Steffen Gliese, Rikke Nielsen, Inge Lehmann, Birgit Froh og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Men mænd slås ihjel af mænd af nøjagtig samme grund: konsolidering af magt.
Som bekendt handler alt om sex, bortset fra sex, der handler om magt, og vold er i meget høj grad forbundet med de giftige hierarkiske strukturer, som mænd ynder at påføre sunde, egalitære samarbejdsformer.