Læserbrev

En smule træ gør ikke husene på Amager Fælled bæredygtige. De bliver stadig fulde af beton

Selvom fælledbyggeriet bliver udført delvist i træ, vil der både blive brugt masser af beton og udledt metan i processen. Det er ulovligt at kalde sig for bæredygtig uden en livscyklusvurdering, men de fine certificeringer er stadig for nemme at opnå, skriver arkitekt og medlem af Amager Fælleds Venner Hanne Schmidt i denne duplik
Selvom fælledbyggeriet bliver udført delvist i træ, vil der både blive brugt masser af beton og udledt metan i processen. Det er ulovligt at kalde sig for bæredygtig uden en livscyklusvurdering, men de fine certificeringer er stadig for nemme at opnå, skriver arkitekt og medlem af Amager Fælleds Venner Hanne Schmidt i denne duplik

Jens Dresling

Debat
11. februar 2022

Jesper Langebæk og Bo Asmus Kjeldgaard fortsætter i deres duplik den 8. februar med vildfarelsen om, at byggeri på Amager Fælled kan blive bæredygtigt – nu med henvisning til, at der vil blive bygget i træ.

Imidlertid hviler denne påstand blot på de idylliske tegninger, som man har brugt for at få vedtaget lokalplanen. Disse huse bliver aldrig realiseret, eftersom det er op til hver enkelt bygherre at beslutte, hvordan de vil bygge. Bare se på de oprindelige skitser til lokalplanen for Njalsgade og så det, der står der nu.

Hertil kommer, at skribenterne tydeligvis ikke ved meget om forholdene for etagebyggeri af træ her i landet, hverken hvad angår byggetekniske eller lovgivningsmæssige mangler – måske fordi ingen tør røre ved den altdominerende betonindustri. Det er min oplevelse, at de færreste entreprenør- og arkitektfirmaer har ekspertise inden for området.

Det er helt gængs at overlade byggeri til entreprenører og firmaer, som påberåber sig en såkaldt DGNB-certificering, men niveauet er ifølge eksperter alt for lavt sat i forhold til reel bæredygtighed. Dette gør det muligt for relativt konventionelt byggeri at opnå gode certificeringer.

Ifølge forbrugerombudsmanden Eva Sjøgren er det faktisk ulovligt at kalde et byggeri for ’bæredygtigt’, hvis der ikke er foretaget en livscyklusvurdering, som dokumenterer byggeriets klima- og miljøaftryk fra vugge til grav.

Dertil er det et krav, at »virksomheden ikke forringer de kommende generationers mulighed for at opfylde deres behov. Der skal også tages hensyn til sundhedsmæssige, sociale og etiske forhold«, skriver hun.

Så hvad netop med de sundhedsmæssige, sociale og etiske hensyn til os, der insisterer på at fastholde Fælleden som naturområde, også for fremtidige generationer?

Byggeriet får brug for masser af beton til de bærende konstruktioner til boliger, P-huse og infrastruktur. At lade husene understøtte af egetømmer er nok ikke realistisk; slet ikke i betragtning af de mange bærende søljer, der skal støbes ned i undergrunden. For slet ikke at tale om byggeri af de mange skorstene, der fremover skal slippe metan og giftige emissioner ud over byen.

At kalde dét bæredygtigt går ud over min forstand.

Hanne Schmidt er arkitekt og medlem af Amager Fælleds Venner

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Thomas Tanghus

"Ifølge forbrugerombudsmanden Eva Sjøgren er det faktisk ulovligt at kalde et byggeri for ’bæredygtigt’, hvis der ikke er foretaget en livscyklusvurdering, som dokumenterer byggeriets klima- og miljøaftryk fra vugge til grav."

Det gælder også andet, end byggeri: https://www.forbrugerombudsmanden.dk/media/56731/kvikguide-om-miljoemark...

Den pågældende grund ligger IKKE på Amager Fælled. Det er et opfyldt område, der ligger for enden af Lossepladsvej, som for nyligt skiftede navn. Området blev først fyldt op i 1970erne. Der er ingen planer om at bebygge flere områder på Amager Fælled. Der var planer om at bebygge Amager Fælled nord for Sjællands broen og syd for området ved Grønjordssøen som led i Ørestadsplanerne, men de er nu blevet droppet. Det var for at betjene det område, man i 2002 etablerede metrostationen Sundby.