SERIEFOLK

Tyskland skummer cremaen fra den globale kaffeindustri

Velkommen til FOLK, Informations daglige sladderspalte, hvor ingen er for høj, og ingen er lav nok til at flyve under radaren
Selv om tyskerne ikke producerer en eneste kaffebønne, er Tyskland blandt verdens største kaffeeksportører. Den tyske præsident Frank-Walter Steinmeier tilser her en kaffeplantage i Tanzania, der spiller en central rolle i tyskernes kaffeimperium.

Selv om tyskerne ikke producerer en eneste kaffebønne, er Tyskland blandt verdens største kaffeeksportører. Den tyske præsident Frank-Walter Steinmeier tilser her en kaffeplantage i Tanzania, der spiller en central rolle i tyskernes kaffeimperium.

Bernd von Jutrczenka

Debat
17. februar 2022

Verdens fattigste lande må fortsat se de rige lande høste overskuddet: Halvdelen af Afghanistans valutareserver bliver delt ud til amerikanere, irakerne er endelig færdige med at betale krigserstatning til Kuwait for den første Golfkrig, og man behøver ikke gro en eneste bønne for at være på toppen af kaffeindustrien.

Omfordeling I: Afghanistan har syv milliarder dollar i valutareserver i USA, som har været tilbageholdt, siden Taleban i august trillede ind i Kabul, og amerikanerne i al hast måtte forlade landet. Man ville ikke støtte terrorister, hed det. Men nu er der endelig kommet en løsning.

Omfordeling II: Halvdelen af pengene går til humanitær bistand i Afghanistan, og halvdelen går til pårørende til de amerikanere, der døde den 11. september 2001. I praksis tager et af verdens rigeste lande altså halvdelen af et af verdens fattigste landes opsparing. Det er ’værdibaseret’ udenrigspolitik.

Omfordeling III: Et andet af verdens rigeste lande, oliestaten Kuwait, har netop modtaget den sidste rate af krigserstatninger fra den første Golfkrig. Siden krigen sluttede i 1991, har Irak, som sideløbende har bakset med en hel del andre problemer, i alt betalt cirka 340 milliarder kroner i erstatning.

Omfordeling IV: Endelig er det kun Brasilien, som eksporterer mere kaffe end Tyskland og Schweiz. Der gror naturligvis ikke en eneste bønne i de to europæiske lande – kaffen høstes i Tanzania, Kenya og Uganda – men de har formået at sætte sig på andre mere lukrative dele af processen.

FOLK

Informations egen sladderspalte, hvor ingen er for høj eller lav nok til at flyve under radaren. Et uundværligt og personorienteret nyhedsoverblik.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her