Læserbrev

DR siger, de vil have flere kvindelige musikere. Så skriv det ind i public service-kontrakten

Kvinder er stadig underrepræsenterede på den danske musikscene, både på playlisten og i den klassiske koncertsal. Forandringen kommer ikke af sig selv, så brug medieforliget til at forpligte DR på at arbejde for en bedre kønsbalance i musikken, skriver repræsentanter for musikbranchen Anna Lidell, Juliana Hodkinson, Tobias Stenkjær, Søs Nyengaard og Ole Dreyer i dette debatindlæg
Debat
11. marts 2022

DR er landets største kulturformidler, og derfor spiller de igangværende forhandlinger om public service-kontrakten en afgørende rolle.

Det er i denne aftale, vi som befolkning kan definere, hvordan vi skaber de bedste rammer for de film, den musik og den formidling, vi ønsker. DR lægger selv op til, at de ønsker forandring, så lad os tage dem på ordet.

Vi foreslår, at følgende skrives ind i selskabets kommende kontrakt mellem danskerne:

»DR skal arbejde for en bedre balance mellem kønnene, hvad angår skabende og udøvende komponister og musikere på alle DR’s platforme. Målet er en balanceret repræsentation af køn og mangfoldighed hos DR.«

Længe har musikbranchen haft en tro på, at der med tiden af sig selv ville komme en bedre balance både på playlister og repertoirer. Vi forestillede os en fælles ambition om at nå til en bedre kønsbalance.

Men balancen i musikken er stadig urimeligt skæv. Kodas kønsstatistik viser et fald i udbetalte rettighedsindtægter til kvinder på 20 procent over de seneste ti år, og den klassiske musiks repertoirestatistik dokumenterer, at kun 5,4 procent af musikken i landets koncertsale er komponeret af kvinder.

Der sker altså ingen væsentlig forandring, og vi tror, det kan skyldes frygt for, at strukturelle ændringer vil virke frihedsbegrænsende. Men frygten for mindre frihed er blevet til en frygt for kvoter, som igen er blevet en frygt for måltal.

Men måltal for kønsligestilling skubber på adfærdsændring, belyser usynlige barrierer, understøtter en rummelig kultur, øger kvaliteten og løfter ellers tabte talenter. Og vi har i årevis set adskillige rapporter, statistikker og vidnesbyrd, som blotlægger en branche, hvor der ikke er lige muligheder, og hvor barrierer for kvinder er langt større end for mænd.

Vi oplever, at musikbranchen som helhed netop nu påtager sig ansvaret for konkrete handlinger med henblik på strukturelle ændringer, herunder også DR.

Derfor er timingen rigtig, tiden er moden til at skrive ned sort på hvidt, hvad vi ønsker, og hvilket mål vi er på vej henimod, så vi kan forpligte hinanden på det, også i fremtiden.

Anna Lidell er forperson for Autor / Komponister og Sangskrivere

Juliana Hodkinson er forperson for Dansk Komponistforening

Tobias Stenkjær er forperson for Danske Populærautorer

Søs Nyengaard er forperson for Dansk Musikerforbund

Ole Dreyer er bestyrelsesleder for Danske Musikforlæggere

Information.dk/deltag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her