Facebook stiller beredvilligt op og tilbyder hjælp til realisering af regeringens medieudspil. Nu skal vi have demokratisk kontrol med techgiganterne og indblik i algoritmerne. Med en vis storladen overbærenhed vil de hjælpe os med at forstå teknologiens krinkelkroge. Vi bør selvfølgelig inddrage techgiganterne, når de melder sig til at rydde op efter festen. Men vi skal sikre, at de ikke fejer problemerne ind under gulvtæppet.
Facebooks mantra plejede at være ’move fast and break things’. Det gik forrygende, og enhver politiker med respekt for sig selv talte om disruption. Men innovation uden livrem og seler er en dårlig idé, og nu er der stigende fokus på algoritmers samfundsskadelige virkninger. Derfor er der behov for nytænkning.
Facebook har smidt surfershortsene og iført sig en kappe af etisk ansvarlighed. Tilsvarende har techgiganter over en bred kam etableret afdelinger, der beskæftiger sig med etik, hvor man anvender forretningsdrevet etik som et risikovurderingsværktøj, der benyttes til at minimere tab af markedsandele.
Denne form for etik fokuserer alene på kundepleje og har ikke et bredt samfundssigte. Det er på den baggrund, vi skal forstå techgiganternes interesse i at deltage i oprydningsarbejdet. Techgiganterne var da også righoldigt repræsenteret i EU’s reguleringsarbejde vedrørende etisk forsvarlig kunstig intelligens.
På internationalt plan sponsorerer techgiganterne desuden forskning i kunstig intelligens og etik. Derfor bliver techgiganterne i stigende omfang dagsordensættere på forskningsområdet. Forskere kan således søge midler til endimensionale formål såsom udvikling af etiske algoritmer, digital dannelse, filosofiske analyser af såkaldte black box-algoritmer samt udvikling af værktøjer og metoder, der kan håndtere etiske værdier i systemudvikling.
Denne forskning er relevant, og jeg bedriver den selv. Men vi bør også løfte blikket fra oprydningsarbejdet og løsrive etikken fra den tekniske praksis. Der er nemlig ingen teknologiske fix, der kan favne, endsige løse, strukturelle problemer om social ulighed og diskrimination.
Anne Gerdes er professor ved Institut for Design og Kommunikation på Syddansk Universitet