Kommentar

Højrefløjen og de vestlige magthavere kan ikke tillade sig et nyt Irak efter Ukraine

Ruslands angreb på Ukraine har fået vestlige statsledere og højrefløjspolitikere til at springe ud som nyvakte forsvarere for folkeret, international lov og folkenes selvbestemmelse. Lad os håbe, at det er begyndelsen på en ny, konsistent tilgang til internationale konflikter, skriver Enhedslistens Pelle Dragsted i denne kommentar
De mange vestlige statsledere,som nu med rette står op imod Ruslands krigsforbrydelser og krænkelser af international lov i Ukriane, har gjort sig skyldig i det samme eller stiltiende accepteret, at deres allierede har gjort det. På billedet leder ukrainske brandmænd efter overlevende i ruinerne efter et russiske angreb i udkantet af Kyiv

De mange vestlige statsledere,som nu med rette står op imod Ruslands krigsforbrydelser og krænkelser af international lov i Ukriane, har gjort sig skyldig i det samme eller stiltiende accepteret, at deres allierede har gjort det. På billedet leder ukrainske brandmænd efter overlevende i ruinerne efter et russiske angreb i udkantet af Kyiv

Fadel Senna

Debat
24. marts 2022

Lige nu står hele det politiske spektrum sammen om fordømmelsen af den russiske invasion i Ukraine og af regimets krigsforbrydelser og bombardementer af civile områder. Politikere fra højre til venstre forsvarer utvetydigt ukrainernes ret til national selvbestemmelse og angriber Putins brud på folkeret og international lov.

Det er glædeligt. Men det er samtidig svært at se bort fra, at nogle af de politikere, der nu taler mest højstemt om folkeret, frihed og international lov, er de samme som trykkede på den grønne knap i folketinget, da Danmark tilsluttede sig den amerikanskledede krig i Irak.

En ulovlig og folkeretsstridig krig, der blot i de første tre måneders bombardementer krævede op mod 20.000 civile liv, og som har destabiliseret en hel region i årtier.

Det er de samme politikere, der for få år siden brugte et snævert flertal i folketinget til at få stoppet en igangværende kommissionsundersøgelse, der kunne have kastet lys over og placeret ansvar for Irakkrigen og de menneskerettighedskrænkelser, som den medførte. Og det er de samme politikere, der i årevis har lukket øjnene for den folkeretsstridige israelske besættelse af palæstinensiske områder og omfattende menneskerettighedskrænkelser af den palæstinensiske befolkning i de besatte områder.

Den vestlige dobbeltmoral

Samme kritik kan rettes mod mange vestlige statsledere. Som nu med rette står op imod Ruslands krigsforbrydelser og krænkelser af international lov, men som selv har gjort sig skyldig i det samme eller stiltiende accepteret, at deres allierede har gjort det.

USA har, siden præsident George W. Bush kaldte FN »irrelevant«, konsekvent undergravet en regelbaseret verdensorden med respekt for international lov og har gentagne gange stået i spidsen for ulovlige regimeskiftoperationer med høje civile dødstal fra Irak over Afghanistan og Libyen, til deltagelse i kup mod legitimt valgte regeringer – senest i Bolivia i 2020. Lige nu, mens de russiske bomber falder over civile ukrainere, falder amerikansk/saudiske bomber over civile yemenitter.

De vestlige statslederes mangeårige disrespekt for international lov er selvsagt på ingen måde en undskyldning for de russiske angreb på Ukraine. Ansvaret for krigen hviler alene på det russiske regime, der valgte at sende sine tropper, tanks og bombefly ind over den ukrainske grænse. Putin og ingen andre bærer ansvaret for den lidelse, der lige nu påføres det ukrainske folk.

Der er dog ingen tvivl om, at den vestlige dobbeltmoral i spørgsmålet om international lov er og har været en kærkommen hjælp for Putin i hans propagandakrig – både indenrigspolitisk over for sin egen befolkning og på den internationale scene, hvor han har haft et vist held med at overbevise afrikanske og asiatiske lande om at forholde sig neutralt over for invasionen af Ukraine.

Putin genbruger Vestens forklaringer

Det er absolut ikke tilfældigt, at Putin som en copycat nærmest genspiller nogle af de forklaringer og argumenter, som er blevet anvendt i de USA-ledede krige i de seneste årtier. Som når han begrunder interventionen og behovet for et regimeskift med et angiveligt folkemord (som danske politikere gjorde med Libyen), eller med løgne om tilstedeværelsen af kemiske og biologiske våben (som USA gjorde med Irak). Eller når han eufemistisk kalder den brutale krig for en »særlig militær operation«. Alt sammen synes desværre alt for velkendt.

Både højrefløjens og vestlige statslederes kritik af Ruslands angreb på Ukraine ville have haft betydelig mere tyngde – ikke mindst over for de vaklende nationer i Afrika og Asien – hvis man gennem de seneste årtier selv havde respekteret international lov, fordømt alle landes krigsforbrydelser – også vennernes – og arbejdet for at styrke en regelbaseret verdensorden.

Måske er det et naivt håb, at vestlige beslutningstagere fremover vil anlægge en mere konsistent tilgang til folkeret og international lov. At de i fremtiden vil modsætte sig ulovlige regimeskift-operationer og tage skarpt afstand fra allieredes brud på krigens love. I modsat fald vil deres dobbeltmoral i hvert fald fremstå mere åbenlys end nogensinde.

Uanset hvad fremtiden bringer, må vi dog her og nu glæde os over, at også højrefløjen nu står bag forsvaret for international lov og nationernes selvbestemmelse. Velkommen til, fristes man til at sige. I har været savnet.

Serie

Pelles position

Pelle Dragsted er tidligere politisk rådgiver og folketingsmedlem for Enhedslisten og i dag selvstændig skribent og medlem af kommunalbestyrelsen i Frederiksberg Kommune. På denne plads vil Dragsted hver anden uge dele et nyt perspektiv på verden set fra venstre.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bjørn Poul Christensen

En kærkommen og glasklar opsang til mange danske politikere.

Ole Olesen, Franz Nitschke, sys jensen, søren ploug, Steen K Petersen, Viggo Okholm, Henning Haugaard, Eva Schwanenflügel, Jan August, Thomas Tanghus, Alvin Jensen, René Hansen, Anders Graae, Olaf Tehrani, Ervin Lazar, Irene Larsen, Palle Holm, Ib Gram-Jensen og Annette Chronstedt anbefalede denne kommentar
Ib Gram-Jensen

Pelle Dtagsteds pointe er korrekt, men man bør så også tilføje, at de, der forsvarer, undskylder eller relativerer Putins invasion i Ukraine også har mistet den moralske ret til at kritisere tilsvarende fortidige eller fremtidige aggressioner fra andre aktører.

Frederik Schwane, Nels Friis Christensen, Alvin Jensen og Irene Larsen anbefalede denne kommentar
Peter Kronborg

Tak til Pelle Dragsted for hans analyse, og især hans bemærkning om Palæstina/Israel. Hvordan kan verdenssamfundet - og især vesten som hylder demokrati og ikke mindst menneskerettigheder - leve med at palæstinenserne bliver chikaneret og fortrængt af Israel - feks jødiske bosættelser på palæstinensisk land og holde Gaza og Vestbredden i et jerngreb. Er det hovedsaligt de amerikanske jøder der trækker i trådene og tillader Israel den umenneskelig behandling af palæstinenserne.

Ole Olesen, Franz Nitschke, sys jensen, søren ploug, Viggo Okholm, Henning Haugaard, Jan August, Thomas Tanghus, Alvin Jensen og René Hansen anbefalede denne kommentar
Krister Meyersahm

Når krigen er slut skal vi sørge for at det bliver den sidste. Vi skal erstatte krige med et uovervindeligt men ikke dræbende våben, nemlig boykot. En altomfattende boykot, med stop for al vareudveksling, transport, pengeoverførsler til og fra lande m.v., skal møde de kræfter, der planlægger angreb på andre lande eller på deres egne befolkninger og dermed bryder civilisationens regler.

Lås det pågældende land inde bag egne grænser og gør det klart for banditterne, at der først låses op igen for samhandel med videre, med den øvrige verden, i det øjeblik man garanterer at overholde almindelige menneskerettigheder som defineret i FN´s Verdenserklæring.

Jens Larsen, Alvin Jensen og René Hansen anbefalede denne kommentar
Thomas Tanghus

Ib Gram-Jensen skrev:
"at de, der forsvarer, undskylder eller relativerer Putins invasion i Ukraine"

Det er Vestens ord ord handlinger, der relativeres, ikke Putins krig.

fin egenfeldt

Selvfølgelig har Putin det fulde ansvar for invasionen i Ukraine. Der er imidlertid tale om et kollektiv menneskeligt ansvar for det sikkerhedspolitiske tab vi har været vidne til gennem de seneste 30 år ved vores ensidige sats på sikkerhed gennem våben. Nok vandt vesten den kolde krig, men vesten tabte freden, idet vesten dels fortsatte med sine krige rundt omkring og dels fortsatte med at bygge usikkerheden op ved øgede militære midler og ved at øge markeder for salg af militært isenkram. Vesten - ja sikkert også alle andre, men så i mindre omfang - sikrede den snævre militære produktions sfære en enorm rigdoms tilegnelse. Har denne industris lobby aktiviteter fordrejet hovederne på os? Ikke på mig!

Majken Munch, Bent Larsen, johnny volke, Steen K Petersen, Henning Haugaard og Marie-Christine Poncelet anbefalede denne kommentar