Klumme

Det er kontroversielt at begrænse gymnasieelevers frie skolevalg, men har vi reelt et valg?

Hensigten med at tvangsfordele gymnasieelever for at opnå mindre social segregering er god. Men er det rimeligt at begrænse de unges frie valg og lade dem betale prisen for en fejlslagen udlændingepolitik? Det er en afvejning mellem ondt og ondt, skriver sognepræst Henrik Gade Jensen i denne klumme
Som flere andre gymnasier har Høje Taastrup kæmpet med dalende elevtal.

Som flere andre gymnasier har Høje Taastrup kæmpet med dalende elevtal.

Jens Dresling

Debat
22. marts 2022

I politik tales der ofte om problemer og løsninger. Man burde i stedet tale om dilemmaer og afvejninger, for i politik består det meste af prioriteringer mellem mange gode hensyn, og snuptagsløsninger er sjældne. Konflikterne står altså ikke mellem godt og ondt, men mellem godt og godt i hensigten, og ondt og ondt i konsekvenserne.

Således også med regeringens plan for »en ny model for elevfordeling på de gymnasiale uddannelser«, som Undervisningsministeriet kalder den. Eller ’tvangsfordeling’ som flere medier kalder det.

Formålet med aftalen, der er vedtaget med tilslutning fra støttepartierne, DF og Kristendemokraterne, er todelt. Dels ønsker man at modvirke etnisk og social segregering i byerne, dels at redde udkantsgymnasier ved at sikre elevtallet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Troels Ken Pedersen

"I et homogent samfund er der ingen problemer i frie valg, fordi effekterne ikke skaber ubalancer."

Mjo. DK har været nogenlunde ETNISK homogent. Men det betyder ikke at vi har været fri for alle andre ubalancer - socialklasse, ikke mindst. Det er bare ikke så interessant at tale om, når vi har travlt med at synge sangen om hvordan vi må stå sammen mod de udlændinge, som IHVERTFALD ikke skal tro at de kan være en ligeværdig del af fællesskabet. Sangen om hvor harmonisk og idyllisk alting var før vi fik indvandring fra Mellemøsten er en falsk melodi som har mere at gøre med højrefløjs-identitetspolitik end med så meget andet.

Poul Erik Pedersen, Anders Reinholdt, Frederik Schwane, Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Bjørn Pedersen, Steffen Gliese og Ruth Sørensen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Hvis man retter op på den forfærdelige udvikling, gymnasiet har gennemgået fagligt, vil det af sig selv blive attraktivt at opbygge de miljøer omkring gymnasierne, som vi for blot en generation siden stadig havde, og som tjener til at løfte ikke blot uddannelse, men hele lokalsamfundet.
Grengymnasiet tilbage.