Læserbrev

Kulturtilbud i folkekirken er ikke et desperat påfund – de er en fast del af kirken

Det er ikke tilfældigt, at kultur- og kirkeministeriet har samme minister. Folkekirken er den største kulturinstitution i Danmark. Den sikrer gratis kultur til borgerne og støtte til kunstnere, der har svært ved at klare sig på markedsvilkårene, skriver kunstner Kristian Marstal
Debat
17. marts 2022

Formand for Ateistisk Selskab, Simon Nielsen Ørregaard, tager fejl, når han anklager den danske folkekirke for at lefle for ikketroende i sin kronik den 12. marts.

Kronikken er et udtryk for et forventeligt ateistisk ideal om en mere privatiseret version af kirken med fokus på religiøst indhold, frem for hvad Simon Nielsen Ørregaard betegner som et desperat forsøg på at redde opbakningen til folkekirken via underholdning og entreprenørskab.

Men Ateistisk Selskab misser den centrale pointe, at folkekirken altid, ud over at være et religiøst hus, også har været den største kulturelle institution i Danmark baseret på udbuddet af kunst og musiktilbud for alle i landet. Det er altså ikke et nyt påfund, at kirken arbejder for at appellere til hele befolkningen.

Virkeligheden er, at kirkeskatten ikke udelukkende fremmer en bestemt religiøs overbevisning, men også bidrager positivt til den kunstnerisk kulturelle kvalitet både i professionel regi og i vækstlaget.

Simon Nielsen Ørregaard glemmer også, at kirkepolitik også er kulturpolitik. Det er derfor ikke tilfældigt, at Ane Halsboe-Jørgensen (S) er minister for både kultur- og kirkeministeriet. Den danske socialdemokratiske kulturpolitik går på to ben. Den skal både danne ramme for gode markedsbetingelser for danske kunstnere, men samtidig støtte den kunst, der ikke kan klare sig selv på markedsvilkårene. Det er et helt centralt, dansk fokus.

Fjernede man på Ateistisk Selskabs opfordring al offentlig støtte til folkekirken, ville tæppet blive revet væk under en institution, der afholder et utal af årlige koncerter – samlet set flere end nogle spillesteder/koncertsale og ofte som gratis kulturtilbud af høj kvalitet.

Og mange ikketroende danskere benytter sig faktisk af folkekirken. Både ved religiøse og ceremonielle fejringer i familier, men i særdeleshed som kilde til kulturelt berigende oplevelser.

Derved er kirken, og har altid været, en folkekirke og ikke en organisation, der i pludselig desperation har besluttet sig for at gå på kompromis med egne værdier i en indædt forjaget kamp for publikums gunst, som Ateistisk Selskab ellers hævder.

Kristian Marstal er kunstner og organist i Filips Kirke

Serie

Folkekirkens samfundsrolle

Tidligere var folkekirken et omdrejningspunkt for fællesskab og moral, præsten var en central og magtfuld figur i lokalsamfundet. I dag kritiseres folkekirken for ikke at følge med tiden, mange melder sig ud, og for endnu flere spiller kirken kun en rolle som ramme om rituelle begivenheder som bryllup og begravelse. Hvilken funktion har folkekirken i dag og har den brug for en ny retning for at være relevant? Det undersøger Information i denne kronikserie.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Claus Bødtcher-Hansen

16/mar/2022

At være kristen er at være socialist

Jesus var jo jøde og blev i sin tid
dødsdømt af de rige og magtfulde
jøder, fordi han protesterede mod,
at de undertrykte og udnyttede de
arbejdsløse og fattige jøder ...

De rige og magtfulde jøder fik så
romerne til at korsfæste Jesus ...
Det er den historiske del af det
helt urimelige, historiske jøde-had ...

Og det magtspil fortsætter de rige
og magtfulde jøder nu mod de fatti-
ge palæstinensere i nutidens Israel.

Med bekymret hilsen
Claus

Claus Bødtcher-Hansen

16/mar/2022

PS: Fortæl det gerne til din præst :-) ...

Vh. Claus

David Zennaro

Lige præcis det argument holder ikke i min verden. Jeg har for mange år meldt mig ud af foretagendet, dels fordi jeg var holdt op at tro på en gud, og dels fordi jeg var træt af at blive kaldt alt muligt dårligt som homo.

Jeg går (lettere nødtvungent) til seancer, når nogen skal giftes eller andet, men jeg har ikke lyst til at gå til koncert i en kirke, der så tydeligt har sagt, at jeg ikke er rigtig. Og jeg kunne i den grad godt bruge at gå til gratis koncerter mm. Så derfor burde man spare de penge i kirken og bruge dem på kulturhuse, hvor alle, uanset tro eller ej, er velkomne.

Claus Bødtcher-Hansen

17/mar/2022

Hej David Zennaro,
jeg meldte mig også ud af “folkekirken”
for maaange år siden :-) ...

Jeg tror på en Skaber, der skabte:
Universet (Big Bang), Livet (De første celler)
og Kærligheden ... Og tak for det ;-) ...

Venlig hilsen
Claus