Kommentar

Når børn ikke får en bisidder i samværssager, mister de troen på, at vi vil hjælpe dem

Mødet med systemet kan selv for voksne være forvirrende. For børn i sårbare samværssager kan det være helt uoverskueligt. Derfor har de ret til en bisidder, der kan oversætte systemsproget. Men børnene får ikke altid tilbudt en bisidder, skriver specialkonsulent i Børns Vilkår Anne Kappelgaard Bove i dette debatindlæg
Børnesamtaler i kommunen eller Familieretshuset er en fremmed og utryg verden for børn. Derfor skal der være en voksen ved deres side, som støtter, forklarer og indgyder tryghed i situationen.

Børnesamtaler i kommunen eller Familieretshuset er en fremmed og utryg verden for børn. Derfor skal der være en voksen ved deres side, som støtter, forklarer og indgyder tryghed i situationen.

Mads Jensen/Ritzau Scanpix

Debat
26. marts 2022

Forældres skilsmisse, vold eller mistrivsel er nogle af de problematikker, der ligger bag, når et barn skal til børnesamtale i kommunen eller i Familieretshuset. Men det er overvældende for et barn at skulle til et møde i en voksen og ukendt verden. Børnene ved ikke altid, hvad det er for et sted, og de kan opleve det som en stor størrelse, der gør dem utrygge. Derfor har børnene ret til at have en bisidder med.

Bisidderen giver barnet mulighed for at blive inddraget i sin sag og sikrer, at barnet er forberedt til børnesamtalen. Under samtalen er bisidderen også med til at skabe tryghed for barnet og kan undervejs forklare, hvilke rettigheder og muligheder barnet har. Barnet vil opleve, at der er en, der lytter og hjælper, og dermed vil oplevelsen blive mere overskuelig og mindre ensom.

Vi ved fra de børn, der har haft en bisidder, at det hjælper dem til at være forberedt og vide, hvad der skal ske til børnesamtalen. De føler sig ikke alene i mødet med systemet og tør derfor fortælle mere om, hvordan de har det, og hvad de selv ønsker, der skal ske. Omvendt kan de børn, som får dårlige oplevelser i mødet med systemet, helt miste tilliden til, at der er nogen, der vil hjælpe dem.

Men der er brug for, at flere børn kender deres rettigheder, herunder retten til en bisidder. Danmark tilsluttede sig FN’s Børnekonvention i 1991, men vi ved, at mange børn ikke har hørt om den hjælp, de er berettiget til i svære og konfliktfyldte situationer, som er kendetegnende for mistrivsel og omsorgssvigt. Situationer, hvor børn ofte føler sig klemt mellem deres forældre og andres forventninger, fordi deres loyalitet bliver udfordret. Derfor vil det for mange børn være en stor og afgørende hjælp at have en uvildig voksen med, der kan støtte dem både før, under og efter en børnesamtale.

Flere bisiddersager

Børns Vilkår har aldrig haft flere bisiddersager end nu. Fra 2019 til 2021 er antallet af nye sager, hvor et barn har fået tildelt en bisidder, steget fra 566 til 757. Det er den højeste stigning i fire år. Men det betyder ikke, at flertallet af børn kender deres rettigheder. Tværtimod. På trods af stigningen af sager er der stadig mange, der ikke ved, at muligheden findes. Det handler som oftest om manglende eller dårlig kommunikation, når systemet kontakter barnet.

Ved indkaldelse til samtale i Familieretshuset står der i indkaldelsesbrevet, at barnet har ret til en bisidder. Men vi hører fra kommunerne, at det ikke altid er tilfældet hos dem. Det burde det være. Ud over det er bisidning et svært og abstrakt begreb for børn. Derfor skal det oversættes, så børn ved, hvad det går ud på – ellers er der ikke tale om et reelt tilbud, som børnene er i stand til at takke ja til.

Når børn føler sig tabt i systemet, er det de voksnes ansvar og pligt at gribe dem. Men vi skal også sørge for, at børnene slet ikke når dertil, og det kan en bisidder gøre. Derfor skal vi hjælpe endnu flere børn til en bisidder, end vi gør i dag.

Børnene kan altid få fat på en bisidder

Der sker generelt mange fejl i børnesager, og børn har derfor en retssikkerhed i at få en bisidder. Bisidderafdelingen i Børns Vilkår bisidder derfor børn og unge i hele landet.

Det var tilfældet med en 16-årig pige, som ringede til Børns Vilkår. Hun havde været anbragt, siden hun var lille og skulle nu hjemsendes, fordi hendes far var ude af sit misbrug. Men pigen trivedes hos plejefamilien, og hun havde stort set ingen kontakt med sin far. Og hun havde absolut intet ønske om at bo sammen med ham. Til samtalerne i kommunen havde pigen en bisidder med, som kunne hjælpe med at stille spørgsmål ved afgørelsen og efterfølgende køre en klagesag.

Med en bisidder tæt ved sin side gennem hele processen er det hele ikke så overvældende, når man skal fortælle alt muligt til ’fremmede’ i kommunen, som en 17-årig dreng udtrykker det.

Vi tror på, at flere børn vil opleve mødet med kommunen som tillidsfuldt og overskueligt, hvis de får kendskab til, at de kan få en gratis bisidder. Det er en indsats, der betaler sig i forhold til barnets situation her og nu. Og børn i trivsel er en god investering for samfundet på den lange bane.

Det er de voksne, der har ansvaret for at oplyse børn om deres rettigheder. Det ansvar skal vi som samfund tage alvorligt og blive langt bedre til at forvalte.

Anne Kappelgaard Bove er specialkonsulent i Børns Vilkår

information.dk/deltag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Rolf Andersen

Hvis politiet anklager én for et eller andet, får man ALTID at vide, at man har ret til en beskikket forsvarer, og dommeren er meget 'ops' på, at man er klar over det.

Det er selvfølgelig en anden situation med børn, men det burde være lige så selvfølgeligt, at børn ALTID har ret til en bisidder, og at barnet selvstændigt, aktivt og uden pres fra forældre skal fravælg dette. Og det burde være en pligt for kommunen/familieretshuset at sikre dette.