kommentar

Rune Lykkeberg: Vesten skal forene verden, hvis vi skal vinde krigen mod Rusland

Hvis vi bliver så optaget af vores økonomiske og moralske krigsførelse mod Rusland, at vi tilsidesætter klimakrisen og alt andet, kommer vi uanset udfaldet af krigen i Ukraine til at tabe verden, skriver chefredaktør Rune Lykkeberg i denne klumme
Det er rigtigt, at et opsigtsvækkende flertal på 141 lande i FN’s Generalforsamling stemte for fordømmelsen af Ruslands invasion. Men som flere har bemærket, er det lige så rigtigt, at de fleste af borgerne i verden bor i stater, som ikke fordømte Putins krig.

Det er rigtigt, at et opsigtsvækkende flertal på 141 lande i FN’s Generalforsamling stemte for fordømmelsen af Ruslands invasion. Men som flere har bemærket, er det lige så rigtigt, at de fleste af borgerne i verden bor i stater, som ikke fordømte Putins krig.

Spencer Platt

Debat
26. marts 2022

Verden er forenet i fordømmelsen af Ruslands invasion. Det sagde USA’s forhenværende ambassadør i Ukraine Marie Yovanovitch henkastet i denne uge på showet Pod Save the World, som om hun gentog et faktum. En gentagelse var det i hvert fald – af noget, som over de seneste uger er blevet sagt ­mange gange af mange forskellige. I Vesten.

Det er rigtigt, at et opsigtsvækkende flertal på 141 lande i FN’s Generalforsamling stemte for fordømmelsen af Ruslands invasion. Men som flere har bemærket, er det lige så rigtigt, at de fleste af borgerne i verden bor i stater, som ikke fordømte Putins krig. En forklaring på den forskel er, at små stater har en interesse i at opbygge en verden, hvor de stores magt begrænses af folkeretten. Nye stormagter derimod som Indien og Kina har deres egne forbindelser med Rusland og vil ikke styrke Vesten som verdens moralske leder.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jens Voldby Crumlin

Ved første øjekast en rigtig god kommentar fra Rune Lykkeberg. Den massive sultkatastrofe og accelererende klimaødelæggelse kaster verden ud i en krise af hidtil uset omfang. Vesten har ikke løftet ansvaret i tacklingen af nogen af kriserne og kaster sig nu ind i en voldsom oprustning der kun forværre problemerne. Men problemet er Lykkebergs usagte udgangspunkt i vestens egen selvforståelse som civilisationens bannerfører og på grund af vores oplysningstid som bærer af universelle værdier. Det er det som udtrykkes mest ekstremt i USAs definition af Amerikansk exceptionalisme. Men vesten har til alle tider bygget sin globale interventionisme på ekstremt hykleri for at pleje egne interesser og det er grundlæggende denne politik og selvforståelse som vi skal gøre op med hvis vi nogensinde skal gøre os håb om at være et eksempel for resten af verden.

leif olsen, Inger Pedersen, Marianne Jespersen, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Hvad er det Vesten er ud over kapitalisme? For det kan jo ikke være kapitalismen (som er konkurrence til døden), der kan forene noget som helst. Det skal være noget mere end Vestlig tænke- og levemåde, der skal til.

Inf. har gjort sig til omstillingsavis, men der er for lidt ‘åndelig omstilling’ om jeg så må sige. Det handler for det meste om ting, der bliver gjort grønne. Isoleret set er en vindmølle ikke spor grøn, tværtimod. Det er først, når den bliver sat ind i en livssammenhæng, at den kan blive grøn. Vores livssammenhæng er stadig konkurrence og udnyttelse, og så er alle vindmøller sorte.

Steen K Petersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar