Kommentar

Rusland tjener stort på eksport af atomkraft. Derfor skal sanktionerne også gælde den

Rusland er verdensførende, når det gælder eksport af atomkraftværker, og landet eksporterer også atombrændsel til både USA og EU. Den eksport bør vores boykot omfatte. Ikke alene på grund af krigen i Ukraine, men også fordi der er bedre vedvarende alternativer, skriver politisk koordinator i Vedvarende Energi Gunnar Boye Olesen i dette debatindlæg
Investeringer i atomkraft vil beslaglægge midler, der kunne bruges til en hurtigere omstilling til vedvarende energi – dermed vil atomkraft og atomkraftinvesteringer forsinke klimaindsatsen.

Investeringer i atomkraft vil beslaglægge midler, der kunne bruges til en hurtigere omstilling til vedvarende energi – dermed vil atomkraft og atomkraftinvesteringer forsinke klimaindsatsen.

Debat
12. marts 2022

Mens der de seneste dage har været talt meget om at boykotte Ruslands salg af gas og olie, er der blevet talt mindre om deres eksport af atomkraft. Men der er også gode grunde til at begrænse eksporten af Ruslands atomkraft.

Det drejer sig både om salg af atomkraftværker og af atombrændsel, som begge er vigtige eksportvarer for Rusland. Faktisk er Rusland verdensførende, når det gælder eksport af atomkraftværker. Men det er ikke kun derfor, at eksporten er problematisk. Det er den også, fordi Rusland forsøger at eksportere atomkraftværker til fattige og mindre stabile lande, herunder flere afrikanske lande.

Oven i det skaber Ruslands atomeksport også en afhængighed af Rusland for mange vestlige lande. En afhængighed, som vi bør gøre os fri af. For eksempel kommer op mod halvdelen af USA’s atombrændsel fra Rusland og Ruslands allierede som for eksempel Kasakhstan.

Ligesom USA har også en del EU-lande samarbejde med Rusland om atomkraft, der blandt andet gælder køb af uranbrændsel i Rusland. Det er altså en væsentlig indtægt for Rusland. Derfor bør vi arbejde for, at EU-landenes boykot af Rusland også kommer til at omfatte atomart samarbejde.

Der findes bedre alternativer

Ud over at boykotte Rusland i den aktuelle situation er der mange gode grunde til at begrænse udbygningen af atomkraft og i stedet arbejde for en omstilling til en bæredygtig energiforsyning med vedvarende energi.

Først og fremmest er det selvfølgelig et vigtigt argument, at der findes hurtigere og billigere alternativer, som langt hurtigere kan erstatte fossil energi og skabe energi til udvikling af udviklingslandene – nemlig vedvarende energi.

Investeringer i atomkraft vil beslaglægge midler, der kunne bruges til en hurtigere omstilling til vedvarende energi – dermed vil atomkraft og atomkraftinvesteringer forsinke klimaindsatsen.

Men atomkraften har også en række andre problemer, som gør, at vi bør vælge den fra.

De uløste affaldsproblemer er et af dem. Selv de lande, der har investeret mest i at deponere det højradioaktive affald, som for eksempel Sverige, har problemer med at sikre sig tilstrækkeligt mod radioaktiv forurening. Det problematiseres yderligere af, at det tager tusindvis – i nogle tilfælde hundredtusindvis – af år, før radioaktiviteten er nede på et naturligt niveau.

Et andet problem er den risiko, der er ved, at et land har en række aktive reaktorer med store mængder radioaktivt materiale. De kan rammes af naturkatastrofer som Fukushima-værket i Japan. De kan rammes af krigshandlinger og terrorisme, hvilket vi aktuelt ser faren ved i Ukraine med Zaporizjzja-værket og Tjernobyl.

Men teknikken kan også fejle, som vi så på det svenske atomkraftværk Forsmark. I 2006 kortsluttede en hovedtransformator, så forbindelsen mellem en reaktor og elnettet blev afbrudt. Derfor kunne man ikke længere sende strømmen væk, og reaktoren nødstoppede. Inden da blev en del kritisk udstyr ødelagt af overspænding. Da man efter nedlukningen skulle starte nødgeneratorerne, virkede kun to ud af fire. Efter 22 hektiske minutter lykkedes det dog de dygtige operatører at stabilisere værket. Eksemplet viser, at alvorlige uheld kan ske overalt, uafhængigt af krige og naturkatastrofer.

Vi skal bekæmpe Ruslands atomambitioner

Hvordan kan vi så påvirke Ruslands atomkraftambitioner? Danmark er jo ikke ligefrem ved at købe et russisk atomkraftværk.

Til gengæld er Danmark medlem af Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA), som ud over at have vigtige funktioner med at kontrollere spredning af radioaktivt materiale også arbejder for at udbrede atomkraften i hele verden. Og det er her, Danmark kan påvirke Ruslands atomambitioner.

IAEA rådgav Belarus, som netop har startet et russiskbygget atomkraftværk, men mere alvorligt er det, at IAEA organiserer og finansierer gratis kurser i energiplanlægning for planlæggere fra blandt andet mange afrikanske lande.

På kurserne lærer man om basal energiplanlægning, samtidig med at man lærer, hvordan man kan indføre atomkraft i sit hjemland. Herefter tilbyder Rusland så at hjælpe med at udvikle atomkraft i de pågældende lande.

I 2019 indgik Rusland aftaler med Uganda og Zambia om atomart samarbejde i forbindelse med et IAEA-møde. Det understøtter Ugandas planer om at udvikle atomkraft og have et atomkraftværk klar i 2031, på trods af at Uganda har store potentialer for vedvarende energi.

Danmark bør ikke fortsat støtte, at IAEA træner unge planlæggere fra hele verden i atomkraft. Det er med til at få atomkraft udbredt til mange fattige lande, hvor atomkraft både vil være en økonomisk byrde og udsætte landene for en særlig risiko i tilfælde af ustabilitet.

Vi bør til gengæld tilbyde energiplanlæggere fra hele verden kurser i, hvordan man hurtigt og med god økonomi kan omlægge til vedvarende energi.

Gunnar Boye Olesen er civilingeniør og politisk koordinator i miljøorganisationen Vedvarende Energi

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tak for indlæg. Det vækker til eftertanke. Hvis du har tid vil det være godt hvis fu vil skrive mere om dette tema. Vh Eva

Ole Olesen, Inge Lehmann og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Annette Chronstedt

Ja, - Atomkraftværker er intet andet end verdens dyreste dampmaskine, som nu ligger parat overalt til lige med en enkelt fuldtræffer fra oven at forvandle til radioaktive katastrofer.

Anders Bentsen

Jeg tror man skal passe på med at indføre flere sanktioner, vi har altså nået et punkt hvor vi straffer EU mere end vi straffer Putin.
Men vi bør da helt sikkert overveje hvordan vi kan frigøre os fra afhængighed i det hele taget. Lad os sørge for at brødføde os selv, lad os skabe hvor egen energi, lad os udnytte vore egne ressourcer bedre, lad os producere vores eget tøj. Men det er noget vi bør investere i så vi kan være uafhængige når vi får brug for at være det en gang i fremtiden, når f.eks. Kina starter en konflikt.

Søren Kristensen

Jeg vil gerne anbefale denne artikel.