Læserbrev

SF bliver aldrig militarismens parti, Preben Wilhjelm. Men vi tager ansvar

Det er usandt, når Preben Wilhjelm påstår, at SF ikke har et eneste forbehold eller kritisk ord at sige om det nationale forsvarskompromis. Tværtimod sikrer vi reelle forbedringer. Krudt og kugler kan være et nødvendigt onde, men det kan aldrig stå alene, skriver økonomistuderende og medlem af SF Anton Thorell Steinø i dette debatindlæg
Debat
23. marts 2022

Hvad er det progressive svar på krig i Europa? Det er en vigtig diskussion, som Information prøver at løfte. Desværre når avisen ikke længere end til at konstatere, at venstrefløjen angiveligt ikke har nogen svar. Hvis Information spurgte SF, ville fokus være på den humanitære hjælp, den diplomatiske indsats og den fredelige konflikthåndtering. Det er et mere konstruktivt udgangspunkt for at lede efter venstrefløjens svar, end de mumlerier Pelle Dragsted og Preben Wilhjelm er kommet med.

Den 18. marts brugte Information fem sider på at begræde manglen på svar, og det blev den 21. marts fulgt op af det føromtalte sørgelige mikrofonholderinterview med Preben Wilhjelm, som slog ud efter SF. Al respekt for Wilhjelm som vigtig stemme på venstrefløjen i årtier, men det kan ikke overraske, at han er uenig med SF, som han meldte sig ud af for intet mindre end 55 år siden. Hvis ens eneste forslag til en progressiv position anno 2022 er at oprette »et FN-lignende organ«, bør man overveje, om man bidrager med noget til debatten.

Jeg er selv et af de unge medlemmer, der citeres for at kritisere den stigende militarisme. Det er bare ikke SF, den militarisme udgår fra. Det ville Information også have vidst, hvis de havde læst op på tingene. SF er ikke og bliver aldrig militarismens parti. For os kan krudt og kugler være et nødvendigt onde, men det kan aldrig stå alene og må aldrig tage overhånd.

Wilhjelm bliver ukritisk citeret for, at »SF ikke har et eneste forbehold eller kritisk ord til det nationale kompromis«. Men på vores landsmøde har der været fuldstændig enighed om, at Danmark skal sætte ind med konfliktløsning, krigsforebyggende diplomati og mægling, og at vi skal sikre forbedringer på klima, humanitær genopbygning og hjælp til opbygning af infrastruktur og uddannelse, samt gennem EU og FN arbejde for en langsigtet og mere menneskelig flygtningehåndtering.

Det står i skærende kontrast til både de borgerliges og Socialdemokratiets oprustningsiver. Hvis SF ikke havde været med i det nationale kompromis, havde vi stået i kampvogne, ubåde, jagerfly og amerikanske soldater til op over begge ører. At Wilhjelm ikke bryder sig om, at SF går på kompromis for at sikre reelle forbedringer, er ikke noget nyt.

Anton Thorell Steinø er økonomistuderende og medlem af SF

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jens Voldby Crumlin

Så kæmper SF helhjertet for de sande vestlige værdier. Vi skal udelukke Rusland fra den civiliserede verden og for ikke at vi i vesten kommer til at fryse alt for meget skal vi nu styrke vores samarbejde med Saudi Arabien som kun halshugger sine egne modstandere og parterer deres kritiske journalister. Nå ja der er jo også lige den årelange krig de fører i Yemen med intense bombninger med alt det isenkram de har købt af USA. FN siger godt nok det er en af de værste katastrofer for civilbefolkningen men de forstår jo ikke at vores humanitet rækker til vores nærområde og så har de jo også en anden farve dernede. Det giver selvfølgelig en del problemer med flygtningestrømme med dem kan vi så holde tilbage med den forstærkede EU hærstyrke som SF bakker helt op om. Og skulle der nu blive problemer med for meget social uro i Europa p.g.a. de kraftigt stigende priser og faldende velfærd fordi vi jo klart må give oprustningen førsteprioritet, så har vi et styrket sikkerhedsapparat som kan bruges til at holde den uro under kontrol. Det er sørme godt vi har folkesocialisterne til at holde styr på værdierne.

Johannes Michelsen

Kære Anton. Jeg er så enig! Det er beskæmmende at læse Preben Wilhjelms kommentar. Jeg er gammel fan af Preben, men blev SFer i forbindelse med Maastricht-afstemningen, hvor det blev tydeligt for mig, hvor vigtigt det er, at udnytte de internationale fora, der er, til at fremme sine synspunkter og interesser. Og derfor er jeg også enig i din karakteristik af Prebens og Pelles skriverier som "mumlerier".

Du skriver "...Danmark skal sætte ind med konfliktløsning, krigsforebyggende diplomati og mægling, og at vi skal sikre forbedringer på klima, humanitær genopbygning og hjælp til opbygning af infrastruktur og uddannelse, samt gennem EU og FN arbejde for en langsigtet og mere menneskelig flygtningehåndtering." Måske er der noget, som er forbigået min opmærksomhed, men det er vist ikke det i har valgt at bruge mindst 18 mia årlig på. Du skriver også at "Hvis SF ikke havde været med i det nationale kompromis, havde vi stået i kampvogne, ubåde, jagerfly og amerikanske soldater til op over begge ører." Men det er jo præcis det i er gået med til.