Læserbrev

Vi taler for lidt om FN-sporet i krigen i Ukraine. António Guterres burde rejse til Moskva

FN’s Sikkerhedsråd har ikke været i stand til at sikre freden i Ukraine, men det betyder ikke, at FN-sporet er udtømt. Generalsekretær António Guterres er i en oplagt position til at facilitere en fredsforhandling med FN-pagten i ryggen, skriver tidligere præsident i International Peace Bureau Ingeborg Breines i dette debatindlæg
Debat
31. marts 2022

Det synes snart, som om folk i Vesten stoler mere på NATO og militær afskrækkelse end på FN, international lov og forhandlinger.

Det er ikke et godt tegn for vores fælles fremtid. Det multilaterale system og visionen om en verden uden krig risikerer at blive forsømt, ligesom det skete med Folkeforbundet i tiden mellem Første og Anden Verdenskrig.

Eksistensen af ​​masseødelæggelsesvåben gør risikoen ved den militære konfrontation i Ukraine særlig høj. Derfor må intet diplomatisk eller fredsskabende initiativ forblive uafprøvet. Men indtil videre har internationalt diplomati fejlet.

Det er frygteligt for befolkningerne i både Ukraine og i Rusland, for Europa og for verden som helhed. Soldater og civile bliver dræbt og infrastruktur ødelagt. Krigens omkostninger bremser den positive udvikling og øger fattigdom, sult og nød.

FN’s Sikkerhedsråd har forvaltet sine diplomatiske værktøjer dårligt. Det har ikke været i stand til at afslutte krigen i Ukraine eller forhandle sig frem til gode løsninger, men har været mere optaget af uenigheder om skyld og fordømmelse.

De fem stormagters faste sæde, vetoret og enorme militærmaskineri, herunder atomvåben, gør det svært for Sikkerhedsrådet at realisere FN-pagtens hovedmål om at skabe fred med fredelige midler.

Generalsekretær António Guterres bør derfor bruge sin position og indflydelse til straks at rejse til Moskva og Kyiv for at forhandle en våbenhvile og facilitere en fredelig og retfærdig løsning på konflikten.

Ingen er bedre placeret end ham til at tage sådan et initiativ med FN-pagten i ryggen. Det kan koste ham jobbet, men det må han vove. Han skal bruge sin diplomatiske viden, sin energi og sit mod, for hans involvering vil kunne hjælpe os til at undgå en tredje verdenskrig.

Krigens logik synes desuden primært at blive fremmet af de svorne tilhængere af patriarkatet, mens kvinder i og uden for forhandlingslokalet hjælper freden på vej.

Guterres’ delegation bør derfor omfatte kvinder med FN-tilhørsforhold og erfaring, såsom UNESCO’s generaldirektør, Audrey Azoulay, eller højkommissær for menneskerettigheder, Michelle Bachelet.

Ingeborg Breines er tidligere direktør i UNESCO og tidligere præsident i International Peace Bureau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels Makholm

Ja, - det er jo det: "med at tage sit arbejde alvorligt." Her tænker jeg ikke så meget på at gå til yderligheder. Men, på at, lade en organisation som FN, fungere efter hensigten. Men, "spidserne," i FN, er øjensynligt så imponerede og bange for både Putin + Kina, at de ikke kan finde ud af, hvordan de lykkes med at få standset krigen i Ukraine. Det er s´gu da en bedrøvelig forestilling, efterhånden.

Ete Forchhammer og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar