Læserbrev

Vores grundvand skal reddes fra pesticider ved at give vandselskaberne lov at plante skov

Halvdelen af de danske grundvandsprøver indeholder pesticidrester, og 15 procent er over grænseværdien. Lovgivningen skal forbedres, så vandselskaberne får mulighed for at beskytte grundvandsmagasinerne ved at opkøbe jorden over dem og rejse skov, skriver Magnus Dalsgaard Smith og Malte Tore Faber, der er kandidater til forbrugervalget i vand- og spildevandsselskaberne i HOFOR, i dette debatindlæg
Debat
4. marts 2022

I Danmark er grundvandet vores drikkevand, fordi det er sundt, rent og lettilgængeligt. Den meget enkle proces ved produktion af drikkevand giver en effektiv og bæredygtig vandsektor, men mere og mere af vores grundvand rammes i dag af forurening.

Derfor er der behov for øget beskyttelse af grundvandet for at sikre en bæredygtig, miljø- og klimavenlig vandsektor.

Det Nationale Overvågningsprogram for Vandmiljø og Natur har fra og med 2019 givet en årlig status på kvaliteten af det danske grundvand. Her analyseres vandprøver fra tusind boringer for en lang række stoffer, der er på Miljøstyrelsens liste over pesticider, og som kan finde vej til grundvandet.

I 2020 var der pesticidrester i mere end halvdelen af prøverne. Samtidig overskred 15 procent af prøverne grænseværdien for, hvor mange pesticidrester vandet må indeholde for, at det kan anvendes som drikkevand.

Dette års finanslov afsætter for første gang nogensinde midler dedikeret til beskyttelse af grundvandet. Folketinget har afsat 170 millioner kroner over de næste fire år til en statslig drikkevandsfond, der skal beskytte sårbare grundvandsområder.

Men fonden kan ikke beskytte alt grundvand i Danmark for de afsatte midler. Derfor skal vandselskaberne gøre en indsats.

Som vandsektorloven ser ud lige nu, er vandforsyningsselskaberne dog underlagt stram statslig regulering i form af økonomiske indtægtsrammer og effektiviseringskrav, som forhindrer dem i at gøre det rigtige.

Derfor er der behov for at give dem langt bedre muligheder for at investere bæredygtigt, når der som forventet bliver vedtaget en ny og bedre vandsektorlov i år. Det kan blive til stor gavn for både miljø og klima, hvis vandforsyningsselskaberne kan arbejde for at levere en mere bæredygtig vandforsyning.

Særligt vigtigt bliver vandforsyningsselskabernes indsats med at opkøbe jord og rejse skov over de største grundvandsmagasiner for at beskytte dem.

Alternativet er at lade stå til og håbe på, at man kan rense sig ud af problemerne, hvis det rene grundvand slipper op. Det vil dog koste flere ressourcer og føre til en mindre bæredygtig vandsektor.

Derfor må og skal grundvandet beskyttes.

Magnus Dalsgaard Smith er bæredygtighedsingeniør og Malte Tore Faber er fuldmægtig

Begge er kandidater til forbrugervalget i vand- og spildevandsselskaberne i HOFOR

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Leanette Nathalia Chresta Jensen

De forskellige partier på Christiansborg har efterhånden gennem de sidste år praktiseret at gennemføre hurtige særlove. Sådan en må til her. Tak for info med løsning. Det nemt

Lise Lotte Rahbek

Udmærket ide med skovrejsning for at hindre ny forurening..
Men.. den forurening der siver ned til drikkevandet er ikke ny forurening, men er startet for mange år siden fra landbruget, gamle autoværksteder og fabrikker og kemi-lagre etc. og siver langsomt længere og længere ned, medmindre de lerlag, der ligger over grundvandlommerne forbliver intakt. Og nej, den gamle forurening kan ikke renses op uden at risikere at forstyrre jordlagene i en grad, så endnu mere forurening får adgang til drikkevandet og det ville blive afsindigt dyrt.

Skovrejsning skal jo også financieres mht arealindkøb og etablering og arbejdsløn, så jeg lurer lidt på hvilken pris de aspirerende kandidater mon forestiller sig, det skal koste pr. m3 drikkevand ?