Læserbrev

Afgangseksaminer oven i eid udstiller vores manglende omtanke for minoritetsborgere

I starten af næste uge skal tusindvis af muslimske folkeskoleelever til eksamen på samme dag, som Ramadanens afslutningsfest, eid ul-fitr. Det er udtryk for manglende omtanke, som understreger behovet for en mere mangfoldig helligdagskalender, skriver medlem af folketinget og politisk leder for Frie Grønne Sikandar Siddique i dette debatindlæg
Debat
29. april 2022

Når der lige om lidt afholdes eksaminer på samme dag, som tusinder af muslimske borgere fejrer eid, er det en klokkeklar manifestering af minoriteters oplevelse af ikke at være ligeværdige borgere.

Kunne vi nogensinde forestille os, at man planlagde eksaminer 1. juledag eller skærtorsdag? Nej, selvfølgelig kunne vi ikke det, for på helligdage har uddannelsesinstitutionerne naturligvis lukket. Så når vores muslimske medborgere må droppe deres helligdage for at gå til eksamen, er det et slag i ansigtet og en påmindelse om, at det danske samfund ikke nærer nogen særlig omtanke for dem.

I Frie Grønne har vi af præcis samme årsag foreslået en mangfoldighedskalender, der vil betyde, at vi alle sammen får samme antal helligdage som i dag, men at enhver kan ’bruge’ dem på de helligdage, der betyder noget for den pågældende.

Knud kan holde sine juledage, mens Mohammed holder fri på eid.

Intet ville gå fra vores samfund ved at udvise mere omtanke og give plads til mangfoldigheden. For hvordan skal vores minoriteter nogensinde komme til at føle sig ligeværdige, hvis de skal i skole på deres helligdage og i stedet tvinges til at holde fri på helligdage, som ikke har nogen betydning for dem?

Det kan de ikke. For de er jo ikke ligeværdige, når der ikke er plads til, at de kan dyrke deres tro på lige fod med kristne.

Jeg tror ikke, at eksaminerne er planlagt oven i eid af ond vilje. Jeg tror alene, det handler om manglende omtanke. Men for en befolkningsgruppe, der konstant bliver udskammet, diskrimineret og set ned på, føles det som endnu en lussing i rækken fra det land, den stat, der gang på gang behandler dem som andenrangsborgere.

Mennesker, som er født og opvokset her, får ikke lov til at fejre de dage, der er særlige for dem. Det kan vi ikke være bekendt.

Danmark er nu engang et demokrati, og i et demokrati er det meningen, at alle har de samme rettigheder. Og helt ærligt – er vi virkelig ikke kommet langt nok til, at folk kan få lov til at holde de helligdage, som giver mening for dem?

Sikandar Siddique er medlem af Folketinget og politisk leder for Frie Grønne

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Vi bor i Danmark.

jens christian jacobsen og Svend-Erik Runberg anbefalede denne kommentar
Niels Erlinger

Er det ikke ligesom, her efter brexit, at der er kommet en hel del briter til Danmark, og som har fået ophold her i landet.

Skal de så ikke også have lov til, at køre i venstre side af vejen??
Bare et par timer om ugen, ikk??

Gitte Grindsted Knudsen, jens christian jacobsen og Svend-Erik Runberg anbefalede denne kommentar
Svend-Erik Runberg

Fortæl hvilke muslimske lande der indretter sig efter kristne helligdage.
Skik følge eller land fly.

Gitte Grindsted Knudsen og erik jensen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

... i et sekulært samfund som det danske er uddannelse religioners negation. Ikke underordnet religioner.

Ole Vedel Villumsen

Jeg er helt enig i budskabet: eksamen i eid er respektløst og uligeværdigt. At lade hver elev vælge sine egne helligdage ville være ligeværdigt og ikke i modstrid med nogen dansk værdi jeg som indfødt kender. Men at det ikke skulle koste noget — her mener jeg du tager fejl. Det koster at afholde eksamen, og mere at afholde den på forskellige dage end på én dag for alle. Hvad værre er, de der kommer op den første dag vil tage sættet med og dele med dem der skal op senere, som derved får en fordel der vil blive opfattet som uretfærdig. elever vil begynde at spekulere i at lægge deres helligdage ikke der hvor deres kirke siger, men på de første dage i eksamensperioden så de kan komme op så sent som muligt. Mener du det vil være en god udvikling?

erik jensen

der er andre religioner, skal der også tages højde for dem? Jøderne har feks også deres dage og samme gælder ortodokse kristne mv. Sådan i bred forstand tages der mange hensyn til Islam i Danmark og mener det allerede er gået for vidt. Lad os tage fat i rigtige problemer på en fair men også direkte måde.

Annette Munch

partiformanden kunne jo have gjort opmærksom på det for længe siden, hvornår Eid finder sted i 2022, så kunne eksamen nok placeres i nærheden af de sædvanlige.
Der afholdes jo heller ikke eksamen på søndage, så det er ikke datoen der er afgørende.

Udfordringen er vel dels at han ikke har tænkt sig om, så han kunne bidrage med noget konstruktivt dels at EID ikke ligger fast hvert år

Thomas Madsen

Uden at fornærme nogle, så virke det forslag da ikke helt gennemtænkt.