Læserbrev

Det bør være obligatorisk at oplyse om CO₂-udledningen i anlægsfasen af nye byggeprojekter

Det er et problem, når politikere skal tage stilling til nye byggeprojekter uden at kende til anlægsfasens CO₂-udledning. Det skete med infrastrukturplanen, men desværre ser det ud til, at det ikke var et enkeltstående tilfælde, skriver centerleder for Miljøpunkt Nørrebro, Anders Jensen, og klimaaktivister Helena Udsen og Ejvind Spence i dette debatindlæg
Debat
19. april 2022

Når der bygges i Danmark, bruges der store mængder CO₂-udledende stål og beton, men disse udledninger tages ikke med i betragtning, når politikerne træffer beslutninger.

Det så vi i vinterens store drama om infrastrukturplanen, hvor Folketinget traf beslutning om investeringer for over 60 milliarder kroner i motorveje uden at ane, hvor meget CO₂ der vil blive udledt ved at anlægge motorvejene. Et flertal i Folketinget mente efterfølgende, at ministeren vildledte om udledningerne, og han valgte derfor at gå af som minister efter et flertal i Folketinget udtrykte mistillid til ham

I København er klimaet helt i top på den politiske dagsorden, og byen er berømmet for sin Klimaplan KBH 2025. Men planen har nogle af de samme mangler som infrastrukturplanen.

Københavns Kommune har sammen med sine selskaber – Metroselskabet, By & Havn og Hofor – en enorm anlægsportefølje, men udledningerne herfra indgår slet ikke i klimaplanen og er dermed ukendte for politikerne. København og selskaberne tilsammen er Danmarks suverænt største bygherre – og dermed formodentlig også den klart største udleder af CO₂.

I sagen om infrastrukturplanen har flere politikere været ude at sige, at hvis man havde kendt til udledningerne af CO₂, da man vedtog planen, så kunne planen have set anderledes ud. Det er både et problem for klimaet og demokratiet, at politikere kan føle sig presset til at vedtage projekter, uden at være oplyste om konsekvenserne.

Borgerrepræsentationen i København har derfor et ansvar for at sikre, at man politisk er fuldt ud oplyste om konsekvenserne ved at blåstemple de meget store anlægsporteføljer. Vi vil derfor anbefale Borgerrepræsentationen at vedtage grønne ejerstrategier for sine selskaber, der fra starten pålægger selskaberne at beregne CO₂-udledninger fra foreslåede projekter – inklusive udledninger i anlægsfasen.

Så kan politikerne løbende følge med i, hvad det har af konsekvenser for klimaet, når der skal vælges mellem forskellige løsninger inden for forsyning og infrastruktur. Det skylder de klimaet og ikke mindst demokratiet.

Anders Jensen er centerleder i Miljøpunkt Nørrebro

Helena Udsen er aktivist i Klimabevægelsen

Ejvind Spence er aktivist i Den Grønne Ungdomsbevægelse

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her