Læserbrev

Vi kan ikke sanktionere russiske oligarker, når deres rigdomme er skjult i skattely

Russiske oligarker kan undvige Vestens sanktioner ved at skjule deres formuer i skattely. Derfor er der brug for nye, fælles hvidvaskregler i EU, som tydeliggør ejerskab, sætter en stopper for ’gyldne pas’ og placerer Rusland på EU’s sortliste, skriver medlem af Europa-Parlamentet for SF Kira Marie Peter-Hansen og medlem af Folketinget for SF Lisbeth Bech-Nielsen i dette debatindlæg
Debat
12. april 2022

Et af de bedste værktøjer i kampen mod Rusland er økonomiske sanktioner mod Ruslands elite. Men lige nu har vi et finansielt system, der tillader russiske oligarker at skjule deres formuer. Og hvordan i alverden skal vi sanktionere aktiver, vi ikke ved, hvor er?

Russiske rigmænd gemmer i højere grad end andre formuer i udlandet gennem net af stråmænd og skattelystrukturer. Det er i sig selv problematisk, men i lyset af invasionen af Ukraine bliver konsekvenserne af de krumspring endnu større. For vi risikerer, at Vestens sanktioner ikke får fuld effekt.

I sidste uge skrev Information, hvordan russiske privatfly stadig flyver, selv om de er ramt af sanktioner, der burde binde dem til jorden. Det kan kun lade sig gøre, fordi vi ikke har værktøjerne til at spore, hvem der egentlig ejer flyet.

Det skal vi have lavet om på. Og det kan vi gøre gennem EU’s nye hvidvaskregler, som Kira Marie Peter-Hansen lige nu forhandler på vegne af SF og De Grønne. Kommissionen har stillet et godt første forslag, men det skal gå endnu længere.

For eksempel skal tærsklen for, hvornår man skal registreres som ejer af en virksomhed, være lavere. I dag skal man først registreres, hvis man ejer mere end 25 procent. Det betyder, at man kan dele ejerskabet i fire lige store dele og slippe for at registrere et ejerskab – det er ikke godt nok.

Vi skal have sat en stopper for såkaldte gyldne pas. I dag kan superrige købe sig til EU-statsborgerskab gennem investeringer i nogle EU-lande. Det har russiske oligarker gjort på blandt andet Cypern og Malta.

Sidst, men ikke mindst, har Kommissionen opdateret deres sortliste over tredjelande, der udgør en substantiel trussel mod det finansielle system, og som ikke har effektive hvidvaskforanstaltninger i stand. Det er godt og et vigtigt redskab, men lige nu er Rusland ikke på listen – det skal de selvfølgelig være.

Så for at sige det helt klart: Vi kan ikke sanktionere russisk rigdom, når vi ikke ved, hvor den er.

Derfor skal vi sætte alt ind på at rette fejlene i det system, der lige nu tillader russiske oligarker at skjule sig for offentligheden og for Vestens sanktioner. Med nye, fælles EU-hvidvaskregler kan vi lukke nogle af hullerne og sikre sanktionernes fulde effekt.

Kira Marie Peter-Hansen er medlem af Europa-Parlamentet for SF og næstforkvinde i parlamentets skattelyudvalg

Lisbeth Bech-Nielsen er medlem af Folketinget og erhvervs- og finansordfører for SF

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Politikkere agerer og snakker, men har ikke overblikket til at stoppe huller i lovgivningen, endsige ulovligheder, med dræn af EU's skabte værdier! Sågar heller ikke indenfor EU's egne rækker: supersygehuse, broer, metro osv.!