Kommentar

Krigen i Ukraine bør få os til selv at overveje, hvad vi er parate til at dø for

Hvor meget er vi villige til at ofre for at forsvare friheden? Det er ikke for meget sagt, at sidste gang, spørgsmålet trængte sig på med så stor styrke, blev truslen personificeret af Hitler. Nu trænger det sig på igen. Også i Sverige, skriver journalist Göran Rosenberg i denne kommentar
Da Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, erklærede, at han ikke havde brug for et lift, men for ammunition til at forsvare sig med, var hans budskab reelt: Jeg er parat til at dø for at forsvare friheden.

Da Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, erklærede, at han ikke havde brug for et lift, men for ammunition til at forsvare sig med, var hans budskab reelt: Jeg er parat til at dø for at forsvare friheden.

Ritzau/Scanpix

Debat
25. april 2022

Med krigen i Ukraine må vi igen til at stille et spørgsmål, vi måske troede hørte fortiden til. I al fald i vores del af verden: Findes der noget, som er værd at dø for?

Det er i sagens natur et spørgsmål, ingen af os helt kender svaret på, før det melder sig i det konkrete. Mennesker, som er klar til at sætte livet på spil for et højere princip eller for andre mennesker, har i reglen ikke tænkt sig at gøre det. I udgangspunktet vil de helst være fri. De er blot havnet i en situation, hvor spørgsmålet trænger sig på.

Det kan trænge sig på i det små, når vi må risikere vores liv for at redde et andet menneske, eller det kan være i det helt store, når vi må risikere livet for friheden, for nationens overlevelse. Da Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, erklærede, at han ikke havde brug for et lift, men for ammunition til at forsvare sig med, var hans budskab reelt: Jeg er parat til at dø for at forsvare friheden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Tina Petersen

Så længe der er så lidt, som et eneste (af aktuelt et utal) monument af Stepan Bandera tilbage i det land, vil jeg hverken betale til, fryse, sulte, eller dø for Ukraine!

Per Dørup, Pietro Cini, Steen K Petersen, Erik Winberg og Anders Graae anbefalede denne kommentar

Slet ikke enig i dette indlæg af den svenske GR. Faktisk helt misforstået sammenligning med anden verdenskrig som "vi" takket være diverse store nationer fik stoppet. Dette skulle ikke være Europas konflikt men takket være de massive våbenleverancer (fra USA og som konstant anmodet af Ukraine) igennem de sidste mange år er Europa nu igen involveret . Må tiden efterhånden ikke være moden til at vi kan få nuancer på årsagerne til konflikten og hvad der reelt foregår i Ukraine. Desværre hjælper det ikke endnu engang at sige at denne konflikt kunne være undgået men siges det skal det om og om igen. Uanset årsager -som i denne forbindelse er utrolige vigtige at forstå- spørger jeg : hvornår får Ukraine lov til at vælge forhandlinger ?

jens christian jacobsen

Tak til Rosenberg for en indsigtsfuld artikel om, hvad vi er parte til at dø for. Men utak til en Tina Petersens dumsmarte bemærkning ovenover. Så fik hun sit 1 minuts berømmelse.
Sverige har siden 2. verdenskrig forsøgt sig med udenrigpolitisk free riding hvor man lader andre slås, gemmer sig bag 'neutralitet' og lukrerer merkantilt på alle parter. Og når lokummet brænder som efter 2. verdenskrig hvor Sverige blev fordømt for landets passivitet og faktiske samarbejde med tyskerne, vifter man med humanistflaget (de danske jøder, tyske kommunister osv) og håber på international tilgivelse.
Jeg forudsiger derfor, at Sverige også denne gang vælger ikke at søge om medlemskab i NATO. De vil fortsat lade andre betale for deres sikkerhed. Og så finde en ny humanistfane, de kan vifte med.

Gitte Runge, Jacob Nielsen, Willy Johannsen, Peter Beck-Lauritzen, Søren Veje, Torben Siersbæk, René Arestrup, Peter Hansen, Ole Olesen, Martin Kristensen, Bjørn Pedersen og Jan Brunchmann anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

jens christian jacobsen

På tal om dumsmarte bemærkninger.
Vem sku så have taget emot de jødiske flygtninge fra Danmark og min far og mor som flygtede fra Norge når nazi Tyskland invaderede Norge. Sverige havde den gang en militær officerskår der til store dele var venligt indstillet overfor nazi tyskland. Sveriges neutralitet var en balancegang, så det solgte Bofors kanoner til de allierede og jernmalm til nazi Tyskland. Det var den gang, og tiderne er annerledes i dag, og går Finland med i NATO så gør Sverige det også, Sverige og Finland er tæt forbundet. Ikke at forglemme at Sverige støttede Finland med våben under finske vinterkrigen mod Sovjet.

fin egenfeldt

Sammenligningen med bandekrig er nu ikke helt hen i vejret; men selvfølgelig er den der trækker først, skyder vildt ind over de andres territorie og nægter at dy sig og gå til forhandlingsbordet, den største slyngel. Føj Putin. Smæk i den bare!! Og så. Både EU og NATO er forsvars alliancer, der er domineret af militær tænkning, som Rusland er det. Alle måske ligefrem defineret af det militær industrielles kompleks profitinteresser. Denne militære tænkning er eskaleret voldsomt globalt de sidste 30 år. Der er lav kompetencer overalt på freds forskning, profilering af freds strategier, forhandlings- og samtale potens. Demokratiet er filtret ind i nøgen magt romantik. Det gælder globalt. At mere militær oprustning føre til større usikkerhed er en slags historisk naturlov, som synes glemt. Hvis vi ikke kollektivt får stoppet volds spiralen, er der ikke længere noget individuelt valg om hvad vi vil dø for. Vi skal som mennesker gå på to ben. Lige nu halter og hopper vi i fuld fart afsted på voldsbenet, Freds og samtale benet er stort set lammet. Få dog udskiftet den top overalt, der er ansvarlig for dette 30/40 årigt gamle vanvid. Vi vil have demokrati ikke oligarki. Også sandt aristokrati er bedre end kleptokrati eller kakokrati.

Viggo Okholm, erik jensen og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

Og ja, Göran Rosenberg, jeg er klar med molotovcocktails, om det sku va, at mine venners frihed og demokratiske rettigheder og min, ville være truet af fientlige magters soldater.

-Tja..., Hvad er man parat til at dø for, men omvendt kan man vel med lige så god ret spørge; "hvad er man parat til leve på knæ for, og give det videre til næste generationer"?

Peter Beck-Lauritzen, Inger Pedersen, Torben Siersbæk, René Arestrup og Peter Hansen anbefalede denne kommentar
René Arestrup

@Tina Petersen
Ved seneste Folketingsvalg fik Stram Kurs 63.114 stemmer svarende til en stemmeandel på 1,8 procent - altså kun 0,2 procentpoint fra at blive repræsenteret i Folketinget.

Måske du skulle overveje at emigrere...

Espen Bøgh, Jacob Nielsen, Willy Johannsen, Frederik Schwane og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar
Henning Kjær

Det er altid unge mænd og kvinder der skal dø for egen og andres frihed, resten er bare uforpligtigende skriverier.

Marie-Christine Poncelet og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Friheden kan ikke handles. Og Putin, den lømmel, skal sendes hjem til Kreml og forlade alt besat land.
PS: Dette gælder også andre, der besidder land på den forkerte side af grænsen! Ingen nævnt, ingen glemt!

jens christian jacobsen

@Nike Forsander Lotentsen
Det var oprindeligt mennesker uden for Sverige, der 'opfandt' ideen om svensk exceptionalisme (Ruth, 1984). Ideen blev ret hurtigt overtaget af både den svenske elite og den brede offentlighed, således at 'den kollektive følelse af at være exceptionel' med tiden udgjorde en mytologi, der var 'selveste rygraden i den nationale bevidsthed.' (Ruth, 1984: 92).] Hvordan kunne det ske?
Siden 1809 har Sverige officielt været neutralt og med succes undgået (aktiv) deltagelse i krige. Det har yderligere bidraget til ideen om Sverige som en fredelig stat, der respekterede international lov og menneskerettigheder, selvom landet har været neutralt mere i retorikken end i virkeligheden (Holmström, 2011). Andre dele af en nutidig version af svensk exceptionalisme drejer sig om en påstået stabilitet i landets politiske system, en officiel vægt på økonomisk og social ligestilling mellem kønnene og en generel antiracistisk holdning i samfundet. Bagsiderne og de halve sandheder ved disse selvfremstillinger kommer sjældent frem.
Der er et udpræget hykleri i det svenske socialdemokrati i forholdet til verden og i eget selvbillede og af Sveriges betydning internationalt set. På den ene side ønsker Sverige at være 'verdens samvittighed.' … En 'moralsk supermagt' På den anden side har det svenske socialdemokrati opbygget en velfærdsstat, der bygger på eksport. Svenske produkter, der skal sælges til hele verden. En verden, der ikke kun består af regnbuer og Gode Mennesker, men også af diktatorer. Saudiarabien er storaftager af svensk våbeneksport.
Det er den måde, svenskerne finansierer deres velfærdsstat på. På eksport - og på våbeneksport. Humanismen møder som regel en kold virkelighed. Også i Sverige.
A. Ruth (1984) The second new nation: The mythology of modern Sweden
Daedalus, 113 (2) pp. 53-96
M. Holmström (2011) Den Dolda Alliansen: Sveriges Hemliga NATO-förbindelser
Atlantis, Stockholm

Nike Forsander Lorentsen

@jens christian jacobsen
Det var da en omgang bøvs, bøvs og bøvs om Sverige og svenskere. Den slags kan man grine af,...tak for kaffe.

jens christian jacobsen

@Nike ForsanderLorentsen
Forresten nu du selv har norske aner. Svenskerne lod i 1940 tyske tropper passere igennem Sverige så de kunne angribe Norge fra Narvik.
Det kan du så bøvse videre over...

Willy Johannsen

Friheden er altid værd at dø for.

Ruslands krig mod Ukraine har afsløret et trist faktum i alle de frie Europæiske lande. Også her har Putin sine femte-kolonner, beredt til at hjælper ham.

For at holde os til Danmark, har vi selvfølgelig godt været klar over, at vi lige fra den kolde krigs dage og frem til nu, har haft en russisk femte-kolonne inden for landets grænser.
Den har indtil nu været ret så harmløs, og vi har vel egentlig mest taget den fra den humoristiske side: Kan rimeligt intelligente mennesker - sådan virker de i alt fald - virkelig tro og mene, det de siger?
Jeg selv tænker tit på den gamle DKP`er Ib Nørlund, som faktisk var uddannet atomfysiker. Nogen husker ham måske.

Men nu ved vi, nu hvor vi er midt en rigtig krig, at de faktisk mener og tror på det, de siger.
Og de fører allerede nu krig mod os med de midler, som de har til rådighed: Forsøg på at skabe tvivl og usikkerhed, påvirknings agentvirksomhed, psykologisk krigsførelse og al det, der går forud for en egentlig væbnet konflikt, hvor vi kan være sikre på, hvilken side de vil stå på, når krigen for alvor bryder løs.

Vi er midt i en brutal russisk angrebskrig, som let kan sprede sig til vores del af Europa. Krigsmageren i Kreml har for længst truet os med det.
Vi kan blive nødt til at kæmpe for vores frihed.
Og i givet fald dø for den!

Steen K Petersen

Hvor er det dog behageligt at sidde hjemme i sin sofa og lege skrivebordsgeneral.

Tænke sig man kan få sig selv til at skrive, Vi kan blive nødt til at kæmpe for vores frihed. Og i givet fald dø for den! Eller, Frihed er altid værd at dø for.

Det er godt nok store ord, der forpligter Willy, også dig.

Nu ikke alle disse ord, nu må der handling til, du må gå foran, da det er nemt at ofre andres menneskeliv, når man sidder foran sit skrivebord i magelige omgivelser, selvfølgelig ikke ens egne børn, familie eller venners.

Nej danmark blomst af ungdommen, de må ud og kæmpe om det så gælder deres liv
.
Du må som selvbestaltet feltherre med den rette virkelighedsforståelse, bare se at komme ned i den nærmeste spejderbutik, få købt dig en spejderuniform, med korte bukser, det bliver hedt dernede og en spejderdolk og så se at komme afsted.

Willy Johannsen

Har jeg ramt en nerve?
Det var nok også svært at undgå.

Den sidder dybt den der. bare ud at dø, så andre kan leve!
Personligt som 76 årig pacifist og som soldat elendig fik jeg dengang nok af skryderiet hos diverse officerer.
Men jo Rusland har ladet sig rulle ind i en magtboble og censur, men i stedet for fra Vestens side at fastholde denne stakkel/skurk i et krav om forhandling og afklaring, har man strammet skruen med våben, alliancer m.v. og ja velvidende at der er en knap vi/han kan trykke på og så er menneskeheden tilbage til start og hvilken ære og frihed.
Zidensky er blevet helt og det kan være svært ikke at beundre denne præsident, men er han/de så rene i deres demokrati og humanisme at de er helt uskyldige ofre for en tyran? Jeg er ikke helt sikker og er vi så sikre på at denne modige nation med deres fejl skal "sejre" hvis man kan det i krig? Skal der slet ikke lægges pres på dem for at finde en løsning, før verden står i brand? Desværre er FN svag.
Burde vi ikke appellere til diplomater og varme mennesker i Sydamerika eller andre steder om at mægle frem for dødssygt at smide våben afsted?

René Arestrup

@Viggo Okholm
Zelensky har udtrykt det meget præcist:

Hvis russerne lægger våbnene, bliver der fred.

Hvis ukrainerne lægger våbnene, ophører Ukraine med at eksistere.

Til Willy Johansen. Ja du ramte godt nok en nerve. Utroligt at man som patriot skal kaldes femte kolonne etc når man giver udtryk for meninger som går imod det billede vi får mast ind 24-7- der mangler simpelthen en stor del af fortællingen !.

Det er for at sige det pænt groft fornærmende at bare antyde med denne tone men du er meget langt fra den eneste . Så meget for ytringsfrihed , minder efterhånden om 50 ernes mccarthyisme , hvad bliver det næste ? .

Denne tragiske opskalering af en eksisterende konflikt bør stoppes og nej der skal ikke kæmpes for enhver pris selv også selv om det lyder bravt og passer lige ind i tiktok -hollywood hysteriet.